Av en slump, på sin mammas skrivbord, råkar Ida hitta ett brev skrivet till hennes mamma. Det är från Manne, en man som mamman var tillsammans med för femton år sedan. Han undrar om det inte kan vara så att det faktiskt är han som är pappa till Ida.Åsa Anderberg Strollos andra ungdomsroman är ett drama om en vanlig familj vars grundpelare plötsligt rycks undan. Det är också en roman om svårigheterna i att hantera känslomässiga problem. Och en roman om att bli vuxen, att förstå att ens föräldrar också bara är människor.Pressröster om Blod:"Träffsäker skildring om tonårskris" DN"Åsa Anderberg Strollo är en mycket skicklig berättare." SvD"Hennes språk känns nästintill poetiskt och lekande. // Blod är en ungdomsroman som kan läsas av alla " Arbetarbladet
Jag vet inte om jag inte är representativ för att tycka till om denna bok då jag ju levt en del av Idas värld! Jag bodde ju i många många år med en man som jag trodde var min pappa. Inte förrän jag bott hemifrån i 5 år och skulle gifta mig fick jag reda på sanningen.
Och jag tycker att så här långt i boken gör Åsa historien träffsäker och klockren.
Jag kan så känna igen mig i Idas känslor! I hennes orationella likväl rationella saker - hur hon vacklar och är stor och vuxen ena sekunden och bara vill skrika och slå i nästa.
Jag vill bara fortsätta läsa och se vad som händer, hur det slutar. Jag har en förhoppning - men vi får se.
Bra gjort Åsa!! Du kan verkligen skriva för ugna vuxna, både med Bryta om och med denna nya Blod.
Ida brukar ge sig ut på tidig fågelskådning med sin pappa David, armerad med matsäck och kikare. Båda brinner för miljön och naturen, vilket svetsar dem samman. I skolan har Ida sina oumbärliga vänner Nisa och Julia samtidigt som hon är hemligt förälskad i Nisas bror Finn.
En dag råkar Ida finna ett brev som ger henne misstankar om det otänkbara: att David inte är hennes biologiska pappa. Är blod tjockare än vatten? Vad definierar en riktig pappa?
När Ida till slut skrapar ihop tillräckligt mycket mod för att konfrontera sin mamma blir hon inte bemött som hon hade tänkt. Mamman drar sig undan, undviker frågan och försöker släta över, samtidigt som Ida genom väggen hör att allt verkligen inte är så okej som mamman försöker få det att låta som. Turligt nog har hon sina vänner som kan komma till undsättning när hemmet sviker..
När jag läste Åsa Anderberg Strollos debutroman Bryta om, ansåg jag att det var en av de allra bästa ungdomsböckerna jag läst det året (och då talar jag om många). I det här fallet blev jag inte besviken -Strollo skriver fortfarande med ett nästintill absolut gehör för ungdomars språk och känslor och beskriver detaljer man inte skulle lagt märke till annars. Detaljer som gör handlingen mer flytande och levande. Blod rekommenderas till ungdomar mellan 13-16 år.