Välkommen in i Bettys kök! Här får du ta del av kloka husmorstips, tankar om hur man sköter hus och hem ? och så några recept förstås. Bland recepten hittar vi exempelvis Doktorns stekta strömming, Olofs laxpudding och Mamma Valborgs chokladkakor ? rätter som alla har tillagats i succéromanerna om Betty. Vi får också en inblick i hur vardagslivet såg ut under mitten av 1900-talet. Det finns mycket att lära av äldre tiders matlagning, både när det kommer till att spara pengar och tänka klimatsmart. Texter och recept varvas med huvudkaraktärens favoritmusik vilket fördjupar upplevelsen av att befinna sig mitt i Bettys värld! Ljudboken är inläst av Katarina Widholm, författare till serien. Böckerna om Betty består av fyra delar: Räkna hjärtslag,Värma händer, Käraste vänner och Älskade Betty. Till det finns även Böckerna om Betty: Bonusmaterial där du får veta mer om hur böckerna...
Visa mer
Recensioner
Jag har alltid varit mer förtjust i att baka än att laga mat, men det fina med den här boken är att den erbjuder båda delarna, och dessutom bjuder på en rik inblick i hem- och vardagslivet från slutet av 1930-talet till mitten av 1950-talet. Det är samma tidsperiod som böckerna om Betty utspelar sig i, vilket gör läsupplevelsen extra levande. (Boktips om du inte läst dom!).
Boken är uppdelad i kapitel som knyter an till de olika böckerna i serien, och varje recept presenteras tillsammans med en berättelse om varför just det receptet har sin plats i sammanhanget. På så vis får läsaren inte bara ta del av matlagning och bakning, utan också av historier och miljöer som förstärker tidsandan.
Här hemma har vi hittills provat ”Mamma Valborgs chokladkakor” (se bild 1), och de blev verkligen uppskattade då de är enkla att göra och riktigt goda.
Det här är en bok som passar både dem som själva levde under denna tid och vill väcka gamla minnen till liv, och oss som inte upplevt perioden men är nyfikna på hur man levde, lagade mat och tog vara på råvarorna då. En charmig och lärorik blandning av nostalgi, historia och matglädje.
