Björnen sover

Schepp, Emelie

| 2022

En hisnande bladvändare om vad begäret efter hämnd kan få en människa att göra. En man hittas brutalt mördad i sitt hem utanför Norrköping. Inuti den sargade kroppen ligger en nalle. Gosedjuret leder kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander till Filippa Falk, en före detta polis som lever med skyddad identitet. Hon har drabbats av en fruktansvärd tragedi och är den enda som har en koppling till gärningsmannen. Men vill hon verkligen hjälpa polisen att lösa fallet? Samtidigt som åklagare Jana Berzelius försöker spåra upp mördaren gör sig hennes mörka förflutna påmint. Hon tar till alla medel för att skydda mannen hon älskar. Men han har kommit hennes hemlighet på spåren, och bestämt sig för att ta reda på sanningen. Oavsett vad det kan kosta honom. Björnen sover är den sjunde delen i serien om Jana Berzelius. Här ställs Jana inför ett nervkittlande mordfall...

Cindy Kempe

2023-02-26

Lika spännande som de tidigare. Skönt att det börjar hända lite kring Per och Jana, alla hemligheter är stressande.

Mariette Enelycke

2023-01-27

Väldigt bra och spännande

Helena Rasmusson

2022-08-21

Bra deckare!

Ewa H

2022-08-15

Har alltid gillat Emelie Schepps serie om Janas äventyrliga liv. Denna del känns dock lite tunnare än tidigare, kanske det börjar bli svårt att slutföra serien. Läsvärd är den dock.

Boktanten

2022-08-09

Spännande och välskriven bladvändare!
Jana Berzelius är en komplex person. hon är både det goda, i form av åklagare, och det onda med ett mörkt, våldsamt och hemlighetsfullt förflutet. När kommer hennes fasad att spricka?

Man kastas rakt in i handlingen i "Björnen sover" som är den sjunde delen om åklagaren Jana Berzelius, kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander. Spänningen och dramatiken håller sedan hela boken igenom och det känns nästan om om sidorna vänder sig själva. Karaktärerna och deras liv tar nästan lika mycket plats i intrigen som själva mordet och jakten på mördaren. Men det gör absolut ingenting, snarare tvärtom. Det ger boken lite mer djup och gör mig sugen på att läsa en fortsättning.

Emelie Schepp bygger upp intrigen genom svängar, återvändsgränder och oväntade vändningar, men tack vara hennes skicklighet som författare leder hon oss sakta men säkert mot en lösning. För att få ut mesta möjligt av serien bör du läsa böckerna i ordning.

Susanne Rydvald

2022-07-18

Efter fem böcker blir jag lite trött av Jana, Henriks ständiga tjat med hustrun eller Mias stora käft och jämt så osympatisk beteende. Jag frågar mig hur det ska sluta och hoppar att Emelie ska hitta på en ny serie

Mats Sigfridsson

2022-06-26

Det är dags att avsluta serien nu. Nu har det spårat ur. Idéfattigt, förutsägbart och nästan lite larvigt. Sämsta delen som är riktigt usel. 1,5

B

Bettina Nilsson

2022-06-06

Tycker den var lika bra som tidigare böcker. Man vet vad man får.

Karin .

2022-05-26

Alltför förutsägbar. Det finns så många liknade böcker.

Maria Jacobsson

2022-05-17

Inte den bästa av Emelie Schepp. Jana blir lite av en kliché och det tjatas om och om igen hur hemlig hennes bakgrund är. Tycker att detta får lite väl mycket fokus nu, släpp det och utveckla persongalleriet ytterligare! Läsvärd för övrigt.

Anna Piippolainen

2022-05-15

Att lyssna på Emelie Schepps sjunde del, Björnen sover om åklagaren Jana Berzelius och de övriga karaktärerna är som att träffa vänner som man inte träffat på ett tag och man vill veta mer om dom. Och man blir aldrig besviken.
Alltid spännande och fartfyllt story som smidigt vävs in med karaktärernas liv.

Ännu en bra bok i bokserien!

Monica Bäckelin

2022-05-04

Vilken bra serie.
Spännande, intressant och välskriven. En bladvändare som jag sträckläste, betyg 4,5. Jag vill gärna fortsätta följa karaktärerna och hoppas på en fortsättning.

Lollos bokhörna

2022-04-27

Jajjamensan, hon har gjort det igen! Skrivit en bladvändare, en bok som var totalt omöjlig att lägga ifrån sig när jag väl börjat läsa.

Emelie är galet bra på att bygga upp en spännande historia. En historia med oväntade vändningar där man får pusselbit efter pusselbit för att se helheten. Vem är egentligen skyldig?

Jana Berzelius är en fascinerande karaktär. Hon är både på den rätta och den orätta sidan och hennes förflutna är inte problemfritt. Jana är mörk och komplicerad, tar till det hon behöver för att skydda de svaga och de sina. Men i de senaste böckerna har jag sett en mer mänsklig sida hos henne vilket jag gillar skarpt.

”Björnen sover” är en välskriven och grymt spännande historia som tog slut alldeles för fort. Det här är den sjunde delen i serien om Jana Berzelius, läs dem gärna i ordning för att hänga med i alla turer kring karaktärerna.

En man hittas brutalt mördad i sitt hem, inuti den sargade kroppen ligger det en nalle. Nallen leder till den före detta polisen Filippa som lever under skyddad identitet. Filippa har drabbats av en tragedi och tycks vara den enda som har en koppling till den mördade mannen….

