Black Girl White Girl

Oates, Joyce Carol

| 2006

Flag from en

530


Presents a controversial depiction of race in America by the author of "We Were the Mulvaneys", "Blonde" and "The Falls". Fifteen years after the mysterious death of Minette Swift, a 19-year-old black girl, a scholarship student in an exclusive liberal arts college, her former roommate Genna begins an unofficial enquiry into the traumatic event.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

T

Therese

2020-03-31

Betyg

Spännande och välskriven. Språket är fängslande och berättelsen känns nyskapande. Handling och personrelationer vävs ihop på ett snyggt och väl avvägt sätt.

Blommiga Barbro

2019-11-12

Betyg

Pendlar mellan en 2:a och en stark 4:a. Jag tyckte att hela första halvan och det komplicerade förhållandet mellan rumskompisarna, Genna och Minette, en vit och en svart flicka var väldigt intressant, underhållande och lite småspännande till och från. Första halvan påminner också väldigt starkt om Oates, Djur som jag tyckte väldigt mycket om och ett tag var det nära en femma i betyg från mig. Sen svänger boken och det börjar handla alldeles för mycket om Gennas förhållande till sina föräldrar och desto mer det handlade om dem desto tråkigare tyckte jag boken blev. Fram på slutet var enbart den döda Minette något av en bifigur och Gennas patetiska far som hon såg upp till fick alldeles för mycket utrymme i boken. Den sista timmen var faktiskt extremt tråkig. Synd, eftersom den var så bra den första halvan av boken.
Slutbetyg, en medel 3:a!

Henrik Johansson

2017-09-27

Betyg

Nja. Brukar gilla Oates men denna fastnade inte alls. Känner inte riktigt igen hennes sätt att skriva och berätta

Izabela Horn

2017-05-23

Betyg

Joyce Carol Oates är en fantastisk författare, jag har läst flera av hennes böcker och älskar hennes sätt att skriva Svart flicka vit flicka är inget undantag. Denna bok tar upp ämnet klass och ras, utspelar sig på ett college i USA.

M

Matilda Jurell

2014-09-11

Betyg

Jag har svårt att specificera varför jag tyckte så mycket om den här boken. Egentligen händer det inte så mycket, och det är långt mycket mindre en så spännande bok som jag trodde det skulle vara. Istället cirkulerar boken kring Genna, en vit flicka som får dela rum med en svart flicka, och vad som försegår i hennes huvud. Men det är genom Gennas tankar och osäkerhet som man som läsare lär känna sig själv. Att boken också bjuder på kristallklara karaktärer som etsar sig fast i mitt inre gör att jag måste sträckläsa boken.

M

Mats Sigfridsson

2013-08-07

Betyg

En bok med flera bottnar. Rasdiskriminering och urspårad vänsterradikalism beskrivs omväxlande i denna starka roman. Oates är mästerlig på att skildra det amerikanska samhället och att beskriva människans underliggande psykologiska beteende. En svag 4:a.

eva arkelid

2012-10-05

Betyg

boken är bra skriven, spännande utan att vara en spänningsroman

Elias Chougui

2012-04-29

Betyg

Jag blev helt förtrollad av den här boken.

M

Merja A

2011-08-25

Betyg

Stora delar av romanen utspelar sig i collegemiljö där två flickor från väldigt olika uppväxt delar boende. Genna, flickan som berättar har ett väldigt speciellt förhållande till sin far. Andra halvan av "Svart flicka, vit flicka" är ganska spännande. Om det var möjligt skulle jag ge en halv stjärna till.

L

Lotta Strandberg

2011-04-30

Betyg

Handlar om Genna en "vit ficka" med radikala förädrar och Minette en "svart flicka" som kommer rån en religiös famlj. Genna försöker på alla vis komma MInette nära men MInette verkar helt ointrsserad. Minette mår inte bra, blir säkert trakasserad, men Genna och läsaren förstår att det är hon själv som iscensätter en del. Slutar naturligtvis med en katastrof. Den sista delen av boken handlar mer om Grenna och hennes relation till pappan. Oates andra böcker är bättre men som vanigt är det en fängslande historia med spännande människor och relationer dem emellan.

Elin Stenblom

2011-02-20

Betyg

Jag blir som vanligt fångad av Oates språk och historien som hon broderar.

L

Laura T

2011-02-15

Betyg

jag orkade inte läsa ut den... för seg

Kristin Larsson

2010-11-07

Betyg

Den här gillade jag verkligen! Lite inslag av Den hemliga historien och Fördjupade studier i katastroffysik. En smula obegriplig, många utkastade trådar som inte följs upp, men jag gillar det också!

Jessica Bengtsson

2010-07-27

Betyg

Lite seg, tyckte inte alls lika mycket om den här som hennes övriga böcker. Svag trea.

Karin D

2010-04-21

Betyg

Joyce Carol Oates är otroligt ojämn - vissa böcker är fantastiskt fängslande - andra mer sega, som denna, men ändå finns det sekvenser som gör mödan värd. På slutet blev det en riktigt intressant vändning.

123 Linnea

2010-03-13

Betyg

Spänd på att läsa en av de mer kända amerikanska författarna, gav jag mig i kast med Svart flicka, vit flicka.
Det är en historia om två unga kvinnor på ett elevhem i sjuttiotalets USA. De är rumskamrater men som natt och dag på mer än ett sätt. Minette är en tjurig och egensinnig svart flicka som kommer att utsättas för rasism i olika former. Gemma är hennes vita motsats. Osjälviskt blir hon utsatt för sin rumskamrats kränkande behandling - rasism det med, fast åt andra hållet, skulle jag vilja säga.
Kvinnorna i boken känns oerhört overkliga. Det känns främmande med den sortens beteende - Gemmas slösande kärlek till en totalt okänd flicka som sätter klacken på hennes hjärta, gång på gång; och Minette som inte ens känner igen sin rumskamrat eller minns hennes namn. Det är det som sänker boken.

För övrigt är det ett bra flyt mellan då och nu; mellan tankar och händelser; mellan verklighet och fantasi.

Boken är "godkänd" men jag kommer inte rekommendera den till släkt och vänner, precis. Och inte längta efter att läsa om den.

E

E P

2010-02-16

Betyg

Lite intresseväckande eftersom jag orkade läsa ut den, men jag tyckte att den var väldigt dryg och seg.

I

Ingrid Selnes

2010-02-02

Betyg

En som vanligt av Oates knivskarp skildring av människor i det amerikanska samhället. Spännande och otäckt om rasproblematik och unga kvinnors identitetsproblem, sprungen ur olika samhällsklasser. Rekommenderas varmt

Engelska Väninnan

2010-02-02

Betyg

Romanen har en intressant och utmanande ansats. Det är roande att läsa om Gennas radikala föräldrar. Särskilt hennes far är träffande beskriven, jag känner igen typen från sjuttiotalet. Det är en slö berättelse, inget händer.