Blekjorden

Lagerlöf, Ulrika

| 2025

En historisk roman om storslagen skog och svindlande kärlek.Året är 1949 när Siv på nytt tar arbete i skogshuggarkojan i Västerbottens djupa skogar. Livet som hemmafru är ensamt och hon finner vänskap i Märta, en ung kocka som Siv ska lära upp. Men hemligheter gör sig påminda och hotar att förändra allt ? både för Siv och hennes familj.I nutidens Djupsele tampas Eva med sin tonårsson Vilgot, vars engagemang i skogen sätter dem på kollisionskurs. Mitt i avverkningskonflikter och ett hotat kulturarv hittar Eva svar på hur hennes egen historia är sammanlänkad med skogslandskapets tidlösa kraft."Blekjorden" är den andra delen i den hyllade romansviten Timmerfolk, där kvinnorna står i centrum i berättelsen om den svenska skogens historia och de konflikter som omger den.

Åh, vad jag tycker om denna!
I Blekjorden av Ulrika Lagerlöf blir jag direkt tagen av det historiska perspektivet. Att få följa berättelsen ur skogssamernas synvinkel känns både viktigt och berikande, och det ger romanen en tyngd som stannar kvar länge. Språket är lättläst men samtidigt vackert, med miljöskildringar som gör att jag nästan känner doften av myrmark och ser ljuset sila genom skogen.

Jag tycker särskilt om karaktärerna, de är väl gestaltade och deras relationer känns äkta, ibland ömsinta och ibland kantade av konflikter. Det är en styrka att Lagerlöf låter oss följa olika generationer, där tidsmarkörerna ger berättelsen en naturlig rytm och förankring.

Intrigen är känslosam och vacker, men det är inte bara kärlek och sorg som berör mig. Jag lär mig också mycket om skogsbruket, miljötänket och samspelet mellan djur och växter. Det gör romanen både gripande och lärorik.

Blekjorden är en bok som lyckas förena det personliga med det historiska, och jag lämnas med en känsla av att ha fått både kunskap och starka upplevelser.
- Visa kortare text

Claes Svedlindh

2025-10-01

En fin fortsättning på serien om människor i och från ”Djupsele” i Västerbottens inland, saxat mellan tidigt 1950-tal och nutid. Skogen är fonden i berättelsen och brukandet av den, då och nu. Känslor och relationer mellan människorna är fint beskrivna. Ulrika beskriver också de konflikter som finns om hur skogen ska nyttjas på ett balanserat sött. Kanske är ”reservatsprocessen” aningen fyrkantigt beskriven, men det tycker jag nog mest som tidigare statstjänsteman 😉 Hur som helst mycket läsvärt!

Erika Larsson

2025-09-20

Lika fin och tänkvärd som del 1. Även denna bok gav en lärorik och tragisk inblick i en svunnen tid. Dåtidens problem möter nutiden och relationer kan vara lika komplicerade idag som då.
Mycket bra och passande uppläsare till boken.

Britt-Marie Kullin

2025-08-04

Ulrika Lagerlöf - Hjortronmyren - Betyg: 4,5 av 5.
Ulrika Lagerlöf - Blekjorden - Betyg: 4 av 5.
Nu har jag läst dom två första böckerna i den planerade romansviten som kallas Timmerfolk. Den första heter Hjortronmyren, och den andra heter Blekjorden. Båda böckerna utspelas parallellt i vartannat kapitel i dåtid och nutid. Dåtiden under 30- och 40-talet. Och nutid i år 2022.
Jag tyckte riktigt mycket om båda böckerna, även om den första boken var snäppet bättre. Mycket intressant handling både i dåtid och i nutid. Och jag kommer absolut att följa bokserien i framtiden. Och jag kan varmt rekommendera böckerna.
Jag varvade e-boksläsning med ljudbokslyssning, i 1,25 hastighet, inläst av Katarina Ewerlöf.

Maria Jönsson

2025-08-03