Carmilla

When an accident occurs on a road near their castle, Laura and her father take in the stranded survivor. Carmilla and Laura both appear young, beautiful, and innocent. But one is an ageless vampire; the other, an unsuspecting victim. True to vampire rituals involving blood, fear of dying, and obsessive eroticism, Carmilla herself falls victim to the "rapture of cruelty that is love."

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Elisabeth E

2010-10-02

Betyg

Läste den i novellsamlingen "Children of the Night".Riktigt bra! Underbart språk:)

Lena Floser

2010-10-02

Betyg

Kanske den bästa av de klassiska vampyrberättelserna.

Betyg

Denna bok var rätt så okej. Helt klart värd att läsas

Sofia Åkerberg

2010-07-06

Betyg

Så här i hysteriska Twilight- och Tru Blood-tider känns det helt rätt att återvända till källorna även om 25 plusgrader och strålande sol kanske inte utgör idealiska vädermässiga förutsättningar att låta sig fångas av en klassisk vampyr.

Laura bor med sin far och två olika guvernanter (samt sannolikt ett okänt antal tjänare men de räknas inte i berättelser som denna) i ett gammalt schloss i Österrike. Hon längtar efter sällskap och en dag blir hennes drömmar besannade. En vagn välter i närheten och den kvinnliga ägaren har uppenbarligen inga som helst betänkligheter att låta sin lätt sjukliga dotter stanna kvar medan hon själv hastar vidare mot okänd destination. Carmilla och Laura blir de bästa av vänner men samtidigt börjar en mystisk och dödlig sjukdom härja bland befolkningen i bygden. Och Laura plågas av allt värre mardrömmar…

Det är svårt att läsa irländaren J. Sheridan Le Fanus Carmilla så att säga med rena ögon, den känns (orättvist, jag vet) inte särskilt originell trots att allt annat man läst ju i högre eller mindre utsträckning kopierar den och inte tvärtom. Bortsett från Polidoris The Vampyre och Rymers Varney, The Vampire är långnovellen en av de tidigaste och mest inflytelserika vampyrskildringarna innan Bram Stoker och Dracula.

Det som skiljer ut Carmilla från andra äldre vampyrskildringar är dock det uppenbart lesbisk-erotiska perspektivet (något som senare blev mycket populärt att utforska i vampyrpopkulturen). Carmilla väljer enbart kvinnliga offer och när hon lutar sig mot Laura, kysser hennes kinder och mjukt viskar ”Dearest” i hennes öra fylls Laura av en egendomlig känsla av både avståndstagande, ja till och med avsky, och upphetsning. Det talas viskande om vampyrernas ”autrocious lust”.

Carmillas storhet består sålunda primärt i att vara tidigt på plan. För min del får Le Fanu jobbet gjort men utan någon större läsupplevelse.

Niklas Lövgren

2010-04-18

Betyg

Stilig och goth-mysig, men hade gärna fått vara något fylligare.

Natasha Illyés

2009-11-26

Betyg

Stilistiskt är den en verkligen en produkt av sin tid ( 1873) men rent berättelsemässigt är det en verkligt klassisk vampyrhistoria som får extra plus för de lesbiska inslagen.

S

Stefan Andersson

2009-05-12

Betyg

Denna kortroman är nog det bästa inom lesbisk vampyrism man kan hitta. Ett vackert språk, fascinerande handlig och viktoriansk tid. Kan det egentligen bli bättre än så?