Recensioner
Jag har alltid varit mer förtjust i att baka än att laga mat, men det fina med den här boken är att den erbjuder båda delarna, och dessutom bjuder på en rik inblick i hem- och vardagslivet från slutet av 1930-talet till mitten av 1950-talet. Det är samma tidsperiod som böckerna om Betty utspelar sig i, vilket gör läsupplevelsen extra levande. (Boktips om du inte läst dom!).
Boken är uppdelad i kapitel som knyter an till de olika böckerna i serien, och varje recept presenteras tillsammans med en berättelse om varför just det receptet har sin plats i sammanhanget. På så vis får läsaren inte bara ta del av matlagning och bakning, utan också av historier och miljöer som förstärker tidsandan.
Här hemma har vi hittills provat ”Mamma Valborgs chokladkakor” (se bild 1), och de blev verkligen uppskattade då de är enkla att göra och riktigt goda.
Det här är en bok som passar både dem som själva levde under denna tid och vill väcka gamla minnen till liv, och oss som inte upplevt perioden men är nyfikna på hur man levde, lagade mat och tog vara på råvarorna då. En charmig och lärorik blandning av nostalgi, historia och matglädje.
