Bockfesten

I 31 år höll han Dominikanska Republiken i ett järngrepp ? diktatorn Rafael Leonidas Trujillo, Välgöraren kallad, mördad 1961. Vargas Llosas stora roman handlar om honom och hans tid. Boken har väckt oerhörd uppståndelse i den latinamerikanska världen och har blivit en bästsäljande skandal, inte minst hos den dominikanska överklassen i Santo Domingo och hos övervintrade Trujillofans. Bockfesten visar tyranniets psykiska mekanismer som inkluderar (och förutsätter) de förtrycktas samtycke och medverkan. Vargas Llosa har forskat grundligt i ämnet och materialet är tacksamt: Trujillo och kretsen kring honom är en fascinerande och färgstark samling skurkar. Allt som står i boken är historiskt belagt. Det fruktansvärda dramat utspelas på flera plan: i presidentpalatset, bland upprorsmännen, ute på gatan. Berättarperspektivet växlar: Trujillos egna funderingar varvas med skildringar...

Izabela Horn

2019-12-06

bonadea 2019-12-03 12:09
Marios Vargas Llosa är en av mina favorit författare, bockfesten är exakt så bra som jag hade förväntat mig.
En lärorik roman som berättar om diktatorn Rafael Leonidas Trujillo som under 31 år 1930-1961 härskade med skrämmande metoder över den Domikanska Rebubliken.
Boken är skriven ur flera olika perspektiv. Vi har Teujillo röst , sedan har vi de som planerar att mörda honom och göra slut på terrorn i landet, och så har vi Urania. Urania är dottern till en av Trujillos trognaste män som plötsligt blir avsatt från sin position.
Det är ingen lättläst bok och tar tid att läsa, men då den är så bra så blir det aldrig jobbigt eller segt

Izabela Horn

2019-12-06

bonadea 2019-12-03 12:09

S

Sara Frimodig

2014-01-27

Nobelpristagaren 2010, och jag förstår varför! Hade hört innan att denna bok var ganska seg och hade därför dragit mig lite inför att läsa den, men jag tyckte verkligen att den var superbra! Jag är ett stort fan av historiska romaner och jag lärde mig mycket om dominikanska republiken samtidigt som det var en spännande och mycket välskriven roman.

G

Gunnar Bernler

2013-10-30

Denna roman som fritt skildrar Trujillos skräckvälde är en av anledningarna till att nobelpriset gått till rätt person

Kristina Simar

2013-07-10

Detta var den bästa av de tre böcker jag läst av Mario Vargas Llosa. Visserligen kunde handlingen vara något seg ibland, men det övervägdes med att den ofta var en sträckläsare. Det var en spännande och lärorik läsning om hur en diktator kan styra folk till lydnad genom våld och hot. Romanen var stilistiskt skriven och även mycket skrämmande. Jag är glad att jag nu läst tre av Mario Vargas Llosas romaner, även om det numera är några år sedan han fick sitt Nobelpris.

U

Ulf Pettersson

2013-04-22

mycket bra bok där man får följa diktatorn och hans brutala tankar men även motståndsrörelsens agerande, oerhört spännande

Mats Sigfridsson

2012-07-14

En berättelse om diktaturen i Dominikanska republiken. Det är en mästerlig berättelse i många plan. Dels från de sju som utförde attentatet, dels från diktatorn och dels från Urania den skändade dottern som levt i exil sedan 14 års ålder. Berättelsen är magnifik återgiven liksom språket. Boken är grym på mångfa sätt men den visar diktaturens allra mest fasansfulla sida som vi idag följer dagligen i tex Syrien. En nobelpristagare väl värd sitt pris. Läs den och njut.

Mathilda Flood

2012-07-08

Mästerlig

Linda E

2012-07-01

Mycket intressant. Varför har jag inte läst den förut?

Kenneth Olausson

2012-01-22

Om Trujillo, diktatorn-Välgöraren-Chefen-Den Gode Fadern-Det Mänskliga Föredömet-Excellensen-el Generalísimo-Bocken, som tar vad han vill men som möter döden i en bils koffertlucka. Om de män som orkade stå upp för ideal och demokrati, även om deras motiv var dunkla och de i grunden var maktlösa. Om ett av diktatorns offer för sexuellt våld, hennes möte med sin nu gamle far som gjorde detta möjligt av självisk egennytta. En tät, sammanvägd berättelse där nutid möter dåtid och som visar att demokrati, vanlig hederlighet, mod och integritet alltid måste försvaras. Ett mästerverk.

G

greger andersson

2011-11-23

Fint stilistiskt grepp där handlingen rullas upp från tre perspektiv och utspelas under endast 1 dygn med tillbakablickar; Välgöraren, den skändade dottern Urania och de sammansvurna. De tre berättarrösterna är dock lite ojämna. Skildringen av diktatorns leverne, hans sista dygn i livet är helt igenom lysande. Sorgligt nog håller inte de andras historier lika hög klass. De sju sammansvurnas berättelser blir tämligen röriga där det är mycket namn som passerar revy och det är svårt att hålla dem isär (deras motiv att mörda Bocken är i vissa fall ganska långsökta). Författaren skriver även från en sydamerikansk kontext och utifrån sin generations och borgarklass perspekiv, vilket gör att förhållanden vilka presenteras som allmängods ex historiska händelser och historiska aktörer under Turjillos 31 år vid makten 1930-1961 långt ifrån är det för en yngre generation i ett litet land i Europas utkant. Detta gör boken tämligen svårläst.

K

Karin Löfstrand

2011-06-21

110515: Väldigt bra! Det är en spännande och lärorik läsning om diktaturens galenskap.

Maria Eriksson

2011-04-22

En verkligt skrämmande bok om hur en galen diktaturs makt över en hel nation till sist raseras. Det här är en mycket aktuell bok.

marja walldén

2011-04-11

Jag inser att den är bra, men för läskig för mig. Fick hoppa över för mycket.

Sara Eriksson

2011-04-06

genomgående svår, men mot slutet börjar det äntligen klarna med alla karaktärer. Den är en hemsk skildring av maktspel och splittrade människoöden som kämpar för en ny och bättre framtid. Gripande skildringar som verkligen griper tag i mig. Just känslan och allvaret den skapar gör att den är mycket bra och lärande. I glädje kan jag däremot inte påstå att den bidrar så mycket :)

Maria B Hansson

2011-03-10

Litteraturpris eller inte, orkade inte igenom boken. För detaljerad,för lite driv framåt i berättelsen. Inte någon favorit precis.

Anita Lundgren

2011-02-16

Mycket bra och trovärdig insyn i hur en våldsam diktatur skulle kunna fungera

Lars B.

2011-01-18

Mario Vargas Llosa är ett geni. Kan vara bland det bästa jag har läst. Ett mästerverk helt enkelt!

Magnus Hoem

2011-01-11

Brukar inte läsa Nobel-vinnare, men fick den i julklapp. Den började lite segt, men vartefter tog den sig och blev riktigt bra!

Karl Mogren

2010-12-26

Otäckt om hur ondskan genomsyrar hela samhället i en diktatur.

T

Tobias Wahlberg

2010-12-01

Om det hade varit mer fokus på Urania och mindre på övriga karaktärer hade det här kunnat bli en fyra, kanske till och med en femma.

Karl Nordlander

2009-12-30

En mästerlig roman av en storartad berättare som behärskar hela den modernistiska arsenalen till fulländning!

N

Nedhal Pirababi

2009-12-15

Vad gör man när man hamnar i onåd? läs den