
Bergtagen - Thomas Manns mäktiga bildnings- och idéroman - utspelar sig före första världskriget på ett lyxigt sanatorium i Schweiz, dit huvudpersonen Hans Castorp far för att hälsa på sin lungsjuka kusin. Han reser på tre veckor men blir kvar i sju år ... I sanatoriets avskildhet på berget får han en annan syn på världen "därnere", på ideologier och tankemönster. Döden är nära, liksom erotiken. Thomas Manns fru Katia vistades i omgångar på sanatorium, och genom henne lärde författaren känna miljön. Han arbetade länge på romanen, och den fick ett enastående mottagande efter utgivningen 1924 - på bara några år trycktes den om 100 gånger! Men när Thomas Mann tilldelades Nobelpriset...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Gripande klassiker om lungsjuka
Nr unge Hans Castorp 1907 besker sin kusin, tbc-patient p ett sanatorium i schweiziska alperna, anar han fga att han sjlv ska lggas in fr behandling i sju r.
Titeln Bergtagen r Thomas Manns stt att svl allegoriskt som reellt beskriva de lungsjukas tillvaro i vintersportorten Davos. Vrdtiden upplevs varken lng eller kort. Tiden upphr att existera fr Hans Castorp och hans medpatienter, dr de ligger inbddade och puppifierade i vilstolar p altanen ursktade av sina medicinska tillkortakommanden och frsrjda av frmgna makar eller slktingar.
I denna internationella milj hinsides lglandets vardagliga plikter invntar man dden eller hemresan som friskfrklarad.
Medan tidens flykt ndtorftigt klockas med mltider, frelsningar, underskningar och promenader i det fria studerar huvudpersonen vetenskaplig litteratur, frlskar sig i en snedgd sknhet med asiatiskt pbr, lr sig ka skidor och umgs med tv rivaliserande mentorer. Grlsjukan mellan humanisten och frimuraren Settembrini och jesuiten, vldsprofeten m m, herr Naphta, ska sedermera urarta i tvekamp p liv och dd. Deras ofrsonlighet varslar symboliskt om frsta vrldskrigets utbrott 1914. Sanatoriets broder- och systerskap erstts av hemvndarnas nationalism och massfrintelsen p Europas slagflt.
Bergtagen spnner ver drygt 900 sidor. Hr varvas urtrkiga avsnitt sprngfyllda av epokens politiska och filosofiska sprsml med nervpirrande skildringar av ngest, tr, burleskeri, klimatsvngningarna i alplandskapet. Sllan har snfall och ishalka materialiserats s naturtroget.
Mitt helhetsintryck r mnga karbrasor av berm. Har nog aldrig lst en berttelse s rik p mnniskoknnedom, kroppsligt och sjlsligt. Thomas Manns andra klassiker, kpmannaeposet Huset Buddenbrook, bleknar i jmfrelse.
Jag hpnar ver frfattarens vittgrenade kunskaper och ekvilibristiska ordfrrd. En smktande dialog mellan Hans Castorp och kvinnan han hemligt trr frs dessutom p franska, verklassens modesprk (tolkas till svenska av Jan Stolpe i efterordet).
Bokens vemod ska flja mig livet ut. Slumpen som sorterar in tuberkulospatienterna i dmda eller hoppfulla. Rntgenbildens sjlsliga portrtt av en flck p lungan att bra intill hjrtat som bevis p krlek. Den hgt belgna kyrkogrden dr olyckliga ungdomar frenas i evig vila:
folk som inte ntt stadgad lder utan samlats hit frn hela vrlden och slutgiltigt gtt in i den horisontella existensformen.
Betyg
Jag r kluven till denna bok. lskar den fina ironin som finns inbddad med kamelhrsfiltar runt alla personerna som har liggkur p balkongen i sanatoriet. Det r fascinerande att flja huvudpersonen Hans som r p en blixtvisit, vilken drar ut p tiden i sju r. Det visar sig ju till hans stora gldje att ven han har ngon grad feber. Det r ju s komiskt det hela. Sjlv hade jag tnkt lsa boken p ett hstlov men blev kvar med den i tv r. (S varfr skrattar jag t Hans Castorps blixtvisit egentligen!) Personportrtten och miljn r hrligt beskrivna men dessutom r det lnga sega partier dr jag har svrt att hlla fokus kvar p boken och den r en bra hjlp mot mina smnproblem vissa kvllar ocks. S drfr drar den ut p tiden ngot otroligt. Men r nd glad att jag fick lra knna dessa personer. Kluven till det lnga formatet dock. Kunde han inte klmt ihop den lite?
