Breven som länkar oss samman

Högberg, Anne-Lie

| 2022

Maria älskar sitt lilla faluröda pensionat som ligger vid Mälarens strand. Stället hon drivit i tio års tid. När det tillfälligt måste stängas ner rasar hennes tillvaro och hon tvingas fylla sin tid med annat. Av en slump hittar hon ett brev i sin mormors gamla sekretär, ett brev som hennes mormor själv har skrivit och som aldrig nådde mottagaren. Mysteriet blir som en drog för Maria och hon börjar gräva i sin mormors förflutna. Axel bestämmer sig för att lämna Rödeby och den fattiga tillvaro som han och hans mor och syskon hamnade i när fadern dog. I tron om att hans flytt är det enda som kan rädda familjen, kliver han ivrigt och naivt på ångfartyget till New York endast arton år gammal. Bit för bit lägger Maria pusslet av sin släkthistoria och snart framkallas en bild av ett mörkt familjedrama, som kommer att ta henne över havet till 1900-talets Amerika. Breven som länkar oss samman...

Maria älskar sitt lilla pensionat vid Mälarens strand. När hon en dag tillfälligt tvingas stänga pensionatet på grund av en vattenläcka måste hon fylla sin tid med annat. Av en slump hittar hon brev i sin mormors sekretär, brev som aldrig nådde mottagaren Axel. Maria kan inte släppa detta och börjar därför gräva i det förflutna för att få svar.

Jag vet inte vad det är? Men Anne-Lie har en förmåga att skriva som gör att jag trollbinds av hennes historier och fängslas fast från första till sista sidan, karaktärer och miljöer blir så verkliga och levande. Det är en varm och lättläst bok med bra flyt men som ändå har ett djup, jag blir berörd. Boken är skriven i både nutid och dåtid, något som jag gillar mycket, att få pendla mellan två historier som i slutet sammanlänkar på ett naturligt sätt. Det är sorg, kärlek, hemligheter, familjerelationer och drömmar och när sista sidan är läst får jag den där härliga känslan i kroppen när jag läst en riktigt bra feelgood bok. Boken är inspirerad av författarens egen släkthistoria och det gör den bara bättre och starkare - en bok som är svår att lägga ifrån sig, en bladvändare.

Boktanten

2022-08-17

Boken ger mig en härlig känsla!
Böcker som spänner över både dåtid och nutid är bland de bästa jag vet. Att få en inblick i svunna tiders liv och leverne kombinerat med dagens miljöer ger läsningen det där lilla extra.

Som släktforskare var det extra spännande att läsa "Breven som länkar oss samman". Kommer det att vara en trovärdig berättelse? Kommer tillvägagångssättet att stämma överens med hur man faktiskt gör? Kommer researchen vara ordentligt gjord?

Och ja, jag kan inte annat än att ge Anne-Lie Högberg med beröm godkänt. Jag känner igen mig i mycket av det hon skriver. Glädjen och euforin över att hitta information om personen, att hitta levande släktingar har hon verkligen lyckats fånga.

Anne-Lie Högberg har ett enkelt språk med mycket djup och det är svårt att inte bli berörd av Axels öde. Boken är välskriven och mysig och de två parallella historierna knyts ihop på ett fint sätt. Om du vill läsa en varm och underhållande bok som dessutom är baserad på författarens egen bakgrund, ja då är "Breven som länkar oss samman" ett givet val.

Pia Gummesson

2022-07-19

En bok som berör mitt feelgood hjärta. Rekommenderar den varmt.

Lollos bokhörna

2022-06-25

Anne-Lie vet hur man kan beröra med ord. Hon skriver väldigt fint om två parallella historier i då- och nutid som får växa var och en för sig innan de vävs ihop.

”Breven som länkar oss samman” är en berättelse som berör, som är fylld av kärlek, sorg och fina karaktärer (dock en av dem som irriterar mig något grymt). Den historien som berör mig mest är den som utspelar sig i dåtid. Det är intressant att läsa om hur det var att leva då, att det inte var så enkelt att komma som ny till Amerika. Och hur var det för de som var kvar i Sverige?

”Breven som länkar oss samman” är en fin och underhållande roman som innehåller det mesta en feelgoodroman ska göra.

Fantastisk, gripande och välskriven!