En novembersöndag 1978 går Mikael Granberg, 13 år, ut från sitt hem i Dalarna för att hämta ved. Han kommer aldrig tillbaka och polisen finner inga spår.Trettio år senare har diplomaten Astrid Sammils tagit sin tillflykt till släktgården i Dalarna sedan hon råkat i onåd på jobbet. Där hittar hon en mössa som hon vet tillhört Mikael, bland sin avlidne morbror Lars tillhörigheter. Hon vägrar att tro att hennes försynte morbror haft något att göra med Mikaels försvinnande och bestämmer sig för att ta reda på sanningen.I Bukarest börjar samtidigt den unga läkaren Gabriela Dumitru bli orolig över att orimligt många patienter hoppar av den läkemedelsprövning hon arbetar med på uppdrag av läkemedelsjätten CalmedBelabSteiner. När hon börjar forska i vad som hänt möter hon en härva av lögner, mystiska försvinnanden och ond, bråd död. Hon inser att hennes jakt på sanningen utmanat mäktiga krafter och...
Första boken i en ny serie av Ingrid Hedström, som skrev om den belgiska byn Vilette. I denna bok träffar vi vår nya hjältinna Astrid Sammils i sitt nyärvda hem i Dalarna. Där börjar mystiska och hemska saker inträffa. I Bukarest inträffar samtidigt underliga händelser och det visar sig att allt hänger samman. Jag tyckte om den här boken, den är riktigt underhållande, ger inblick i olika miljöer och är klart läsvärd. Möjligen händer det lite väl mycket mot slutet som känns onödigt och hon kunde faktiskt ha kortat ner den något. Det är inte alltid det mest rafflande skeendet som vinner. Men på det hela taget en bra spänningsroman.
Spännande och med stor kunnighet i samhällsfrågor. Men betyget dras ned lite av bl a personbeskrivningen. Astrid går an men hennes lierade ska vara en landsortskvinna i 40-årsåldern men har ett språkbruk som en strulig tonåring i förort. Och vissa dalar av upplösningen är lite väl enkelspåriga. Som helhet dock bra och jag tänker läsa fortsättningen.
En av de bästa deckare jag läst på mycket länge. Fantastiskt välskriven, intressant och mycket spännande! Jag tyckte mycket om hennes Villette-deckare med Martine Poirot, och jag tycker väldigt mycket om hennes nya karaktär: Astrid Sammils. Jag ser väldigt mycket fram att följa henne i nästkommande böcker. Det här är en klar fempoängare för mig. En mycket spännande bok som jag varmt kan rekommendera!