Blå Lotus

Hergé

| 1977

Flag from sv

601


Tintin 5: Blå Lotus Tintin och Milou fortsätter sin asiatiska resa till Shanghai i Kina, för att försöka lösa mysteriet med farao Kih-Oskhs cigarrer. Tintin räddar den lille pojken Tchang Tchong-Jen från att drunkna, och de blir goda vänner. Jakten på narkotikaligan leder dem till tillhållet Blå lotus, där det står klart att skumma saker försiggår... Hergé träffade Tchang på riktigt under sitt arbete med "Blå lotus" och deras vänskap kom att betyda mycket för honom; den öppnade hans ögon på flera sätt och gav honom ökad respekt för andra kulturer. Tintin som tidigare varit en representant för gängse uppfattningar börjar nu aktivt bekämpa fördomar. Detta visar sig tydligt i kommande böcker, där Hergé också varit medveten om vikten av noggrann research! Tintins äventyr skapades av den belgiske serietecknaren Hergé (pseudonym för Georges Remi), som levde 1907-1983. Allt...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Blommiga Barbro

2020-07-15

Betyg

Lite rörig tycker jag den är. Mycket händer, animationen är fantastisk och det känns aldrig barnsligt på något vis. Men jag tycker inte att de första böckerna med Tintin och Milou håller samma klass som de senare böckerna i serien.
Slutbetyg, en 3:a!

Lars B.

2013-07-17

Betyg

Nu börjar det hända saker, och kan man klandra Hergé för rasistiska stereotyper i "Tintin i Kongo" så är "Blå Lotus" snarare antirasistisk. Hergé raljerar över den vite mannens syn på sig själv som den överlägsna rasen och i mötet med Tchang pratar Tintin själv om européers fördomar om kineser som varande grymma mot såväl sin omvärld som mot sina egna kvinnor och barn, och Tchang berättar om kinesers syn på "vita" som enkom elaka. En talande mening från Tintin: "Men, Tchang, alla vita är inte elaka... Vi vet för lite om varann." (s. 43) Spot on.

A Bookaholic Swede

2011-06-15

Betyg

Bra som vanligt och det var kul att läsa Tintin på engelska.