Blackout

Abbott, Jeff

| 2009

Flag from sv

11


Jag dödade min bäste vän. Det var inte meningen, men det blev så. Det här är min historia. Miles Kendrick ingår i ett vittnesskyddsprogramm eftersom han hålls gömd för maffian. Händelserna som ledde fram till att han var tvungen att byta liv var så traumatiska att han nu lider av ett flertal svåra minnesluckor. För att bearbeta dem träffar han psykiatern Allison regelbundet och med hennes hjälp försöker han minnas vad som har hänt och framför allt: Hur kom det sig att han dödade sin allra bästa vän Andy? Men när Allison omkommer genom att en bomb placeras på hennes kontor, dras Miles in i en livsfarlig konspiration som överträffar hans värsta mardrömmar. Han utses till måltavla av den sinnesrubbade FBI-agenten Dennis Groote och tvingas fly för sitt liv. Miles måste nu till varje pris få sitt minne tillbaka. Blackout är en fängslande thriller i halsbrytande tempo, som inte släpper...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Cindy Kempe

2019-03-23

Betyg

Jag är lite besviken. Att läsa den här boken var som att få en actionfilm beskriven för sig. Lättläst, men tillförde inte särskilt mycket.

alkb bokblogg

2011-07-16

Betyg

Jeff Abbott är en författare med en mängd böcker bakom sig. Jag har dock aldrig hört talas om honom förrän nu och gissa om jag är glad över att ha hittat ännu en pärla inom thriller-genren.

Vårt förhållande började dock inte särskilt bra. På baksidestexten står det att Miles Kendrick ska försöka ta reda på vad det var som egentligen hände när han dödade sin bästa vän Andy. Till sin hjälp har han psykiatern Allison som genom regelbundna samtal ska ta honom tillbaka till händelserna för dådet.

Då jag är intresserad av psykologi kändes det som att det här var en bok som var klippt och skuren för mig. Så börjar jag läsa och redan första meningen (trots att den är skriven i kursiv stil!) gör att det går en känsla av extrem förväntan genom mig: ”Jag dödade min bäste vän.” Men bara några meningar nedanför står: ”Andy halvsatt mot bordskanten och såg på när han skrev”, och förvirringen var total.

Efter att ha läst ytterligare några sidor insåg jag att Andy förföljde Miles tankar så mycket att han kunde visualisera honom och till och med prata med honom. Där och då hade jag tänkt lägga ifrån mig boken för som ni torde veta vid det här laget gillar jag vare sig spöken eller oändliga kursiva avsnitt. Till slut gav jag boken en frist på tre kapitel och skulle jag känna samma frustration och leda efter det så skulle jag helt enkelt placera den i facket ”boken som jag helst vill glömma”.

Tre kapitel kom och gick och innan jag visste ordet av hade jag läst ut boken klockan tre på natten! Jag var vansinnigt trött när väckarklockan ringde klockan sex men det var det värt!

Black Out har allt som en bra thriller ska ha: tempot går ut hårt för att ständigt öka ända till det bittra slutet, här finns en skön mix av goda och onda människor, en skön mix av goda människor som visar sig vara onda och vice versa, en extremt spännande intrig som fullständigt tar andan ur en, detaljrika avsnitt som tillsammans med ytterst väl beskrivna miljöer gör att man själv tar klivet in i handlingen och beskådar det som sker på plats.

Fantastiskt!

Det enda som jag kan anmärka på är översättarens och/eller förlagets val av titel då originaltiteln verkligen speglar vad boken handlar om. Ren och skär skräck!