En julinatt för femtio år sedan förändrades Dimön för alltidJulia har lämnat Dimön bakom sig, men så får hon ett desperat telefonsamtal: Franz Oswald, den före detta sektledaren, har låst in sig i källaren på herrgården och vägrar att komma ut. När Julia motvilligt återvänder till ön för att övertala honom att avbryta sin självvalda isolering förvandlas det som skulle ha varit en snabbvisit till något helt annat. En anonym källa tipsar tidningen hon jobbar på om ett femtio år gammalt olöst mysterium på Dimön.Tre tonårsflickor försvann spårlöst en natt i juli. Händelsen skakade det lilla samhället då, numera är det något man ogärna pratar högt om. De vidskepliga byborna verkar tro att öns vålnad, Grevinnan, lockade flickorna till klipporna, där de hoppade mot sin död.Julia börjar få makabra ledtrådar från någon som driver på utredningen idet fördolda. Samtidigt ruckas Franz i grundvalarna...
2022-01-15
Första delen om Dimön och Frantz fruktansvärda sekt var en bladvändare utan dess like. Den här är inte lika spännande och har ett rätt lugnt tempo. Det blir inte riktigt någon nerv i den, men en lätt dimma av obehag ligger fast över handlingen.
Det är intressant att få skala av ytterligare ett lager av Franz, men man vet inte riktigt var man har honom. Relationen mellan Julia och Franz skaver också, är Julia verkligen fri från honom? Kan en galen sektledare bli helt omvänd eller ligger ondskan bara och vilar för att släppas loss igen? Ja, det får vi veta i den avslutade delen som kommer efter den här.
2022-01-15
Boken är tyvärr rätt seg och lite långtråkig emellanåt, det känns inte riktigt som att man kommer framåt när man läser, utan att storyn dras ut alltför långt. Hela boken blir tyvärr väldigt seg och jag saknar spänningen som annars är så stor i Mariette Lindsteins böcker.
Själva storyn är väldigt bra i sig men det är ändå något som fattas för mig mest tror jag att det är själva sekt delen som jag saknar i denna bok. Man får ju alltid lite tillbakablickar och sånt i böckerna där sekt delen är med men överlag så saknar jag det.
Något mer som jag tyvärr har lite svårt för är hur Franz utvecklas som karaktär, jag tyckte på något sätt bättre om honom när han var den elaka, manipulativa och karismatiska ledaren. Nu tycker jag han mest är ynklig och tycker synd om sig själv, saknar elakheterna kring honom och Dimön som fanns mer i de tidigare böckerna. Sen saknar jag Sofia lite med, kan inte undgå från att sakna den starka och dominanta kvinnokaraktären!
Det tar emot att skriva negativa recensioner men samtidigt så kan man ju inte gilla precis alla böcker och detta betyder heller inte att jag inte uppskattar Mariette Lindstein som författare, för jag tycker hon är grym på det hon gör. En av mina absoluta favoriter!
Men med det sagt så tycker jag heller inte att boken är dålig. Boken är bra och har en viss spänning i sig som får en att fastna och vill läsa ut den. Det är spännande att lära sig mer om bakgrunden till Franz och hans familj, just den delen får gärna återkomma i kommande böcker om det blir några fler.
Mariette Lindstein skriver väldigt bra, hon har detaljerade och spännande kapitel som drar en in i boken och får en att fastna. Hennes sätt att beskriva miljön och karaktärerna på är väldigt bra och jag tycker om bokens upplägg, att man får följa två karaktärer samtidigt.
Bortom Dimön av Mariette Lindstein är en bra bok med lite spänning och intriger. Handlingen är bra och spännande, jag hade hoppats på lite mer sekt inblandat men förstår att Lindstein väljer att även ta steget utanför den världen. Det är inte en av de bästa böckerna i Dimön serien men helt klart läsvärd!
Fängslande och mycket välskriven historia med intressanta relationsförvecklingar och psykologiskt djup. Fina miljöbeskrivningar med ovanligt inlevelsefulla naturskildringar och väderbetraktelser. Fullständig recension bokblogg: https://bloggbokhyllan.blogspot.com/2021/12/bortom-dimon-av-mariette-lindstein.html
2021-12-13
Jag har läst alla böcker i serien om Dimön. Det var min svärmor som gav mig den första boken och sa den här måste du läsa. Jag blev fast i klorna på den galna sektledaren Franz direkt och har till lika delar gillat, som förfasat mig över honom. I de tre senaste böckerna är det en mildare och mindre galen Franz som vi ser, men liksom tidigare har han ändå en egen agenda som andra ska rätta sig efter. Den som kan påverka Franz mest är journalisten Julia. De har ett speciellt band till varandra och i denna bok börjar de nästla i ett femtio år gammalt mysterium. Vad hände egentligen när tre tonårsflickor försvann spårlöst?
Den här delen berättas i ett något långsammare tempo men utan att för den skull bli det minsta seg. Det är trivsamt att åter vara på Dimön och med Mariettes fina miljöbeskrivningar ser jag dess fantastiska miljöer tydligt framför mig. Det är en plats som är som gjord för ett olöst mysterium med dess karga klippiga natur. Författaren håller läsaren på halster in idet sista och bjuder på en upplösning jag inte alls sett komma. Boken är lättläst och språket flyter fint, vilket gör boken till en väldigt trivsam läsupplevelse. Jag läste i efterorden att det kommer en avslutande del i serien om Dimön, det ska bli spännande att se hur historien knyts ihop till slut. Med Franz i fokus kan det verkligen sluta precis hur som helst!