Debutanten Linda Jones har skrivit en gripande berättelse om en tjej som väljer en egen väg i livet, men det är också en kärleksförklaring till fjället, skogen, djuren och de kristallklara sjöarna. "Bete sig är en roman om inre utveckling, naturens kraft och vikten av att finna sin egen väg. Det mesta sker inuti Stina varför tempot är tämligen lågt. Person- och miljöskildringarna är alldeles utmärkta, naturskildringarna ljuvliga och språket mycket njutbart." - Staffan Wennerlund, Bibliotekstjänst, häfte 22Stinas värld rämnar när hennes föräldrar berättar att de ska skilja sig. Alla runt henne säger att hon ska vara glad att det hände nu när hon är vuxen. Men hur ska hon kunna vara glad när föräldrarna inte går att känna igen? Hur ska hon kunna vara glad när hon tvingas flytta från barndomshemmet och ingenting är som förut? Kompisarna planerar för jobb och barn och Stina förväntas...
Har du ännu inte läst eller lyssnat på debutromanen Bete sig av Linda Jones, gör det bums!
En enastående läsupplevelse och en värdig vinnare av Norrlands litteraturpris 2020. Du hittar boken på hyllplatsen unga vuxna, men den är moget skriven och passar även äldre läsare.
Romanen utspelar sig i Norrbotten och då jag läser de målande miljöbeskrivningar och tar del av Stinas personliga tankar och upplevelser känns det som jag gör en resa både fysiskt och mentalt. Längtan till skogen och naturens läkande kraft lyser starkt igenom boken som är både gripande, känslosam och bitvis riktigt spännande. Boken är närvarande, tempot långsamt och betraktande. Språket är fängslande och uppriktigt med fantastiska miljöbeskrivningar och trovärdiga karaktärer.
Stinas värld rasar samman då föräldrarna berättar att de ska skiljas. Ingenting blir sig likt efter detta - mamma förändras, pappa sörjer och huset säljs. När Stina dessutom ständigt får höra att hon ska vara glad att det hände då hon är nästan vuxen och på väg ut i arbetslivet, går henne på nerverna. Stina lämnar allt det trygga och beger sig till en avlägsen precis nedanför fjällets fot, en stuga utan både vatten och el. Men hur överlever man utan varken micro eller internet? Stina utmanas och får gott om tid att fundera, ta hand om sig själv och sina tankar och känslor.
Författarens berättarlust både hörs och syns i texten och den okonstlade kärleksförklaringen till naturen är stark. Jag gillar Stina och får sympatier för hennes kamp mot yttre krav och förväntningar, hur hon strider för att passa in och söker inåt efter att hitta sig själv och sina livsval. Frustrationen över att tappa kontrollen och att inte kunna påverka det som sker i omvärlden ger igenkänning och jag gillar hennes driv och lösningsinriktade attityd.
Det läckra omslaget är gjort av Lena Sjöberg.
Ljudboken är fantastisk bra inläst av Charlotta Jonsson.
Rekommenderas varmt!
Tack Vox by Opal för fint recensionsexemplar!
Bete Sig handlar om Stina. Hon bor i en liten stad i Norrbotten och har mycket krav på vad hon ska göra och vem hon ska vara. När hennes föräldrar berättar att det ska skiljas rasar hela hennes värld, och det enda hon vill är att komma bort. Och vad är då inte bättre än att bo i en stuga mitt i inlandets norrbottniska skogarna?
Denna bok tyckte jag var fantastisk. Jag tycker att Linda Jones har en förmåga att skriva verkliga karaktärer; det är osäkerhet, tapperhet och viljestyrka som genomsyrar alla hennes karaktärer. När Stinas värld faller samman, faller den för mig också. Jag, som också är "vuxen", skulle också bli så förskräckligt ledsen över ifall mina föräldrar skulle skilja sig. Det är lätt att sätta sig in i Stinas känslor och känna med henne, och förstå varför hon behöver komma bort. Det jag saknar är mer tid med vännerna för att förstå varför dem som 19-åringar har de mål som de har. Och kanske lite mer om vad som egentligen hände mellan föräldrarna för att det skulle gå så långt så att det skiljde sig.
Vad gäller själva handlingen så tyckte jag det var en bra idé att dela upp boken i två olika tidslinjer. En linje som följer nutiden där Stina bor i stugan och försöker få ordning på allt där och den andra där man får följa tiden fram till hon väljer att åka till stugan. Det gav en så bra helhet till historien och gav mer känsla för varför hon egentligen ville till stugan från första början.
De naturskildringar som görs i denna bok är fantastisk. Och jag som själv är uppvuxen och vill bo kvar i Luleå, får denna bok mig att bli ännu mer kär i staden. Även fast det bara finns två sportbarer, lite pubbar och inte så mycket annat för uteliv - så är naturen så himla fin. Och det tycker jag verkligen att Jones lyckas förmedla. Denna bok fick mig i alla fall att vilja hyra en stuga på någon ö i Luleå skärgård till sommaren och bara vara.
Rekommenderar varmt till alla som har en gnutta intresse för naturen, men som också vill läsa om en stark karaktär som följer sitt eget hjärta och som vägrar leva någon annans liv.