Begynnelsen

Jordan, Robert

| 2004

Robert Jordan, frfattare till den mycket uppmrksammade fantasyserien Sagan om Drakens terkomst, kommer nu med en prolog i tre delar dr vi fr veta brjan p historien. Begynnelsen, som r den frsta delen, utspelar sig ca tjugo r fre Farornas vg och hr mter vi flera av de personer som kommer att f stor betydelse i kampen mellan det onda och det goda. Staden Canluum ligger vid grnsen mot Stora Frdrv. Det r en muromgrdad tillflyktsort och ett skydd mot farorna i norr och de onda krafter som arbetar fr Skuggornas herre. Det r s det sgs. Men den stad som mter Al'Lan Mandragoran, Malkieris landsflyktige kung, jser av rykten och verallt tycker man sig hra skuggyngels giftiga viskningar. Ett bevis fr att ondskans herre r p vg att vakna p nytt och att hans tjnare sprider sig ver vrlden. Men det r inom Canluums murar som Lan mter kvinnan som frndrar...

Johan Sporre

2009-04-22

Nr jag brjade lsa boken trodde jag inte att det skulle vara s intressant att lsa om hndelser som man redan knde till ganska vl. Men den knnedomen fungerade istllet som en trevlig vgg att luta sig mot nr man fick veta mer om Moiraines, Siuans och Lans mten, groml och karaktrer.

Robert Jordan sa sjlv att det var trevligare att skriva den hr boken n huvudserien - och det mrktes. Vid den hr tidpunkten var huvudserien i ett ganska trkigt lunk (A Winter's Heart och Crossroads of Twilight), medan den hr boken r full av liv. Liv som jag tycker serien fick tillbaka i och med Knife of Dreams.

Jag hade grna lst de tv andra frhistorierna (Tams historia samt historien om slutet p Moiraines skande), men nu lr det inte bli av att de skrivs.