Bidrottningen

En dag hittas Gabriella Lind under ett skrivbord fast övertygad om att hon är ett bi. Före det var hon en fullt fungerande projektledare, fru och kapabel mamma som till och med gjorde barnens läxor. Dessutom tog hon - trots insektsallergi - hand om sin hemtjänstvägrande farfar och hans sexhundratusen bin. En dag är kollapsen oundviklig.För att få möjlighet till vila flyr hon till farfars gård och med bina som guider börjar hon se på livet ur ett nytt perspektiv."En riktigt välskriven och hoppingivande feelgoodroman med djup, humor, empati och mycket hjärta." Eva Åström, Expressen Söndag"En härlig roman om när livet tar en ofrivillig vändning." Birgitta Ehn Eliason, BTJ-häftetVeronica Linarfve författare, journalist och beteendevetare. Hon bor med man och två barn i ett hus i Åkersberga norr om Stockholm och försöker just nu förvandla trädgården till...

En dag hittas Gabriella under ett skrivbord, helt övertygad om att hon är ett bi. Före det var hon en fullt fungerande projektledare, fru, mamma och så tog hon hand om farfars bisamhälle, trots sin allergi. Kollapsen är oundviklig och för att vila flyr hon till sin farfars gård och bin. Bina hjälper henne att ge nya perspektiv på livet.

En helt fantastisk bok som berör mig starkt, då det finns en stor igenkänning när jag läser om Gabriellas utbrändhet. Boken fångar mig direkt och det blir sträckläsning. En tänkvärd bok som tar upp det här med stress och utbrändhet. Hur det kan påverka oss människor och vikten/värdet av återhämtning och vila för att komma tillbaka för att orka och njuta av sitt liv igen.

Bokdjungeln

2024-06-28

Förra året blev jag sjukskriven på grund av utmattning. Jag kände därmed verkligen igen mig i Gabriella, innan hon gick in i väggen. Men i och med att jag kände igen mig så kastades jag även tillbaka till den tiden och upplevde ett obehag medan jag lyssnade. Detta är en eloge till författaren som skriver på ett levande sätt. Dock blev det nästan så pass jobbigt att jag inte ville lyssna vidare. Men även om jag upplevt utmattning så visste jag faktiskt inte att en del kan få psykos av just stress.
Berättelsen är intressant och läsaren kan lära sig något av den. För den är både intressant för den som varit/är/är på väg att bli utbränd till personer i dennes närhet. Det tycker jag är fint.

Boktanten

2024-05-25

En riktig sträckläsarbok!
Oj, vilken bok! Så vacker, underhållande och samtidigt jobbig läsning.

"Bidrottningen" fångar mig på ett sätt som inte händer så ofta. Till att börja med går min puls upp och jag känner mig sjukt stressad när jag läser, vilket tempo Gabriella håller om dagarna. Sen, efter kollapsen då hon tror att hon är ett bi, dras tempot ner och återhämtningen i farfar Bills hus är betydligt behagligare. Boken får mig att fundera över det här med identitet, hur viktigt det är att vara någon i ett samhälle, att jag tror att min status mäts i hur mycket jag gör för alla andra, inte vad jag gör för mig själv.

Veronica Linarfve får det att kännas som om jag är Gabriella. Hon låter mig komma in i hennes huvud, tänka hennes tankar, känna hennes känslor. Jag känner hennes trötthet, hennes oförmåga att ens ta sig för de enklaste saker, att orken inte finns, det är fysiskt omöjligt att ens röra sig. Men jag känner även hur hennes livsandar sakta vaknar till liv, hur hon känner att livet får en mening och en spirande ork och lust att faktiskt göra någonting.

Veronica Linarfve lyckas balansera humor och allvar på ett sätt som gör att jag både skrattar och reflekterar. Framförallt gillar jag när Robin jämför Gabriellas utmattning med en mobil som laggar och har dåligt batteri. Bidrottningen är en läsvärd roman som jag starkt rekommenderar.

Lollos bokhörna

2024-04-02

Det här var en bok som inte gick att släppa. Jag fastnade totalt i berättelsen om Gabriella och hur hennes liv tar sig en oväntad vändning.

Gabriellas liv kör på i ett rasande tempo med jobb, familj och en hemtjänstvägrande farfar och hans sexhundratusen bin. En farfar som hon älskar. Till slut orkar inte Gabriella mer och hon kollapsar fullständigt.

Att inte orka, att inte känna efter och se tecknen på utmattning och psykisk ohälsa förrän det är försent är vanligt. ”Bidrottningen” är en roman om att inte orka och att bryta ihop. Det är en roman om att ge sig själv chansen till vila för att lappa ihop sig själv och komma ut på andra sidan - starkare och bättre. En väg som är lång och svår.

Jag tyckte väldigt mycket om den här berättelsen, om Gabriella. Hon och hennes resa till ett bättre mående fastnar hos mig och jag följde den med spänning.

Men det är inte bara en bok om utmattning, det är även en bok om vänskap, kärlek, om att våga låta frågan vad som är meningen med livet ta plats. Lättläst, berörande och igenkännande. Jag läste och kände en massa känslor. Karaktären Gabriella berörde starkt som jag skrev, men vad galet irriterad jag blev på hennes pappa. Honom skulle jag inte vilja ha i mitt liv.

Rekommenderas varmt!