Carol

Patricia Highsmith (1921-1995) r knd fr den breda publiken fr bckerna om Mr. Ripley och Frmlingar p tg, filmad av Alfred Hitchcock. Hon har ven skrivit om krlek mellan kvinnor i romanen Carol som nu ntligen kommer ut p svenska. Therese sliter som lgavlnat varuhusbitrde mitt i julruschen. Pltsligt str Carol framfr disken med en air av elegant sjlvskerhet. Therese blir fascinerad, intresserad och frvnar sig sjlv nr hon djrvt tar kontakt med den vackra hemmafrun, Carol. Men fr en gift kvinna i 50-talets USA blir det vldigt svrt att ha en lskarinna. Den kta mannen hyr in en privatdetektiv och krleksparet tvingas fly genom landet. Vi knner igen Highsmiths geniala hantverk: spnningen ttnar och hoten ruvar stndigt under ytan. Nr Carol gavs ut frsta gngen, 1952, skrev hon under pseudonymen Claire Morgan romanen hette d The Price of Salt. Highsmiths...

Jenny Strid

2022-01-16

Viktig bok.

Eva Samuelsson

2017-03-30

👌

Hedvig K

2016-06-15

En alldeles frtjusande bok!

Engelska Vninnan

2016-04-24

Therese, en ung kvinna p nitton, drabbas av en hftig frlskelse. En vertygande berttelse om den frlskelsens olika faser. Ja, den r ju densamma oavsett kontrahenternas kn. Hr var det en del sociala hinder.

Marianne Skoglund

2015-07-19

P sin tid naturligtvis banbrytande men idag mest intressant som tidsdokument. Karaktrerna knns ganska outvecklade, frnsett huvudpersonen.

Camilla Nilsson

2015-06-07

Frstr denna romans klassikerstatus, srkilt nr man betnker hur mycket Highsmith vgade skriva, tnka, drmma i en tid nr man som gay/lesbisk levde som en vandrande spke, eller p sin hjd ett dubbelliv som skulle rasera en om det kom fram. Det finns mycket jag kan stra mig p, som tvetydigheter, tystnader och fult spel karaktrerna emellan (srskilt frn Carols hll mnga gnger) men samtidigt kommer detta frn mitt moderna och relativt privilegerade perspektiv dr ppenhet kring sexualitet r mer sjlvklart. Jag fattar ju att denna frga var ett rejlt tassande kring en vldigt het potatis, som behvde dljas bakom vissa konventioner och metaforer (bde i verkligheten och fiktionen) och samtidigt r just denna roman unik i vad den hoppades p fr dess karaktrer. Allt detta beror vl p att jag som lsare, och modern mnniska, kan sgas vara vlsignad med en strre intolerans fr subtext, det vill sga jag njer mig inte enbart med det utan vill ha mer ppenhet och mer berttelser - mer, bara mer. Men denna bok knns som den bsta tnkbara starten fr en revolution inom den hr genren.

Mats Ahlgren

2010-08-08

Den bsta bok om passionerad krlek jag lst hittills.

Maria Eriksson

2010-06-26

Boken r en bra skildring av hur en krlekshistoria kan drabba en person, i detta fall en kvinna som blir passionerat frlskade i en annan kvinna. Utgiven 1952 i USA. I det nrmaste en femma. r kategoriserad som en deckare eller thriller - vilket inte stmmer med min uppfattning om den genren.

Andrea Lundberg

2010-03-08

svag femma. tappade i intensitet ett tag men p det stora hela en mycket bra bok.