Betyg
Bergtagen publicerades första gången i Tyskland 1924 i två volymer. Den första svenska upplagan publicerades 1929 i översättning av Karin Boye, vilken är samma upplaga som jag nu har läst. Jag har därmed på köpet följt Mann's egna rekommendation i förordet om att man bör läsa boken två gånger om man vill förstå den. Jag vill påstå att jag förstår många av de grundläggande idéerna, fast en tredje läsning skulle dock med största sannolikhet expandera mitt förstånd ytterligare. Det är definitivt en mångfacetterad bok.
I korthet handlar boken om Hans Castorp som i början av 1900-talet besöker sin tuberkulos-sjuke kusin på ett sanatorium i Schweiziska alperna, ett besök som var planerat att vara i tre veckor men som kom att vara i hela sju år. Under den första tiden på sanatoriet visar det sig att Castorp inte heller är fullt frisk (enligt mycket suspekta läkarutlåtande) och rekommenderas med sin "låga feber" att stanna kvar som patient på sanatoriet. Castorp blir integrerad i det lilla samhället uppe bland bergen och senare kom han att se sitt förflutna och världen under dem som "låglandet" eller "där nere". Sanatoriet är ett sorts mikrokosmos bestående av olika grupperingar, filosofiska och politiska strömningar, konflikter och kärleksaffärer. Monologer, "enskilda samtal", öppna debatter och ensam kontemplation på kammaren fyller ut det mesta av textmaterialet.
Man brukar kalla Bergtagen en "bildningsroman", vilket fortfarande känns som ett relevant ord så här strax efter en andra genomläsning. Spontant känns det som att jag har blivit bildad i konststycket att skriva en intressant och nästintill perfekt roman, och som innehåller i princip allt kan begära av en sådan. Samtidigt har jag fått en inblick i den bördiga grogrund som 1900-talets tänkande hämtat sin näring ur, och som utan tvivel präglar tiderna vi lever i idag. Men Mann går inte rakt på sak. Karaktärer och händelser fungerar som en sorts allegori för det sociala och politiska klimatet och de tankeströmningar som som fanns under det sena 10-talet och tidiga 20-talet i Europa, och kanske i synnerhet i tyska intellektuella kretsar. Två individer som sticker ut bland de många karaktärer i boken är "humanisten" Lodovico Settembrini och den jesuitiska "radikalisten" Naphta som definitivt står för den skarpaste konflikten i berättelsen (vilken senare resulterar i en gammal klassisk revolverduell). Dialogerna mellan de två kretsar sig kring livet och döden med ett metafysiskt perspektiv satt i fokus. Den breda och djupa klyftan mellan de idéfundament som de två står på gör läsaren lockad, eller snarare forcerad att utveckla en känsla som, i mitt fall åtminstone, har svårt att te sig opartisk. Det ligger en oerhörd tjuskraft i den intelligens och skarpsyn som de, högst medvetet av Mann, gjorts jämlik och i avsaknad av en segrande retorisk talare. Världen är helt enkelt oviss och Bergtagen vill få dig att tänka snarare än sprida propaganda. Det finns för övrigt en kluvenhet i alla Manns romaner som alltid tar sig uttrycket mellan en borgares listiga förnuft och en konstnärs bohemiska fritänkande.
Bergtagen är så vitt jag vet ingen uttalad parafras på Homeros Odyséen, men när jag för några veckor sedan läste om Homeros hjälteepos så kunde jag hitta en intressant likhet mellan Castorp och Odysseus. Särskilt i kapitlet där resan når underjorden, Hades och Persephones dödsrike. I centrum finns den blinde siaren Teiresias, vars siande ska leda Odysseus tillbaka till sin hemstad. Settembrini bär en siares visdom och är på sätt och vis förblindad av sina starka ideal. Han vill med sin rättframma intelligens leda Castorp hemåt och fungera som en kompass. De döda själarna i Hades rike som kräver blodsoffer och viskar i Odysseus öra liknar de skuggiga konturer som föreställer patienter uppe på Berghof. Odysséen fungerar som ett sorts index över de grekiska gudarna och hjältarna, vad de representerar och om deras funktion i samhället. Bergtagen har en liknade egenskap och berättar om samtidens starkaste idéer och tankeströmningar. De grekiska gudarnas omätliga styrka har här ersatts med mänsklig karaktärer med ett skarpt intellekt, men utan att beröva dem tjuskraften och magin.
