Blå koral

Det är sommar 2004 och till Falsterbo kommer vännerna Sanna, Victor, Pella, Stefan, Jalle och Liv för att vara med om Sagas dop. Mycket har hänt sedan millennieskiftet, vännerna har grälat, skrattat och gråtit men alltid hittat tillbaka till varandra. I ett slag kommer allt att förändras.I andra delen av Louise Boije af Gennäs trilogi får vi åter möta det sammansvetsade gänget från Högre än alla himlar. Sanna och Victor vill skaffa fler barn. Liv tar äntligen sin skådespelarkarriär på allvar och Jalle börjar våga stå för sin homosexualitet. Stefan kommer att rubbas i sin ateistiska övertygelse, liksom Pella i sin djupa gudstro. Trots alla olikheter är gemenskapen vännerna emellan fortfarande stark. Men snart brister banden.I takt med att världen omkring dem förändras genom allt från naturkatastrofer till nya politiska strömningar tar sig sorg och splittring in i gruppen, och när tillvaron...

Annika Sjöström

2020-06-11

Blir oerhört irriterad på författare som så uppenbart påtvingar läsarna sina egna präktiga åsikter genom personerna i böckerna. Den här boken är fylld med så många att man bara vill spy! Naturligtvis åsikter som alla människor borde ha...men här blir det så tydligt att Louise Boije af Gennäs bara vill visa vilken fantastiskt medveten och öppen person hon är och vilka sunda åsikter hon har.
Orkar faktiskt inte ens läsa boken till slut...stannar efter 1/3 och då har jag redan bl a fått veta att:
- isarna smälter och det måste göras något åt den globala uppvärmingen
- man måste satsa på ekologisk odling och närproducerade varor
- den sexuella läggningen spelar ingen roll och homofober är botten
- bönder och glesbygdsbefolkning är inte alls mindre värda och mer korkade än rika överklasstadsbor
Hur många fler präktigheter kan man tänka sig att det tillkommer under de resterande 2/3?
Det känns också lite som när man gick på mellanstadiet och läste böcker som " i smyg" var samhällskunskapsböcker. Här har huvudpersonerna i boken samma roller...de inför något som händer i världen (gisslan i ryska skolan, tsunamin, Kyoto-avtalet, Anna-mordet....etc) och förklarar lite bakgrund, vad som händer och vad man borde tycka om det.
Jag tycker att Louise ska sluta att fegt gömma sig bakom sina fiktiva personer och istället rakryggat stå för sina åsikter och tankar i en icke-skönlitteär bok.

Marie Karlsson

2015-11-21

Vill bara ha mer!

Emma

2015-04-03

Den har någonting, men inte vet jag vad. Det är nog sättet hon skriver, som att bara ramla in igen i vardagslivet hos de här människorna, typ någon övre medelklass, Stockholm, ett iland som Sverige i vår moderna tid. Ingen spänning men det är genuint, det finns en viss slags stämning som gör att man vill fortsätta vända blad. Min favorit från förra boken var Victor och det håller i sig "Jag heter Victor och jag har alltid varit en vinnare." och vändningen blir verkligen intressant... Jag får rysningar. Han är så långt ifrån mig i sin karaktär på alla vis och visst är det angenämt att läsa om sådana människor?

Tanja Lindgren

2015-01-31

Bland de bästa böckerna jag läst!

Ellinor Karlberg

2014-07-29

Den börjar lite trevande men sen blir den så stark! Jag snörvlade till många gånger och beskrivningen av bottenlös sorg är så detaljerad och mitt i prick att den drar ner mig.
Jag som gillar serier hade nog dock velat läsa första delen innan. Stark!
Däremot väldigt förutsägbar. Blir alltid förbannad när baksidan avslöjar för mkt.

S

Sara Frimodig

2013-11-12

Jag pendlade mellan att vara irriterad på hur förutsägbar den var, med naturkatastrofer och personliga förluster som följde på ett väldigt förutsägbart sätt, och att sträckläsa den och verkligen försvinna in i historien. Jag tyckte att Högre än alla himlar var bättre, men jag väntar ändå spänt på sista delen!

Lina Zackrisson

2013-10-23

Karaktärer fastnar inte denna gång hos mig. Tragiken fastnar då inte heller. Orkar inte, kanske bara det.

Carin Lundberg Papp

2013-10-19

Som denna bok berört mig. Jag har gråtit ännu en gång över tsunamin, personernas tankar o känslor känns så genuint och starkt.

Ethel Åslund

2013-08-27

Iofs trevlig idé med nutidshistoria. Men det blev för mycket händelser, för omständliga beskrivningar, för många förklaringar av självklarheter... Funderade länge på om jag skulle ge den en tvåa...kanske om bra mycket hade strukits.

Helena Wennergren

2013-08-02

Började lite lagom myspysigt men blev sedan oerhört sorglig och känslosam på flera nivåer.

