De flyr för livet till ett nytt land, med nya identiteter. Deras bakgrund måste hållas hemlig ? kommer de att lyckas?En kylig vintermorgon sätter sig Maja och hennes två barn på ett flyg med allt de äger i ett par väskor. Majas man har kallblodigt skjutits till döds, men polisen befarar att hon var den egentliga måltavlan. Med nya identiteter flyr de till en enskilt belägen finca i bergen på Gran Canaria. Där ska de bygga upp ett helt nytt liv, men skräcken för att deras bakgrund ska avslöjas och att gärningsmannen närsomhelst kan hitta dem är ständigt närvarande.Det svenska paret Estelle och Martin bor sedan många år på ön. De lever ett lyxliv fyllt av sol, cava och middagar som möjliggörs av Martins framgångsrika investeringar. Men Estelle ställer sig allt oftare frågan vem hon egentligen är, vad hennes man faktiskt arbetar med ? och om detta är det liv hon vill leva.De två...
Dra mig baklänges så spännande det här var! Jag menar, ha tid om du börjar läsa Gabriellas nya bok. Se till att inget stör, för du kommer inte kunna släppa den!
”Calima” är inte en roman i författarens serie om Hudiksvall, utan denna är något helt annat. En spänningsroman med extra allt som tar oss till Gran Canariq. Dit flyr Maja och hennes två barn från Sverige med nya identiteter. Majas man har kallblodigt skjutits till döds och polisen tror att Maja kan vara måltavlan.
Ok, jag tokälskade denna spännande roman. Den hade ett driv som gjorde boken svår att släppa. ”Calima” är spännande från första sidan och den spänningen håller i sig ända till slutet. Gabriella har byggt upp sin historia på ett snyggt sätt, det är svårt att lista ut vem som är skyldig och hela tiden är det något farligt som lurar i bakgrunden. Man vet inte riktigt vad som väntar när man vänder blad.
Jag vet inte hur det är att fly på det sätt som Maja och hennes barn gör, men Gabriella gestaltar det så bra att man kan känna deras rädsla och frustration. De får lämna sitt liv, försvinna och förlorar det som var hemma. Det måste vara fruktansvärt.
Galet bra bok! Galet svårt att släppa och fasen att boken tog slut så fort.
Hatten av!
Gabriella Ullberg Westin är van att skriva fram spänning, även om hon denna gång gör det på ett annorlunda sätt än i Morden i Hudiksvall-serien. I Calima är det psykologisk spänning där relationerna står i fokus, där oron sakta men säkert kryper sig inpå. Det gör det svårt att lägga ifrån sig boken, vill bara läsa ett kapitel till... och sen ett till!
Det är lätt att känna med familjen som har tvingats fly sitt hemland, och särskilt känslomässigt blir det med barnen, ur deras perspektiv. Tankeväckande tema. Nemo, tonåringen i familjen, är den karaktär som jag tycker är intressant att följa. Nemos sätt att se på familjens utmaningar, och sin mammas agerande, känns trovärdigt. Tonåringens sårbarhet; att vara barn och liten samtidigt som han vill vara stor, och svårigheterna med en frigörelseprocess mitt i denna komplicerade tillvaro, tycker jag fångas på ett fint sätt.
Calima är en välskriven spänningsroman om relationer, och hur dessa påverkas i utsatta situationer, som jag varmt kan rekommendera.
Betyg: 4 av 5 - 📚 - Jag har bara läst en enda bok tidigare av författaren Gabriella Ullberg Westin, och det är den sjätte boken i serien om Johan Rokka, som heter Ett enda andetag. Jag tyckte om den boken, och den fick 4 av 5 i betyg från mig. (Tror att det finns åtta böcker hittills i den serien). Den här boken, Calima, är helt fristående från den serien. Men jag tyckte lika bra om den här boken, som var välskriven, intressant, lättläst, aktuell, och spännande. Kan helt klart rekommendera den. Jag lyssnade på boken, som var bra inläst av Mirja Turestedt.
2023-11-21
En vintermorgon sitter Maja och hennes två barn på ett flyg med allt de äger i ett par väskor. Majas man har kallblodigt skjutits till döds, men polisen tror att hon egentligen var måltavlan. Med nya identiteter flyr de till Gran Canaria, där ska de bygga upp nya liv utan att avslöjas.
Calima är en fristående roman av Gabriella, jag har tidigare läst hennes böcker om kriminalinspektör Rokka. Så det skulle bli intressant med något nytt då jag verkligen gillat de tidigare böckerna men som jag gillade denna bok - Wow! Jag fastnar direkt och jag sträcklyssnar på boken. Det är mycket jag gillar med boken, vänskapen som utvecklas mellan Maja och Estelle och hur barnen försöker hitta rätt och passa in. Men det är framförallt spänningen, tvisterna och den mystik som genomsyrar hela boken där jag spänt inväntar svar och på vad som kommer hända - en bladvändare. Missa inte denna bok!