Zeke har just hoppat av gymnasiet och fått jobb på ett kafé. Men redan första veckan blir några av gästernas mobiler stulna från kaféet. Och de anställda tror att Zeke har tagit dem! Nu måste Zeke hitta tjuven och bevisa att han själv är oskyldig innan han får sparken. Tillsammans med bästa kompisen Mona börjar han gräva i mysteriet. Kommer Zeke hinna rentvå sitt namn i tid? Bevisa det, Zeke! är första delen i en rolig och tempofylld deckarserie med en strulig hjälte som aldrig får slut på idéer.
Gustavs Bokhylla (finns på Ins
2022-02-08
Gustav 11 år;
Boken är lättläst och ganska bra. Det händer ganska många saker ganska snabbt.
Zeke jobbar på ett cafe. Han går inte i skolan och verkar ha det lite jobbigt hemma. Han bor med sin pappa som inte har något jobb.
Det försvinner saker på kafét och Zeke blir anklagad för det. Zeke måste bevisa att det inte är han. Han är ganska smart.
AC (mamma):
Att bli anklagad för något man inte gjort och försöka bevisa att man inte gjort det är en mardröm och det är just vad Zeke går igenom i denna bok. Att folk redan har en uppfattning om honom innan de ens känner honom också. Det skapar obehagliga känslor i magen.
Zeke har egentligen allt emot sig men han kämpar på och han gör det han kan för att bevisa att han inte är tjuven.
Det är en lättläst bok och en bok som kan diskuteras högt i klassrummet exempelvis. Tänker också att det är en bok som passar bra i undervisning av Svenska som andra språken men även bra för en 40-årig mamma som önskar något lättläst.
Gustav läste boken själv och jag läste den efteråt. Sen pratade vi om detta med att bli anklagad för något man inte gjort och hur tufft det kan vara samt detta med att döma någon pga deras bakgrund eller utseende.
Ser fram emot att läsa nästa bok för att se hur det hela utvecklas.