Vad ska man säga - WOW! Det är bara att buga till ännu en grymt bra bok. Jag ställer mig frågan hur lyckas Emelie gång på gång att skriva och hålla samma nivå och även höja sig i sitt skrivande i en serie på sju böcker - imponerande. Redan i första meningen känner jag att nu är jag fast och den här kommer bli svår att släppa, kort och gott - en bladvändare. Jag har läst alla i serien och jag fängslas verkligen av Janas förflutna, det mörka, hemligheterna och tänker när ska hennes fasad spricka - kommer sanningen om hennes liv att uppdagas? Nu får jag tålmodigt vänta och hoppas på att det kommer en fortsättning.

ElinsBokhylla

2022-04-20

Efter förra bokens, Nio Liv, cliffhanger så såg jag verkligen fram emot att läsa vidare om Jana Berzelius och gänget och Emelie Schepp har definitivt inte gjort mig besviken utan har lyckats skriva ännu en spännande och jäkligt bra bok!

Bokens handling tar vid en kort stund efter att förra slutade, man får följa med Jana och Per genom deras knackiga förhållande som verkligen tar en vändning i denna bok. Man får även följa med Henrik genom en svår tid i hans förhållande till Emma medans Mia lever livet och planerar för stora steg i sitt nya förhållande.
Samtidigt få man följa med medans teamet tar sig an ett väldigt brutalt och annorlunda mord, mordet på den gamla polisen Erik som även leder dem vidare till gamla utredningar och ytterligare kollegor inom kåren.
Under tiden får vi även reda på nya saker kring Janas stora hemlighet, kommer hon att kunna hålla den hemlig så mycket längre till eller är hon villig att riskera sitt förhållande till Per helt?

Eftersom man hoppar in direkt i bokens handling, som dessutom börjar väldigt kort efter att föra boken slutar, så är det väldigt lätt att hänga med i handlingen. Dramatiken börjar direkt från första sidan och håller i sig igenom hela boken, det är något som jag tycker att Schepp är väldigt bra på, att hålla fast sina läsare i spänningen och intrigerna.

Precis som de andra böckerna i Jana Berzelius serien så är handlingen välskriven och detaljerad, jag tycker att det är intressant att offret är en gammal polis och att brotten på något sätt är kopplade till gamla utredningar och kollegor. Det gör hela historien lite mer trovärdig och spännande, även om många delar i boken kanske inte är de mest trovärdiga händelserna.

Som många andra hade jag verkligen sätt fram emot att läsa Emelie Schepps nya bok om Jana och gänget men jag måste tyvärr säga att jag hade hoppats lite mer på den. Även om jag tycker att bokens handling med fallet och polisutredningen är väldigt spännande och bra så fallerar det lite på att det är så mycket personligt i boken.
I tidigare böcker har jag tyckt att det varit lite för lite personligt, i förra boken, Nio Liv, minns jag att jag tyckte om att man fick lära känna Mia, Jana och Per lite mer men jag måste tyvärr säga att mycket utav handlingen kring karaktärernas privatliv var lite upprepande. En del delar i boken kändes som upprepningar och de var lite långtråkiga att läsa, jag förstår att Emelie Schepp är påväg någonstans med att hon återberättar Janas barndom och det förflutna och att Per blir mer och mer insatt i hennes liv, men samtidigt känns det som att vi har gått igenom samma saker för en bok eller två sedan. Det blir tyvärr lite för mycket upprepningar för min smak, har Jana kanske gjort sitt eller ska Schepp kunna utveckla henne mer på ett nytt och mer djupdykande sätt?

Som med Emelie Schepps tidigare böcker om Jana Berzelius så är det svårt att lägga ifrån sig boken, spänningen finns med från början till slut. Karaktärernas samspel och detaljerade beskrivningar är spot on även i denna bok, man kan riktigt känna spänningen mellan Jana och Mia, samtidigt som jag känner igen mig lite i Jana i och med det att hon försöker få sitt förhållande med Per att fungera.

Bokens karaktärer har verkligen utvecklats sedan första boken i Jana Berzelius serien, samtidigt som Emelie Schepp har lyckats ha kvar deras personligheter och drag, något som jag tycker är skickligt gjort efter så många skrivna böcker.

Även om jag blev lite besviken på Emelie Schepps nya bok och handlingen så tycker jag ändå att Schepp är en jäkligt duktig författare. Spänningen, intrigerna, miljöbeskrivningarna och karaktärsbeskrivningarna är väldigt detaljerade och välskrivna. Eftersom jag själv bor i Norrköping är det väldigt lätt för mig att lokalisera mig runt de olika ställena som boken utspelas på, vilket alltid är lite extra roligt då det känns som att man är med i handlingen lite mer. Kapitlen är som vanligt välskrivna och lätta att läsa, det är inga problem för mig att hänga med bland karaktärerna, gamla som nya.

Björnen Sover av Emelie Schepp är en riktigt bra bok som är full med spänning, intriger och en liten tvist på slutet. En del bitar kändes lite upprepande men om man bortser från dem så var boken överlag väldigt bra och välskriven, dessutom ser jag fram emot vart bokens cliffhanger kommer att ta oss!
Ett måste att läsa om du har läst de tidigare delarna i Jana Berzelius serien av Emelie Schepp, rekommenderar den starkt!

Britt-Marie Kullin

2022-04-14

Betyg: 4 av 5 - 📚 - Den här boken, Björnen sover, är den sjunde boken i serien om Jana Berzelius. Jag har läst alla dom tidigare böckerna, och jag har tyckt om dom allihopa. Och den här boken var inget undantag, för den var lika bra som dom tidigare böckerna, tycker jag. Jag kan absolut rekommendera bokserien, och jag kommer att fortsätta att följa åklagare Jana Berzelius och dom andra i kommande böcker.