Brotten som skakade Sverige. Del 2 - tjugo nya brott

Borg, Martin

| 2019

Vilka är människorna bakom några av de mest uppmärksammade svenska brotten? Och hur gick de egentligen till? I fortsättningen på Brotten som skakade Sverige berättar Martin Borg på nytt om spektakulära och häpnadsväckande svenska brott från sent 1930-tal till nutid. Det handlar om konstkupper, kallblodiga mord, miljöskandaler, pyromaner och hänsynslösa terrorister. Boken fördjupar perspektiven med spännande inblickar i polisarbetet och i brottslingarnas tidigare liv.Pressröster om boken: »Texterna är intressanta, lättlästa och koncisa, och närvarokänslan är stark. Flera av brotten kommer jag ihåg från nyhetsrapporteringen, och nu i efterhand, när pusselbitarna fallit på plats, är det intressant att få en fyllig sammanfattning och bakgrund.« Skaraborgs Allehanda

Matilda Persson

2021-05-21

Jag är lite tveksam till denna bok. På ett sätt borde den ha ”true crime”-intresserade som målgrupp, men de som gillar krim är samtidigt redan insatta i brotten som det skrivs om? 16 av de 20 brotten finns som P3 Dokumentär-avsnitt och vissa kapitel känns som direkt tagna från podden. Av de 4 brott som inte fanns som P3 Dokumentär-avsnitt var det endast två som inte varit uppmärksammade i andra dokumentärer (som jag vet om iallafall). Så kanske är inte boken till för människor som konsumerar true crime i andra medier? Detta var dock ingenting jag tänkte på när jag läste Borgs första samlingsbok med brott.

Å andra sidan är det ett bra språk. Det är ett snabbt tempo med mycket information vilket ger läsaren en inblick i olika brott som man sen kan grotta ner sig ytterligare i (om något framstår som extra intressant). Samtidigt blir det lite uttjatat när i princip alla kapitel är skrivna utifrån samma mall. Borg kör på in medias res, ”men vi börjar från början”, Kalle var misstänkt, avsnitt om Kalles uppväxt, avsnitt om varför Kalle gjorde brottet, rättegång, slut. Jag är kluven.