Ljudbok

Buss på villovägar

Steinbeck, John

| 2017

Flag from sv

221


Juan och Alice Chicoy äger en restaurang med tillhörande bilverkstad i en öde vägkorsning nära den mexikanska gränsen. Medan den koleriska Alice passar restaurangen tillsammans med en romantiskt drömmande servitris, tar den lugna, manliga Juan hand om verkstaden och busskörningen tillsammans med lärlingen ?Blemman?, vars tankar främst kretsar kring olika kvinnor. Under ett hemskt oväder kör bussen en dag fast på en öde, lerig väg i Kalifornien. Och i den ovanliga situationen uppstår en rad spänningar mellan de åtta tillfälligt sammanförda personerna, som får den polerade ytan att brista och personerna till att avslöja sina sanna jag och uppnå nya erkännanden. Ett existentiellt drama. "Aldrig har Steinbeck skrivit en så konstnärligt behärskad och fulländad eller en så meningsfullt djuplodande bok som denna ? om nutidsmänniskans själsliga nöd och förvirring, dess rädsla och ensamhet, dess...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Ulla Englund

2022-05-14

BetygPhilip Stenström

2017-10-27

Betyg

Sjuttio kilometer söder om San Ysidro, vid en av de kaliforniska landsvägarna, finns ett vägskäl som går under namnet Rebellknuten. Det är ett mellanstop på väg till San Juan, L.A och - naturligtvis Hollywood. I en liten avsides verkstad, vid Rebellknuten, driver Juan Chicoy med sin fru Alice ett värdshus, verkstad och bussverksamhet. Den unga grabben ’Blemman’, Kit Carson, är anställd av paret och bistår dem i deras dagliga bestyr med bussen och restaurangen. Han spenderar halva dagarna med drömmen att bli radaroperatör och andra hälften om kvinnor. Under en fördröjd resa till San Juan ansamlas några passagerare vid Rebellknuten. En vacker ung kvinna som påstår sig heta Camilla Oaks, anländer till platsen och gör dem sällskap. När bussresan äntligen kommit igång igen är det en bråkig samling människor som gestaltas ombord. Halvvägs till San Juan får dock bussen ett oväntat stopp och det uppstår känslomässiga stunder som återberättas på en buss på villovägar.

Som vanligt beundras och hänförs jag av författaren Steinbecks förmåga att förtälja människoöden. Det är graciöst och fängslande att få ta del av ett narrativ som får utrymme i en egendomlig och lustig bussresa på väg till San Juan. Varje karaktär som gestaltas, av Steinbeck, bär på betydelse och vikt för prosa när den är som starkast. Jag, och förhoppningvis många andra, slutar aldrig fängslas av prosa skriven av Steinbeck, och Buss på villovägar inkluderas som en av de främsta i den kategorin.

M

Magnus Hägglund

2014-12-31

Betyg

Den "sämsta" Steinbeck jag läst, han är dock aldrig dålig.

L

Lars Andersson

2014-12-06

Betyg

Den får så högt som en mycket svag 4:a eftersom jag är förälskad i den här boken!

M

Madelene H

2012-08-08

Betyg

Mycket läsvärd, fina beskrivningar och psykologiska människoporträtt.

L

Lars Andersson

2011-05-16

Betyg

Bokens humor, kvinnoporträtt och lättsamma handling gjorde mig gott.

Stefan Hall

2010-02-05

Betyg

Även i The wayward bus får Steinbeck med så mycket på så få sidor.