Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee är en av de verkligt klassiska indianskildringarna. När boken först utkom 1970 väckte den stor uppmärksamhet och bidrog till att förändra synen på Nordamerikas urinvånare och deras historia. För första gången skildrades i en bok med massupplaga den mytomspunna erövringen av vilda västern ur indianernas perspektiv. Boken utsågs 1995 till en av 1900-talets mest betydelsefulla böcker av New York Public Library.Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee beskriver hur USA under åren 1860-1890 koloniserar de vidsträckta indianterritorierna mellan Mississippi och Kalifornien. Men trots de vitas överlägsenhet vad gäller till exempel beväpning och numerär lyckas apacher, cheyenner, comancher, siouxer och andra stammar bjuda inkräktarna ett oväntat hårt motstånd. I Arizona gäckar indianhövdingar som Cochise och Geronimo fienden i ett kvartssekel med sin gerillakrigföring....
2016-04-27
Det gjorde ont i hjärtat när jag läste denna bok. Jag skäms å den vite mannens vägnar.
2012-10-13
lite väl detaljerad för min del, men man förstår att indianerna har blivit väldigt illa behandlade
En mycket gripande bok om våra medmänniskor indianernas strider för att slippa utplånas från jordens yta. Nu finns väl bara spillror av dem kvar. Varje människa borde läsa denna bok! Nu får jag väl Tommy Eriksson på mig som i flera inlägg har klassat ned boken. Vet ej om jag vill läsa hans bok som han i mejl har föreslagit mig, eftersom han sågar Browns bok så totalt i sina inlägg och istället framhåller egna alster!
Utdrag ur recensioner:
"Originell, enastående ... får hjärtat att brista... omöjlig att lägga ifrån sig." New York Times
"Ett första klassens vittnesmål storartat, lysande." New Yorker
"Förkrossande, fruktansvärd, fängslande ... när man läser denna intensiva och hjärtslitande bok undrar man vilka som egentligen var vildarna." Washington Post
"Ett fascinerande, smärtsamt dokument med magnifika porträtt av indianer." Wall Street Journal
Kan bara instämma. Den berör mycket starkt, men skapar också ilksa gentemot dem som så självklart klampade in på deras territorium och försökte utrota en hel ras.