Campingnätterna har ökat de senaste åren - att flyga är miljömässigt ute och att stanna i landet är framtidens melodi. Campare är trendiga! De syns i tidningar och på tv som symboler för det svenskaste i svenskheten. Fast det påverkar knappast dem som sitter i husvagnarna, de har hållit fast vid sin livsstil genom sol och regn, kärleken till camping är livslång. Josefin Olevik - journalist som skriver i bland annat Dagens Nyheter - hade aldrig campat förut. Men utrustad med en gigantisk gammal husbil och ett öppet sinne gav hon sig ut på resa mellan Sveriges campingplatser, alla med olika stämning, typer av människor och såväl uttalade som outtalade regler.
Tjoho, en riktigt rolig reportagebok!
Jag har en god vän som är så lycklig att hon har ett sommarhus precis vid stranden i Södra Skåne. Det ligger i ett gammalt sommarstugeområde 1930-talet (tror jag) och framåt, med ganska stora tomter för att vara sommar hus. De lever ett härligt sommarliv. Några hundra meter från området ligger en camping. Vi brukar gå förbi och nyfiket kika in. Till vår häpnad bor de nära nära varandra och har fordon med hjul, men verkar eftersträva att bli så rotade som möjligt ? det är blommor i betongkrukor, små staket och till och med välansade gräsplättar. Undrar hur det är, brukar vi fundera, min vän och jag. Ja, så kommer då Josefins Oleviks bok ?Campingland? - och besvarar alla mina frågor! Olevik är journalist och gav sig ut i campingsverige i en husbil en hel sommar. Hon kartlade olika typer av campare ? shopparna i Ullared, festivalcamparna vid dansbandsveckan, ?säsongscamparna? (de med skinnsoffor (!) och blomkrukor) och ?bussfolket?. De vill faktiskt samma sak som jag när jag har semester, nämligen koppla av och bort från vardagen. Men som de gör det! Det är roliga kulturkrockar och jag skulle inte passa in! Jag är utlänning, vegetarian, har slutat röka, stirrar mig inte blind på procenten när jag dricker vin? men hade jag varit intresserad av bilmek, skulle jag säkert kunna ?haka på? VW-buss entusiasterna. De letar fina prylar och nostalgi.. Det är så skönt med en reportagebok som är rolig, intressant och lättsam. Det är roliga bilder också!