Bortglömd flicka

Slaughter, Karin

| 2022

En liten stad gömmer en stor hemlighetLongbill Beach, 1982. Emily Vaughn gör sig redo för avslutningsbalen, som borde vara skolårets höjdpunkt. Men hennes liv har tagit en oönskad vändning och kvällen slutar med att hon blir mördad.Hennes sammansvetsade kompisgäng håller tyst, hennes respekterade och förmögna familj drar sig undan och livet i den lilla staden lunkar vidare. Fyrtio år senare är omständigheterna kring mordet på Emily fortfarande ett mysterium. Men allt är på väg att förändras.Kriminalkommissarien Andrea Oliver anländer till Longbill Beach på sitt första uppdrag: att skydda en domare som utsatts för dödshot. Men i hemlighet är hon där för att skipa rättvisa åt Emily, som hon har en personlig koppling till. Väl på plats inser Andrea att hon måste finna sanningen innan hon själv blir tystad.“Det finns många deckarförfattare som skriver på samma tema, ofta...

Johanna Jonasson

2024-05-10

Slaughter är min nya favorit. Oväntade vändningar även om vissa delar kan bli förutsägbara. Just denna bok har dock för många karaktärer att hålla reda på, då varje karaktär även har smeknamn. Därav 4 istället för 5 stjärnor.

Vem dödade Emily Vaughn? Ett fyrtio år gammalt mordfall blir återigen aktuellt när en polis med personlig koppling till Emily bestämmer sig för att finna sanningen.

Oj vilken bok!
Tillbakablickarna på Emelies liv är suveräna. Det är med iskall precision som Slaughter beskriver ungdomens giftiga jargong: den ständiga undertonen av att försöka trycka till varandra och leverera illvilliga kommentarer förklädda till komplimanger. Jag känner sorgligt väl igen de där relationerna man hade med människor som egentligen inte var ens vänner, men eftersom man upplevt så lite av livet trodde att utbudet inte var större än så. Härligt att se någon som inte förskönar ungdomstiden för den var allt annat än skön. Slaughter låter istället sin (stackars) karaktär famla runt i ungdomens mörker, utan att själv vara medveten om hur giftig miljön runt omkring henne är.

Partierna där vi följer Emily i dåtid, innan mordet, är nästan outhärdliga att läsa. Jag lider så med henne och kokar inombords. De är briljant skrivna, det är inte det - snarare är det dåtidens unkna värderingar och samhällets utfrysande av en tonårig flicka som gör så ont att läsa. Det är så rått, så vasst. Och så hjärtskärande.

Partierna i nutid är också de riktigt bra. Andrea, som försöker finna sanningen kring vad som hände Emily, är nyexaminerad och därför både osäker medveten om sina tillkortakommanden. Det är inte alltid hon gör de smartaste valen eller hanterar de misstänkta på bästa tänkbara sätt. Och även det känns nytt och fräscht, att det inte handlar om en gammal kommissarie som varit i branschen hur länge som helst och redan kan allt. Vi får istället följa med från början. Verkligen från början. Jag tvivlar dock inte en sekund på att Andrea en dag kommer bli en sån gammal räv inom yrket, och jag följer henne mer än gärna på vägen dit.

Boken höll mig på tårna ända till sista sidan! Det är tyngre än vad jag förväntat mig, men också kick-ass på en annan nivå än ut vågat både tro och hoppas. Karaktärerna är verkliga, inte felfria men genuina, med många olika sidor. Vissa till och med riktigt otäcka. Rekommenderar till dig som vill ha spänning men också tyngd och allvar

Riktigt spännande deckare som är så mycket mer än en traditionell sådan. En aning seg mot mitten och lite väl filmisk action, men den är en bladvändare och svår att lägga ifrån sig. TW: Sexuellt våld, våld, sekter, kvinnohat, övergrepp och mord.

Ewa H

2022-12-04

Slaughter hör till favoriterna, men det blir ingen femma denna gång. Det är mycket, mycket spännande och mycket, mycket välskrivet. Men det börjar gå lite på tomgång mot slutet och det är ibland lite svårt att hålla isär namn och tidsperioder. Den som i den ena tidsåldern är en yngling, är i nästa period en 40 år äldre man. Namn och smeknamn förvirrar också lite, det gäller att läsa noga. Trots allt oerhört fina karaktärer och en komplicerad men trovärdig intrig. Läs!

Monica Bäckelin

2022-11-17

inte lika bra som hennes tidigare men ändå läsvärd.

Britt-Marie Kullin

2022-11-02

Betyg: 3,5 av 5 - 📚 - Den amerikanska författaren Karin Slaughter har skrivit drygt ett femtontal böcker, och jag har tidigare läst sex stycken av dom. Jag har tyckt mycket om dom allihopa, och det gjorde jag även om den här. Även om jag kanske inte tyckte att det var en av dom bästa av henne som jag har läst. Men absolut bra, välskriven, och spännande, så jag kan rekommendera boken.

B

Bokslott

2022-10-29

Med Bortglömd flicka visar Slaughter än en gång att hon är i en helt egen klass när det gäller thrillers. Jag vet inte hur hon lyckas släppa bok efter bok som håller läsaren fängslad i 400+ sidor. Det här var en riktigt spännande “whodunnit” och jag kunde absolut inte räkna ut vem den skyldige var. Spänningen var hög genom hela boken och särskilt på slutet satt jag som på nålar.

Bortglömd flicka är uppföljaren till Bilder av henne, men jag tycker inte att man behöver ha läst första boken för att kunna läsa denna. Karaktärerna från första boken bara växer på mig. Andrea har gått från att hjälplös kastas in i händelsernas centrum till att utbilda sig till kriminalkommissarie och själv ge sig in i faran. Precis som alla Slaughters kvinnliga huvudkaraktärer är hon badass och feministisk, men hon har fortfarande kvar mycket av sin oskuldsfullhet och känns verkligen som någon man skulle vilja vara vän med.

Om jag ska ge boken någon kritik är det kanske att slutet knöts ihop något snabbt. Det var flera olika trådar som löpte parallellt genom handlingen och jag hade gärna fått lite tydligare svar kring vissa av dessa trådar. Men på det stora hela är det här en av de bästa böcker jag läst på länge och jag ser väldigt mycket fram emot att fortsätta läsa om Andrea (och förhoppningsvis hennes partner Bible) i den här serien ♥