
Våren efter talibanernas fall i Afghanistan tillbringade den norska journalisten Åsne Seierstad hos familjen Khan i Kabul. Jag togs emot med öppna armar och trivdes bra i de afghanska klänningar som jag snart fick låna. Mina dagar var som familjens dagar, jag vaknade i gryningen av barnens skrik och männens befallningar. Sedan köade jag till badrummet, eller smög in när alla var klara. Resten av dagen var jag antingen hemma med kvinnorna, besökte släktingar och gick i basaren eller var med Sultan och sönerna i bokhandeln, på stan eller på resor. På kvällen åt jag middag tillsammans med familjen och drack grönt te tills det var dags att lägga sig. Bokhandlaren i Kabul är Åsne Seierstads skildring av en familj som söker sin plats i det nya Afghanistan, i kampen mellan det moderna och det traditionella. Det är berättelsen om ett land där dammet från ruinerna ligger tjockt, men...
Visa mer
Recensioner
2017-01-30
Betyg
Mycket intressant och viktig bok. Ger insyn i helt andra tankevärld. Skrämmande kvinnosyn.
2013-01-29
Betyg
Välskriven reportagebok, behagligt tonfall även om Bokhandlaren inte gör något sympatiskt intryck. Det är väl från böcker som denna som jag fått min uppfattning om det Afghanska samhället.
Betyg
En bra och intressant bok som gör att man får en inblick i hur folket i Afghanistan lever och tänker. Vissa saker och resonemang känns ju som rena stenåldern.
Textmässigt var boken lättläst med många ställen att pausa på. Men den var rörig med en massa olika personer med snarlika namn, som alla var släkt med bokhandlaren på ett eller annat sätt.
2011-09-30
Betyg
Författaren har ju fått mycket kritik för att den skrivits med ett västerländskt kvinnoperspektiv, men jag tycker inte att den känns vinklad utan ärlig, rak och naken. Stilistiskt sett är den ganska fadd och intetsägande och innehållet blir mest ett uppradande av olika situationer och berättelser utan något direkt samband. Men berättelserna är intressanta, tänkvärda och viktiga.
Betyg
Tråkigt vinklad bok skriven med ett tydligt liberalt västerlädskt perspektiv helt utan respekt för livet i Afganistan och deras kultur. Är övertygad om att Åsne Sierstad inte menar att bära en fana för imperialism och visa på samma ideal som Daniel Defoe men det är synd att den tydligen sväjs hel, som en sann historia.
2009-12-05
Betyg
har läst denna bok. Afghanustan och vardagen för kvinnorna där. Allt tillåtet för män och inget för kvinnor.. Hur ska denna värld förändrars?
Betyg
Jag läste Åsne Seierstads berättelse Bokhandlaren i Kabul redan då den kom ut 2002 men var bara tvungen att läsa den på nytt efter min upplevelse av Flyga drake. Efter Flyga drake törstade jag efter mer information om Afghanistan och då främst om läsning som rörde afghanernas liv post talibanerna. Det var en annan upplevelse att läsa Åsnes bok nu får jag tillså. Med Afghanistans 30-åriga krigshistoria färskt i minnet tog jag till mig boken på ett helt annat sätt. Åsne berättar om sina upplevelser hos familjen Khan där hon spenderat en tid efter talibanernas fall 2001. Hon skriver i ett sk Flugan på väggen perspektiv där hennes egen närvaro är helt frånvarande i boken. Detta ger en större läsupplevelse och jag glömmer allt som oftast av att hon faktiskt är på plats där dessa människors liv utspelar sig. Man får följa med på Shakilas bröllop, Mansurs böneresa, till Pakistan där Sultan Khan, familjens överhuvud, ska sälja in sin idé om skolböcker till ungdomar i Kabul och mycket mer. Det som är tydligt är Åsnes empati för dessa människor och enligt min åsikt, i synnerhet för Sultans yngsta syster Leila, vars drömmar förblir just drömmar i ett Afghanistan som kontinuerligt förtrycker kvinnors rätt att uttrycka sig. Trots att Sultan Khan i afghanska mått är en öppensinnad man framstår kvinnornas situation som outhärdlig. Det får mig att undra vad soim pågår i de familjer som är än mer konservativa. Kvinnans perspektiv är tydlig i boken och den ställer mig en massa frågor. Hur är det möjligt att käven kvinnor förtrycker kvinnor och gör vissa val i livet där förtrycket av det egna könet stärks. Det måste vara en kultur och en samhällssituation som sitter så djupt i själen på dessa kvinnor att förändring krävs långt utöver talibanernas försvinnande. Mkt upplysande och genomarbetad bok!