En ond saga om en förälskad mördare
Jag trodde att blodet skulle frysa på snöns yta och ligga kvar. Men i stället sög snön upp det, drog in det under ytan, gömde det, som om det själv behövde blodet. ur Blod på snö
Det är Oslo i december, den kallaste vintern i mannaminne.
Där lever Olav. Han är en mycket ensam person som mördar på uppdrag. När man slår ihjäl folk mot pengar är det inte lätt att komma någon nära.Nu har han mött Corina, sin drömkvinna.Det är bara ett problem. Hon är chefens fru. Och det är henne han har fått i uppdrag att döda.
Blod på snö är en mörk och ond saga om en förälskad mördare.
Jo Nesbø är en av världens mest lästa kriminalförfattare. Han har med böckerna om Harry Hole, Huvudjägarna och Sonen sålt mer än 25 miljoner böcker och även toppat New York Times bästsäljarlista. Blod på snö är en ny fristående thriller, och den första i en serie om två böcker.
Ända sedan jag läste min allra första Jo Nesbø så har jag betraktat honom som en favorit och då speciellt när han skriver om Harry Hole. Blod på snö hör inte till den serien utan är första delen i en väldigt fristående serie om två böcker. För ovanlighetens skull så är detta också riktigt tunna böcker, något som väl får ses som ovanligt när det gäller Nesbø. Oavsett vad han skriver så vill jag i alla fall läsa det.
Huvudpersonen här är Olav, en "expeditör", eller hitman, yrkesmördare skulle man också kunna kalla det. Jag fattar omedelbart tycke för honom. Han har en självinsikt som mynnar ut i en självironi som får mig att le. Oavbrutet. Han är stentuff, men supermjuk. Vilket ju så klart får mig att tänka på Harry Hole, som ju också har den hårda ytan och den mjuka insidan. Där slutar likheterna.
Jag hade ingen aning om att Nesbø kunde skriva kort också, lite mer pang på rödbetan. Det är okomplicerat, dock inte enkelt. Nästa del, Midnattssol, har jag faktiskt redan läst.
OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2021/03/blod-pa-sno-av-jo-nesb.html
2019-06-30
För kort, gick för fort att läsa ut, önskar alltid att få ut så många sidor/mycket som möjligt när Nesbö släpper böcker
Kort och koncis, pang på rödbetan. Men ack så vacker. Hur nu en bok om en kallblodig mördare kan vara det. Men det är den. Man kan bara inte låta bli att falla för Olav, denne råa, förälskade mördare. I vad som kändes som ett enda andetag läste jag från pärm till pärm, det var bara hjärtat som pumpade febrilt.
Nope, det känns mer som en novellidé än en roman. Och hade man putsat bort lite och tajtat texten hade man förmodligen varit nere på novellnivå. Allt går lite för fort, allt är lite för ytligt och tunt. Tror Nesbö skrev den här på under en vecka och sedan skrattar hela vägen till banken...
2015-08-12
Årets största besvikelse !! Ett riktigt bottennapp av en normalt lysande författare.
2015-06-27
VARNING för ljudboken! Missade när jag köpte den att det var Plura och när jag började lyssna undrade jag vad det var frågan om. Insåg efter några minuter vem det måste vara. HEMSKT! Troligen är boken bra, men jag pallade bara 10 minuter...
2015-06-02
För mig blev det en besvikelse. Jo Nesbo är en favorit och har lästa alla hans böcker, men det här var en flopp enligt mig. Totalt kass uppläsare! Ingen känsla och han tappar till och med bort sig i uppläsningen.
Betyg: 4,5 av 5.
Jag älskar Jo Nesbøs sätt att skriva. Och nästan alla böcker som jag har läst av honom, utspelar sig i ett kallt och mörkt Oslo.
Jo Nesbø har hittills skrivit tretton romaner, tio böcker om Harry Hole, och tre fristående böcker. Jag har läst dom tre senaste böckerna om Harry Hole, ?Pansarhjärta?, ?Gengångare?, och ?Polis?. Och jag har läst alla dom tre fristående böckerna, ?Huvudjägarna?, ?Sonen?, och nu ?Blod på snö?.
Jag har verkligen tyckt mycket om alla dom fem tidigare böckerna som jag har läst av honom. Och jag tyckte även mycket om den här nya boken.
I vanliga fall så brukar Jo Nesbøs böcker vara riktigt tjocka, men så var inte fallet med den här boken. Utan den var endast på 180 sidor. ?Blod på snö? är den första boken i en serie om två thrillers, och den är helt fristående.
?Blod på snö? tycker jag mest påminner om boken ?Huvudjägarna?, eftersom den är kort, och den har lite samma typ av humor i sig. Annars så är det, som vanligt, en hel del våld, blod, och död i boken.
Välskriven, smårolig, lättläst, oförutsägbar, och våldsam var boken. Och jag gillade verkligen karaktärerna i den.
Rekommenderar absolut boken. Både till tidigare Jo Nesbø-fans, och till er som inte har läst något av honom förut.