Kan man leva med ett hål i ryggen? Tanken på att vara som skogsrået, en vacker fasad men urholkad där bak, plågar Erica trots att hon inte förstår varför. Hon lever ju med sin partner Tom, de har båda intressanta arbeten och goda inkomster och de trivs i den vackra lägenheten på Söder i Stockholm. Barnfrågan har de visserligen inte börjat diskutera än, men det kanske inte är så viktigt när man älskar varandra. Så varför dessa svarta tankar? En kväll när de sitter på en restaurang talar Tom oväntat om att han behöver en paus i förhållandet. För Erica blir det en chock. Hon går hem och dricker sig redlöst berusad och vaknar inte förrän det ringer på dörren. Utanför står Döden. Han har förirrat sig och skulle egentligen ha hämtat grannen en våning upp, men den ansträngande natt han har bakom sig har resulterat i att han har slarvat med adressen. Han döljer inte sin...
2021-12-21
Med en svart humoristisk ton tar sig Maria Ernestam an existentiella och moraliska frågor kring döden. Lite ojämn och ibland förutsägbar men ändå läsvärd.
2011-05-15
Caipiriniha med döden är en svart komisk roman som lockar till leende samtidigt som viktiga moraliska frågor och dilemman som vandrar hand i hand med döden diskuteras på ett lättsamt sätt utan att slå till med moralpinnen. Maria Ernestam skriver rappt och skickligt och använder ett språk som för handlingen framåt på ett utmärkt sätt. Den handlar helt enkelt om Erica som får besök av Döden, en väldigt stilig man som är en sann gentleman och älskar att laga mat. Hela hennes liv förändras.
Maria Ernestam är en författare som jag har "missat", trots att hon har gett ut fem romaner som jag bara har hört gott om. Men nu har jag då i alla fall äntligen läst hennes debutroman som är fem år gammal.
Och jag tyckte mycket om den. Den var väldigt annorlunda. Humor, död, relationer, allvar, kärlek, ja det var verkligen en blandning av allt.
Många tankar väckte boken också, om etik och moral, och rätt eller fel.
Så jag kan helt klart rekommendera boken, och jag ska verkligen läsa fler böcker av Maria Ernestam.
( Läs gärna alla mina bokrecensioner i min blogg, "Bims Blogg” - http://bim.blogg.se/category/bokrecensioner.html )
2010-02-26
Stundtals kul och stundtals finurlig. Men konstig och absurd. Inte riktigt min smak.