Boyhood: Scenes from Provincial Life

Coetzee, J. M.

| 1998

Flag from en

479


Fiercely revealing, bluntly unsentimental. . .a telling portrait of the artist as a young man that illuminates the hidden source of his art. --Michiko Kakutani, The New York Times J.M. Coetzee's latest novel, The Schooldays of Jesus, is now available from Viking. Late Essays: 2006-2016 will be available January 2018. Coetzee grew up in a new development north of Cape Town, tormented by guilt and fear. With a father he despised, and a mother he both adored and resented, he led a double life--the brilliant and well-behaved student at school, the princely despot at home, always terrified of losing his mother's love. His first encounters with literature, the awakenings of sexual desire, and a growing awareness of apartheid left him with baffling questions; and only in his love of the high veld (farms are places of freedom, of life) could he find a sense of belonging....

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Cindy Kempe

2018-09-25

Betyg

En kort men välskriven bok om författarens barndom. Han skönmålar verkligen inte sig själv utan framställer sig själv som en rätt osympatisk pojke med en del kloka tankar och funderingar. Särskilt de ologiska ifrågasättanden angående det rasförtryck som sker runt omkring honom. Det är mycket grymhet och orättvisa för både människor och djur i den här boken och ibland skär det ordentligt i hjärtat.

Philip Stenström

2017-08-30

Betyg

J.M Coetzee är, utan tvekan, en utomordentlig mästare på att fängsla de mest triviala och komplicerade aspekterna av livet. Coetzee lyckas på enastående sätt skildra social orättvisa, religionsförtryck, segregation och rasism. Obarmhärtigt skildras samhället i Sydafrika under apartheid som ett råbarkat sådant där social status och klass dividerade individer i färg, religionstillhörighet och bakgrund. Med skönhet för det oemotståndliga i människors egenheter; styrkor och svagheter, skildrar Coetzee en äkta och smutsig vardag som vi omges av och formar oss. Det är något särskilt som glänser mellan raderna i livet som pojke och ur dennes vy på omvärlden. Känslomässiga ord tvingar sig fram ur det hänsynslöst vackra textraderna som bär mening för en pojkes oskuldsfulla barndom. Coetzees barndoms biografi tillkännager sannerligen varför han premierades Nobelpriset i litteratur. Pojkår är, med dess ekande tidlösa innehåll, utomordentligt välskriven och fängslande.

Sara Green

2016-08-02

Betyg

Intressant att få läsa om författarens uppväxt och få ta del av hans dåvarande tankar. Att den utspelar sig i Sydafrika under 1940- och 50-talet gör att jag vill veta mer om landets historia.

Klinga

2014-11-19

Betyg

Det var bra att jag inte började med den här boken av Coetzee. En slätstruken och ganska oinspirerad självbiografisk skildring av uppväxten i Sydafrika. Redovisande. helt olik den intensiva prosan i Michael K.

S

Sara .

2012-09-24

Betyg

Barndomsskildringar är ofta känsloladdade och tårframkallande (i alla fall för författaren själv). "Pojkår" är ingetdera. Det är en saklig betraktelse över åren fram till tonåren, varken skriven med bitterhet eller en tår i ögat. Boken blir ett slags faktabok, "att växa upp i Sydafrika på 1940 och -50tal". Kanske var det Coetzees tanke, i så fall lyckades han bra. Boken blir dock svår att ta till hjärtat. Den får en stark trea.

Boktanten

2012-02-18

Betyg

Lite långtråkig bok där det inte händer något. Bara en lång transportsträcka från litet barn till större barn. Den var helt ok att läsa, lätt text och lagom långa kapitel men jag fick inget riktigt sammanhang i boken. Det är ju en kritikerrosad författare men jag är nog inte tillräckligt lärd för att förstå det.

M

Mikael Nilsson

2011-10-01

Betyg

Kylig och distanserad tillbakablick på författarens barndom. Läsvärd, men knappast emotionellt engagerande.

david palmqvist

2011-09-05

Betyg

Jag tycker inte att den når upp riktigt till en fyrapoängare men vet inte riktigt varför. Kanske hade jag för höga förväntningar? En helt ok bok men den griper inte riktigt tag...

C

Christer Bergström

2010-08-30

Betyg

Kommentera...

C

Christer Bergström

2010-08-30

Betyg

Kommentera...

Ebba Bryntesson

2010-07-11

Betyg

Bra men lite för seg för min smak

Nils Thor

2010-05-23

Betyg

Den var mycket bra. Fängslande barndomsskildring.

Engelska Väninnan

2010-02-14

Betyg

Hans första skolår. Berättare är pojken själv. En lågmäld, koncentrerad skildring av hans känslor och tankar. Den älskade modern och den hatade fadern. Om engelska, afrikaans, färgade och afrikander. Hans mors släkt och den kära farmen som ägs av en farbror. Om främlingskap. Mycket bra bok, lätt att leva sig in i.