Hur kommer det sig att vissa mnniskor r begvade beslutsfattare medan andra stndigt klantar till det? Varfr fljer vissa mnniskor sina instinkter och hamnar rtt medan andra hamnar fel? Och varfr r de bsta besluten ofta de som r helt omjliga att frklara? I bstsljaren Den tndande gnistan omdefinierade Malcolm Gladwell hur vi frstr vrlden runt omkring oss. I Blink revolutionerar han hur vi frstr vrlden inom oss. * En fascinerande bok om magknsla, vr frmga att instinktivt frst vad som r rtt och fel. Inga-Lill Mosander * Malcolm Gladwell (f. 1963) r skribent p tidningen The New Yorker och en av vrldens mest framgngsrika frfattare.
Lttlst bok om hur vi mnniskor p bara ett par sekunder bildar oss en uppfattning om en situation och om hur vi kan frbttra frmgan att gra detta inom omrden vi har rutin p. Upprepningar i boken anvnds fr att nta in budskapet men aldrig s att det blir irriterande. En hel del intressant bde om polisens misstag i kaotiska situationer, hur man lr sig knna igen varumrken, varfr man tvekar infr nyheter och annat intressant.
Att Malcolm upprepar budskapet sjuttioelva gnger tycker jag inte gr s mycket. Att f mnga exempel tycker jag gr att trovrdigheten kar. Det stora minuset r att lsarna lmnas med frstelsen att den "adaptiva undermedvetna" datorn r mycket kraftfull och ger mnga gnger bttre svar n omfattande underskningar. Ok, coolt. Men hur kan jag trimma den? Hur kan jag g tillvga fr att med strre skerhet kunna lita p den? Dessutom pladdrar han vl mnga sidor, som de flesta jnkare..
Vra erfarenheter kan frblinda oss med frdommar, undermedvetet varna oss och ge oss tillgng till en dimension av vishet som inte s ltt lter sig frklaras i ord. Stereotypa fallgropar, priming och vad det innebr att autistiskt sakna frmgan att avlsa andra mnniskor behandlas och jag lser hela boken med bibehllet intresse och kad nyfikenhet.
Gladwell tar med oss p en mnga gnger spnnande resa till den "intuitiva intelligensen". Gladwell skriver ltt och ledigt, och kan p ett tydligt stt frklara/illustrera vilken stor betydelse det omedelbara intrycket har. Hur ofta det leder oss helt rtt, att det mnga gnger r mer korrekt n lnga utdragna analyser. Men ocks hur fel det kan leda oss. Vga lita p det intuitiva intrycket, men var medveten om i vilka situationer det kan vara direkt farligt att gra det, tycks vara hans slutsats. Intressant, definitivt. Tyvrr r hans upplgg delvis annat, d han genom upprepning frsker vertyga, och bygga samman. Mycket terkommer - och visst, han skapar (detta r den snlla tolkningen) sammanhang och relationer.
2009-08-09
Jag missade kontentan lite, men tycker boken var intressant och fr en att tnka till hur man tar sina beslut.