Begynnelsen

Jordan, Robert

| 2004

Flag from sv

225


Robert Jordan, författare till den mycket uppmärksammade fantasyserien Sagan om Drakens återkomst, kommer nu med en prolog i tre delar där vi får veta början på historien. Begynnelsen, som är den första delen, utspelar sig ca tjugo år före Farornas väg och här möter vi flera av de personer som kommer att få stor betydelse i kampen mellan det onda och det goda. Staden Canluum ligger vid gränsen mot Stora Fördärv. Det är en muromgärdad tillflyktsort och ett skydd mot farorna i norr och de onda krafter som arbetar för Skuggornas herre. Det är så det sägs. Men den stad som möter Al'Lan Mandragoran, Malkieris landsflyktige kung, jäser av rykten och överallt tycker man sig höra skuggyngels giftiga viskningar. Ett bevis för att ondskans herre är på väg att vakna på nytt och att hans tjänare sprider sig över världen. Men det är inom Canluums murar som Lan möter kvinnan som förändrar...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

J

Johan Sporre

2009-04-22

Betyg

När jag började läsa boken trodde jag inte att det skulle vara så intressant att läsa om händelser som man redan kände till ganska väl. Men den kännedomen fungerade istället som en trevlig vägg att luta sig mot när man fick veta mer om Moiraines, Siuans och Lans möten, göromål och karaktärer.

Robert Jordan sa själv att det var trevligare att skriva den här boken än huvudserien - och det märktes. Vid den här tidpunkten var huvudserien i ett ganska tråkigt lunk (A Winter's Heart och Crossroads of Twilight), medan den här boken är full av liv. Liv som jag tycker serien fick tillbaka i och med Knife of Dreams.

Jag hade gärna läst de två andra förhistorierna (Tams historia samt historien om slutet på Moiraines sökande), men nu lär det inte bli av att de skrivs.