
En värld utan dataI en nära framtid upphör plötsligt den digitala världen att existera. I ett slag raderas hela den enorma mängd information som mänskligheten har samlat på sig sedan dataåldern inleddes. Världen som vi känner den kommer aldrig att bli sig lik igen. Snart börjar man hitta ledtrådar som kopplar den globala datakraschen till att den ende överlevande från en expedition till Mars nyligen har återvänt till jorden. På något sätt verkar överlevaren nu vara i besittning av all data som förlorats, vilket gör honom till världens mest jagade man. Med BUG har Enki Bilal fått sin största framgång på många år, med över 200 000 sålda ex av den franska utgåvan. BUG kommer att utges i totalt tre delar.
Visa mer
Recensioner
Betyg
Torsdagen 13 december 2041 händer det som ingen trodde kunde hända. Som genom ett trollslag slutar internet att fungera, som att det helt slutat existera, och följderna blir katastrofala och världsomspännande.
Vad som orsakat B.U.G. (Big Universal Global) vet ingen men snart riktas blickarna mot en ensam överlevande astronaut från den senaste Marsexpeditionen, nämligen Kameron Obb. När en räddningsexpedition når fram till hans rymdskepp upptäcker de att alla i besättningen avlidit, förutom Obb som förvandlats till ett levande uppslagsverk med kusligt oförklarlig kunskap om både sina livräddares bakgrund och hur man tar sig tillbaka till Jorden utan datorernas hjälp. När informationen om att Obb personligen verkar vara i besittning av den förlorade datan blir känd blir han genast världens mest jagade man…alltmedan han själv försöker komma underfund med vad som hänt honom och hur han ska lyckas rädda sin familj.
Det är 30 år sedan en av Enki Bilals skapelser senast dök upp på en svensk seriehylla, något som Cobolt Förlag nu ställer till rätta genom att ge ut hans senaste bokserie, BUG, på svenska.
Även om Bilals illustrationer inte är lika krispiga som förr så är de fortfarande inspirerande och mycket välgjorda och detta gäller också världsbygget som ger mersmak, bland annat fascineras jag av tanken att flera militanta kalifat, liknande islamiska staten, dykt upp på världsarenan. Den sedelärande berättelsen om att mänskligheten borde ha tänkt sig för en eller två gånger innan de lät datorerna ta över våra liv ger också en nervkittlande krydda åt anrättningen. Det som känns lite valhänt är den något styltiga dialogen som måste ha varit en utmaning för översättaren Per A.J. Andersson, de känslokalla personporträtten och att albumet börjar bli spännande först när slutet närmar sig men jag är definitivt sugen på mer.