Bröderna Karamazov

Dostojevskij, Fjodor

| 1987

Bröderna Karamazov anses vara höjdpunkten i Dostojevskijs författarskap. Den omfattande romanen kom ut 1880. Den berättar om skuld och försoning och om en skuldfri mänsklighet. Värderingarna i romanen bygger på den kristna mystikens grund. Dostojevskijs inflytande på 1900-talets europeiska litteratur är mycket stort.

D

Dag Nyholm

2016-12-30

Mästerverkens mästerverk. Redan i förordet talar Dostojevskij direkt och förtroligt med läsaren. En roman kan inte bli bättre än så här.

Jouni Gustafsson

2016-12-27

Har efter omläsning av denna mustiga roman funnit att mitt omdöme om den består. Att boken inte når till allra högsta Dostojevskijnivå beror på de - i mitt tycke -allt för många och omfattande sidospåren och utvikningarna från huvudberättelsen.

Magnus Johansson

2016-07-21

Som någon tidigare nämnt: över de mer än 1000 sidorna förekommer en del transportsträckor. Men jag både tror och vill tro att de till slut faktiskt förgyller och finner sin riktiga, viktiga plats i berättelsen. Och när intensiteten höjs saknas verkligen motsvarigheter när det gäller spänning och språklig elegans.

B

Benjamin Elfors

2015-09-12

De teologiska diskussionerna är helt mästerliga och karaktärerna otroligt levande, men fullpotten uteblir på grund av många långa och onödiga transportsträckor. Tycker att Brott och straff är bättre komponerad. Men Dostojevskij är den obestridliga mästaren när det gäller de eviga frågorna.

S

Stefan Nordqvist

2014-11-10

Kanske det bästa jag läst!

A

Anna Jensen

2013-08-14

Väldigt bra, men lite för mycket roman för min smak.

R

Raul Carlson

2012-08-21

Enastående! Läsvärd! Berättelsen har kvaliteter med grekiska dramer.

Evert Nilsson

2012-05-02

Ryska författare kan upplevas lite jobbiga genom alla namn och smeknamn, men inte ens det kan förta en otrolig läsupplevelse. Samtalet med djävulen är enastående.

Daniel Hugosson

2011-12-05

Jag läser företrädesvis på kvällarna innan sängdags, och som småbarnsförälder tog det mig tre månader att avverka den här. Tre månader är i min inskränkta värld ganska så låg tid för en bok. Trots det så blir man aldrig uttråkad, och precis som i fallet med Dostojevskijs tidigare verk 'Idioten', så trollbinds man av de fullständiga personporträtt Bröderna Karamazov utgör. Jag är knappast någon större filosof (ha-ha, he-he), men den här boken väcker frågor samtidigt som den, på allra bästa sätt, berättar historien. Läste någonstans att samtalet med djävulen är bokens höjdpunkt? Det är våldsamt. Det är genialiskt. Det är det bästa jag läst. Jag har inte läst 5000 romaner (det kan vara jävligt angelägset att påpeka), men det kommer dröja innan jag läser något som motsvarar de kapitlen. Skit samma. Läs!

L

Lars Andersson

2011-05-16

Bra skriven. Berättarlusten skiner igenom. Inget speciellt att anmärka på. Kvalité.

Mattias Carlsson

2011-01-17

utmattande

Jasmine S

2011-01-07

Vad kan man egentligen skriva? jag säger bara läs den!

Adrien Combier Hogg

2010-01-11

Fantastisk! Tillsammans med "Anteckningar från källarhålet" är denna roman en av de absolut bästa läsupplevelser jag haft. Språket, de mångbottnade berättelserna, beskrivningarna - ja allt är helt suveränt. Boken kan ibland kännas seg - men efter att man avslutat "Karamazov" och påbörjat en annan bok av någon annan författare (i mitt fall "Doktor Glas") märker man med en gång hur fullkomligt ypperlig Dostojevskijs berättarstil faktiskt är! Många andra författares språk ter sig i jämförelse blott som gungfly hopkokat av nybörjare... *superlativen sinar*

Pia W

2009-12-08

Mäktig, tidsödande - och underbar. Stora livsfrågor finns här. Glömmer den aldrig.

Anders Nilsson

2009-10-10

Jag vann över den här boken och tog mig igenom den, men den är satan så seg. Det finns några glimrande stycken som när djävulen besöker nån av dem i drömmen, och storinkvisitorn. Men det är enormt segt och lång emellan ljuspunkterna.

Erik Hultin

2009-08-16

Utan tvekan min favorit blad Dostojevskijs romaner. Kanske den bästa bok jag läst. Bröderna Karamazov är ett storartat mästerverk om tre bröder som lägger fram varsin religös/filosofisk ide om livet och människan. Handlingen är spännande och gripande och varge biperson gestaltade med mästerlig psykiologi. Under resans gång får vi ta del av intresant och insiktsfullt läsning och samtidigt ett fängsalnde mordrama. Man kastas mellan olika religösa sanningar men Dostojevskij ger oss inga säkra svar, bara förståelse för männisorna.

Patrik Andersson

2009-07-14

Det räcker med ett ord: Underbar!

Oscar Johansson

2009-07-11

Min favorit av Dostojevskijs romaner. Förutom allegorierna är starets Zosimas livsöde i delen "en rysk munk" det bästa med boken. För den som även läst Idioten finns intressanta paralleller att dra mellan Aljosja och Furst Mysjkin. Andligt sökande personer kan hitta många guldkorn här, likaså de med intresse för psykologi och filosofi - allt vackert sammanvävt i en mordhistoria. Ett mästerverk helt enkelt.