Castorp förälskar sig under berättelsen i fräulein Claudia Chauchat, och deras korta men befintliga romans fungerar som en modell för hela romantikens estetiska och etiska former. Det är så Mann bearbetar och lägger fram sina idéer, genom att använda sig av allegorier och modeller istället för att gå rakt på sak. Detta, av Thomas Mann, ständigt utvecklade instrumentet att beskriva sin bild av samhället med allegorier gör att boken kan läsas som en oberoende och egen berättelse, också för den som ignorerar eller inte känner till dess kringliggande och uppbringande orsaker.
Under Castorps vistelse på sanatoriet får han lära sig mycket om livet, kärleken, sjukdomen, sorgen, förlusten. Som resultat av sin isolerade tillvaro han blir en mogen medlem av samhället, med sin egen världsbild och egna åsikt. En isolerad frånvaro, förvandlad till en högre världslig närvaro. Castorp blir småningom "upplyst" uppe bland de snöiga bergen, mitt ibland all sjukdom och elände. Man måste ta sig igenom sorg och lidande för att nå ett "högre tilstånd", och den sanna upplysningen kommer ju inifrån, just som Gautama Buddha lärde.
För mig är Bergtagen en perfekt bok. En bok man inte drar sig för att läsa flera gånger, trots sina 800+ sidor. Jag tror, som i alla stora mästerverk, att man kan hitta lite av varje, för var och en. Det finns paralleller till Goethe och Nietzsche samtidigt som man kan hitta lite av Einstein's relativitetsteori. Jag hittade som tidigare nämnts en tänkbar parafras till Odysseen. Bergtagen får mig att förstå att ideologi är absolut nödvändigt för ett samhälle i ständig utveckling, och samtidigt något extremt farligt. Ideologin får alltid den där bägaren att till slut att rinna över. Det hände i Troja 500 år f.kr, i Paris mot slutet av 1700-talet och det hände i de Bayerska högländerna på 30-talet. Ideologi och framåtanda driver oss framåt, men priset är ofta mycket högt.
Alla stora och omvälvande händelser bland människan på jorden har sina konstnärer och sin litteratur som kan beskriva det för oss här i kvarlåtenskapen. Att Thomas Mann blir framtidens Homeros kan man kanske inte förvänta sig, men han förvaltar utan tvekan arvet som litteraturhistorien givit oss och som vi kultiverat och utvecklat så duktigt på 1900-talet. Det man hoppas mest på är ju att fler stora röster kommer och plockar upp där de föregående tystnar och bär vidare facklan. Det är när rösterna tystnar och konsten tappar sitt värde vi verkligen bör fråga oss själva vart vi är på väg. Jag påstår inte att Bergtagen är det sista mästerverket, men jag vill ändå påminna om att det snart är 100-år sedan den skrevs och det nog är dags för 2000-talets konstnärer att börja skriva mästerverken som gör den framtida världen lite bättre och lite mer intressant att leva i.
Betyg: 5/5
Betyg
Mktig roman, starkt sprk med mnga ord. I Davos har jag ocks varit - p en gonklinik i 10 mnader. Knner igen mycket frn bjrnfllen p balkongen till matsalens mktiga rtter. Hans m.fl. - ven de ser jag fr mig, liksom de dovt mrkgrna gransluttningarna p andra sidan dalen. Stekhet sommar och blixtvit sn - kristalluft.
Betyg
En otrolig berttelse som spnner ver s gott som allt man kan nska sig. Filosofi, sociologi, krlek, historia, medicin, psykologi och psykoanalys, politik, religion, matematik - ja, listan kan nog gras nst intill hur lng som helst. Och allt detta inbakat i ett utomordentligt vackert sprk. En enorm lsupplevelse som tar, och borde ta, lng tid att avnjuta till fullest.
Betyg
En otrolig berttelse som spnner ver s gott som allt man kan nska sig. Filosofi, sociologi, krlek, historia, medicin, psykologi och psykoanalys, politik, religion, matematik - ja, listan kan nog gras nst intill hur lng som helst. Och allt detta inbakat i ett utomordentligt vackert sprk. En enorm lsupplevelse som tar, och borde ta, lng tid att avnjuta till fullest.
2009-05-15
Betyg
bland den stora produktionen lyftar jag grna fram ett novellexempel - Dden i Venedig - och ett romanexempel - Bergtagen. Den senare i Karin Boyes hnfrande versttning r musik. Ls t.ex. trollvinterskildringen... Men tag det lugnt: Bergtagen fyller ngonstans runt tusen sidor, beroende p utgva, och text av Mann rusar man inte direkt igenom. S tag det lente och promenera igenom verket med samma tempo som Castorp lever p sanatoriet.