Berättelsen om Esmara

Östergren, Petra

| 2010

Flag from sv

23


Det är i Tornedalen hon har sitt hem, Esmara. Där finns den storslagna och rogivande naturen och den myllrande släkten med matriarken Martta Jo och Gustaf. Och där finns tryggheten och hennes arv, men även mörka minnen från en barndom som inte liknar någon annans. Det har hunnit bli åttiotal när Esmara lämnar Tornedalen för Stockholm. Hon ska börja på Handelshögskolan och dessutom ta hand om släktens hyreshus på Dalagatan något som visar sig vara svårare än hon trott och dessutom får de gamla familjestriderna att flamma upp. Med iver och självförtroende tar sig den egensinniga Esmara ändå an huvudstaden. Hon handlar med fastigheter, knyter vänskapsband och utforskar annorlunda kärlekshistorier. Till slut träffar hon Ludde och livet tar en ny vändning. Men närheten och kärleken väcker också de smärtsamma barndomsminnena och hon riskerar att förstöra det hon längtar efter allra...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Lena Floser

2012-01-29

Betyg

Skulle nog kunna ha varit riktigt bra om inte författaren hade försökt klämma in så mycket i samma bok. Nu rusar boken framåt i snälltågsfart istället för att våga vila i händelser och karaktärer.

H

Helena Sjögren

2011-03-01

Betyg

Verkade som en mycket bra historia, men hade mycket svårt att ta mig genom hela...fastighetsskötsel är inte så spännande...

Kristina Simar

2010-10-13

Betyg

Recension av Petra Östergrens bok Berättelsen om Esmara

Boken är utgiven på Piratförlaget och innehåller 416 sidor.

Petra Östergren föddes i Kiruna 1965, bor i Stockholm men tillbringar mycket av sin tid i Tornedalen. Petra är doktorand i socialantropologi och varvar forskning med sitt författarskap. Hon har utkommit med ett antal böcker som kretsar kring feminism, men också den självbiografiska boken Att komma till ro med det allra värsta – den boken handlar om Petras mamma som blev mördad i slutet av åttiotalet. Berättelsen om Esmara är den första delen i en tänkt romantriologi.

Handling: I början av boken blir Esmaras mamma mördad framför ögonen på Esmara när hon bara är fem år gammal. Efter mordet blir Esmara omhändertagen av släktingar i Kiruna och senare i Tornedalen. Släkten består av starka kvinnor som är duktiga affärskvinnor. Särskilt Martta Jo, som är den drivande av dem. Släkten äger och förvaltar skog och fastigheter. Så den dagen som Esmara flyttar till Stockholm för att gå på Handelhögskolan, får hon tillgång till en lägenhet i Martta Jos fastighet på Dalagatan. Hon får i uppdrag att förvalta fastigheten. Esmara har stora planer för fastigheten och funderar på stora renoveringar. Men när hon ska ha tag i revisorn är han som uppslukad av jorden.

Esmara bestämmer sig för att själv köpa upp fastigheter och hon hittar snart intressanta objekt. Men om affärerna alltid är så bra återstår att se. När det gäller Esmaras kärleksliv så är hon ganska osäker på sin sexualitet. När hon kommer till Stockholm förälskar hon sig i en tjej som arbetar i en bokhandel och de blir tillsammans för ett tag. Senare av en tillfällighet träffar hon Ludde, en speciell ung man som precis har öppnat ett café tillsammans med några vänner. Hur det går med Esmaras fastighetsaffärer och förhållandet till Ludde får ni själva läsa om i boken.

En annorlunda och intressant bok. För mig som inte har någon kännedom och verken fastighetsaffärer eller studier på Handelhögskolan, var det som att komma in i en ny värld. Det var spännande att läsa om Esmara som är en framåt tjej som är helt orädd för att göra fastighetsaffärer. Miljöerna är bra beskrivna, särskilt miljön uppe i Tornedalen. Även fastigheterna i Stockholm är bra beskrivna, jag får en bra känsla hur en del av fastigheterna är nedslitna och ganska trista att bo i. Detta är en bok som jag tycker att studerande på Handelhögskolan bör läsa, särskilt de som är intresserade av fastighetsaffärer.

Betyg 3/5 Kristina Simar

Britt-Marie Kullin

2010-09-19

Betyg


Den här boken blev jag tyvärr lite besviken på. Jag tyckte att den verkade att vara så jättebra när jag läste om boken. Men tyvärr så motsvarade inte boken mina förväntningar.

Svårt att säga vad det egentligen var som gjorde att jag inte tyckte att den var så jättebra. Men den engagerade mig inte riktigt. Och jag tyckte inte att det var rätt flyt i berättelsen. En del saker beskrevs för detaljrikt, och vissa saker bara hafsades över. Mot slutet av boken så kände jag att jag läste slarvigt, för jag ville bara att den skulle ta slut då.

Men dålig var den inte. Så en trea får den av mig.

( Läs gärna alla mina bokrecensioner i min blogg, "Bims Blogg” - http://bim.blogg.se/category/bokrecensioner.html )