Bönbok för en vän

Didion, Joan

| 2009

Flag from sv

48


Två amerikanska kvinnor träffas i en centralamerikansk diktatur i mitten av 1970-talet. Grace kontrollerar genom sitt äktenskap med landets ledare enorma ekonomiska rikedomar ? och känner till det lilla landets alla hemligheter. Charlotte har hamnat i landet av en slump, på jakt efter sin dotter, Marin, som är på flykt efter att ha deltagit i bombattentat i San Francisco. Grace och Charlottes vägar korsas och Joan Didion skildrar de två kvinnornas öden i en tid och ett samhälle präglat av avtrubbade känslor. "Didion är en av få samtida författare som närmar sig sina karaktärer med absolut allvar: med skräck, ödmjukhet och förundran. Hennes hårda ironi är snarare sorglig än smart; språket i Bönbok för en vän är, precis som i Lagt kort, sparsmakat, sarkastisk och nedtonat." ? Joyce Carol Oates, The New York Times Book Review

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Anita Lundgren

2012-02-05

Betyg

Jag har svårt för sådana här berättelser om planlösa människor. Jag ids inte intressera mig för dem.

M

Merja A

2011-05-06

Betyg

Jag fick "kämpa" mig genom första delen av boken. Kanske var jag inte på mitt bästa läshumor då heller. Andra halvan av Didions roman var så intressant att den gick lätt att läsa och förtjänar en femma!Nu blir jag nyfiken på de andra fyra böckerna i romansviten. Alla fem romanerna handlar om kvinnor som har saker gemensamt: de har en dotter som har råkat eller kommer att råka illa ut, ett yrke eller en position som de ger upp.Flygplatser spelar också en central roll i Didions romaner. En bok som jag varmt rekommenderar.

Mina Böcker

2010-09-04

Betyg

Av någon anledning önskar jag att jag kunde ge den en femma. Vet inte om det är det faktiskt ganska originella upplägget, den mjuka härliga rytmen av upprepningar, eller de knasiga men ändå väldigt mänskliga karaktärerna, men åndå. Bara 4. I slutänden är det ändå inte perfekt, men vad det är som fattas. Kanske saknas helt enkelt spänning?