Maria Klamas

2013-07-16

Denna bok hade jag längtat efter. Jag tyckte väldigt mycket om den första boken, men denna var inte helt enkel att komma in i. Det första jag bråkade med var att hålla koll på karaktärerna, jag fick inte ihop det, vem pratar nu, vem är i hop med vem, och vem är släkt med vem... Det var ett för mig rörigt sätt att föra dialogen. Det klarnade dock senare. Jag brukar normalt sett gilla tjocka böcker, men denna kunde varit mycket kortare - det pladdrades på utan att det gav mig särskilt mycket... jag vet inte om vissa saker kändes som upprepning från första boken, bara för att folk skulle påminnas, eller de som för första gången skulle känna sig bekväma ändå... Sedan var det någon förändring med dialogen, att det var konstlade dialoger, i synnerhet dialogerna med barn blev så märkliga. Det kändes verkligen som en vuxen som hittade på vad ett barn skulle säga, inte att man försöker tänka efter på djupet av vad ett barn faktiskt skulle kunna säga. Det var så tillrättalagt och de vuxnas svar var förnumstiga och lite väl pretto för min smak. Den här delen att låta historien med vännerna löpa med verkliga händelser blir tjatigt och pålagt till största delen. Jag upplever inte att de blir integrerade i berättelsen som helhet, med ett undantag, Tsunami-berättelsen - det är först där, när det händer som boken brinner till och jag får lust att fortsätta läsa. Här väcks känslorna till liv! Men sen faller det igen och jag kommer på mig med att räkna sidor tills boken är slut... kanske är det som med teater, premiären är full av liv och härlig nerv, andra föreställningen fadd och avslagen - men sen kommer de igång igen! så jag hoppas på 3:an!

L

Louise Ö

2013-06-30

En av de bästa böckerna jag har läst!!! Jag vill hoppa in i boken och bli kompis med karaktärerna. De är så totalt levande. Louise Boije af Gennäs är en av de bästa svenska författarna vi har. Hon förtjänar att höjas till skyarna. Fantastisk att få en redogörelse för alla viktiga händelser genom åren, så som stormen Gudrun och Tsunamikatastrofen. Jag både skrattade och grät ( mest grät) till boken. Blev ledsen när den tog slut. Jag längtar efter den tredje delen i serien!!

Cecilia Grip

2013-02-05

Berör mig djupt! Hur sorglig som helst!

Jennifer Tydén

2013-01-08

Fantastiskt intressant och gripande. Gillar relationer och nutidshistoria. Ser fram emot del 3.

L

Lilla My

2012-12-28

Stor besvikelse. Brukar tycka bra om Louise Boije af Gennäs böcker. Men inte denna. Den pretentiösa inledningen fick mig nästan att sluta läsa efter fyra sidor. Den blir bättre men personporträtten som tecknas är stereotypa och engagerar inte alls.

Maria Eriksson

2012-11-25

Louise Boije af Gennäs skriver på en samtidstrilogi vars andra del, Blå koral, nu utkommit. I den första delen, ”Högre än alla himlar” firade vännerna Sanna, Victor, Pella, Stefan, Jalle och Liv milleniumskifte och var med om 11 septembertragedin i New York. Den nya boken skildrar vännernas liv mellan 2004 och 2006 och är nästan 700-sidig volym. Trilogins karaktärer är i 40-årsåldern, kommer från övre medelklass, bor i Stockholm, har fritidshus i Falsterbo och är framgångsrika. Som den kaxige börsmäklaren Viktor som alltid har betraktat sig som en vinnare. Men katastroferna lurar där man minst anar dem och bekantskapskretsen drabbas både av tsunamin i Thailand och stormen Gudruns våldsamma framfart.
Samtidsskildringar ger läsaren en känsla av igenkännande och blir därför laddade med egna minnen av händelserna och Blå koral är en ”blå” bok, med sorgliga händelser på nationell nivå som leder till olika religösa ställningstagande i gänget. Författaren har också skrivit manus till tvserier (bl.a. Rederiet) och den här boken hade säkert fungerat bättre i tv, lite som ”Vänner”. Dialogerna blir ibland överdrivet känslomässiga när tidsperiodens viktigaste händelser ska bockas av och genomlevas av bokens karaktärer. Som när hon beskriver hur den sörjande Viktor inte orkade ”hålla uppe sina anletsdrag, utan kände nästan hur de påsiga kinderna föll ner mot hakan”. Det är något självbespeglande över sorgen i bok och den blir valhänt hanterad som när en av kvinnorna drunknar i Khao Lak och i ett försök av maken att ”återuppliva” henne printar han ut hennes hemliga dagbok på 800 sidor till vännerna. I den har hon analyserat vännerna och det är ibland svårsmälta sanningar. Att sedan den täta vänskapen falnar är kanske inte så konstigt.
(Publicerad i Norran 23/11 2012)

Lena L

2012-11-19

En fantastiskt bra nutidshistoria. Bitvis väldigt sorglig och obekväm. Författaren kröp verkligen under huden på sina karaktärer. Att läsa del 1 är ett måste innan man läser Blå koral. Jag ser fram emot den tredje delen.

Britt-Marie Kullin

2012-11-16

För lite drygt ett och ett halvt år sedan så läste jag den första delen i den planerade trilogin om 2000-talet, ”Högre än alla himlar”, och jag tyckte att den var mycket, mycket bra. (Här är en länk till min recension av den boken).

Nu har jag läst den andra delen, som var sjuhundra sidor lång, men ändå alldeles för kort. För den andra delen var ännu bättre.

Den första delen utspelade sig under åren 2000-2003, och den här andra boken utspelar sig under 2004-2006.

Det bästa med böckerna är att alla stora händelser som har hänt i världen under den här tiden, är invävda i boken.

Till exempel Tsunamin i Thailand under julen 2004. Den delen var mycket bra skriven, men mycket jobbig att läsa.

Boken gick verkligen in i hjärtat på mig. Och jag grät flera gånger till den.

Längtar redan efter den tredje och avslutande delen i trilogin.

Kan verkligen rekommendera den här boken, men läs absolut den första delen först.

( Läs gärna alla mina bokrecensioner i min blogg, Bims Blogg - http://bimsblogg.wordpress.com/category/bokrecensioner/ )

Kristina Wiklundh

2012-11-06

Riktigt bra nutidshistoria. Men man ska börja med del 1.