The Bluest Eye

Morrison, Toni

| 1999

Flag from en

113


The Bluest Eye chronicles the tragic, torn lives of a poor black family in 1940s Ohio: Pauline, Cholly, Sam and Pecola. Pecola, unlovely and unloved, prays each night for blue eyes like those of her privileged blond white schoolfellows. She becomes the focus of the mingled love and hatred engendered by her family's frailty and the world's cruelty as the novel moves toward a savage but poignant resolution. Reversion from Picador.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Zack Simone

2017-08-02

Betyg

Så övermättat, svulstigt och dramatiserat språk att jag nästan kvävs. Men det är väl tanken: att läsaren ska tvingas in i tankevärlden, med så lite utrymme som möjligt till att tänka själv. Mest känna och lämna sig själv.

Annelie Andersson

2013-11-27

Betyg

Jag läste den på svenska.En lite pärla som låg inne i min garderob i bokhögen.

Fanny Gunnarsson

2013-01-24

Betyg

De blåaste ögonen är Morrisons debutroman och kom ut 1970. Genom de fyra årstiderna hoppar historien mellan bokens nutid och dåtid och du får bakgrundshistorien till den berättelse som först kommer till dig i inledningskapitlet; Varför flickan Precola väntade barn med sin egen far. Historien som sedan berättas handlar om förtryck och smärtsamt utanförskap. Om hur du fostras in i att förakta din egen bakgrund och tillhörighet. Hur Precolas önskan är att få de finaste blåaste ögonen och hur detta skulle fylla hemmet med kärlek istället för hat och våld. Boken är en tragedi i bokstavlig mening. Det är sorgligt nog så verkligheten ter sig ibland. En bok som kommer att stanna kvar och skava ett tag.

Läs mer: http://litteraturkvalster.wordpress.com/2013/01/08/de-blaaste-ogonen-antligen/

Fanny Gunnarsson

2013-01-08

Betyg

[...] De blåaste ögonen är Morrisons debutroman och kom ut 1970. Genom de fyra årstiderna hoppar historien mellan bokens nutid och dåtid och du får bakgrundshistorien till den berättelse som först kommer till dig i inledningskapitlet; Varför flickan Precola väntade barn med sin egen far.

Läs mer: http://litteraturkvalster.wordpress.com/2013/01/08/de-blaaste-ogonen-antligen/

Kenneth Olausson

2012-04-22

Betyg

Under ett år, från höst till höst, följer vi Pecolas väg till undergång. Ett liv fullt av ensamhet, våld, okunskap, utsatthet, vrede och svek, också det värsta sveket som kan drabba ett barn, Och Pecola ser på oss med sina bruna, bustna ögon.

Betyg

Jag lånade den här boken på engelska av mamma och läste ut den häromdagen; Toni Morrisons första bok (1970) som handlar om den svarta Pecola utifrån tre perspektiv; som barn, som vuxen och utifrån. Den innehåller längtan, incest, våld och sorg, men för mig, som aldrig brukar ha problem att läsa på engelska, var den alldeles för svår. Den är skriven i gammal sydstats-slang och jag fick läsa om flera stycken, vilket också kan ha påverkat att jag faktiskt inte tyckte att den var sådär superbra som alla andra verkar tycka. Jag gav den endast tre av fem stjärnor.

Men, men! Toni Morrison fick ju Nobelpriset i Litteratur 1993, och hennes bok Älskade (1987) fick Pulitzerpriset, så det är ju helt klart att rekommendera att läsa henne om han är en boknörd som jag.

Jeanette Algeson

2010-01-28

Betyg

En helt underbar bok. Den är plågsam och vacker inlindad i ett underbart språk. Toni Morrison är ett geni. En av de bästa böcker jag läst!