Första boken i ny feelgoodserie om familjen Blom i Rosnäs»Jag vill bara utbrista - Frida, var har du varit hela mitt liv! Solklart betyg 5+ av 5« Bobojs bokfynd »En rolig & underbar bok.« Betyg: 5 av 5 - Evelinas boktips »Lagom spännande och framför allt mycket charmig. En feelgoodroman helt i min smak!« Just nu - Just härBeatrice Blom har alltid gjort vad som förväntas av henne. Klädseln är oklanderlig och karriären som jurist har bara börjat. Allt borde vara perfekt, men det är något som skaver. Hon motar bort oron med shopping och drömmar om kärlek, samtidigt som hon blir allt mer avundsjuk på sin syster Cilla som alltid gått sin egen väg. På väg hem efter en misslyckad dejt ser Bea hur en av domarna på den domstol där hon arbetar träffar en välkänd kriminell på en mörk bakgård. Hon nämner det för en kollega, och kort därefter blir hon föremål...
Bea har alltid varit duktig, gjort det som förväntas av henne och nu börjar det äntligen gå bra. Hon vårdar sitt yttre och karriären som jurist har bara börjat. Ändå är hon lite avundsjuk på sin syster, som har familjeliv och det vill hon också ha. Hon dejtar men det går sådär, ingen möter hennes krav. Så ser hon något hon inte borde, och snart anklagas hon för att ha delat med sig av sekretessbelagd information. I väntan på utredning, behöver hon tjäna pengar på annat sätt och när hon hittar Bodins Bed & Breakfast, som ligger vackert men är eftersatt, börjar hon jobba där med att fixa i trädgården samtidigt som hon anmäler sig till att jobba som vigselförrättare. Känslan av att arbeta med kroppen med jorden, som hon alltid har älskat, börjar väcka kreativiteten till liv. Kanske har hon inte alls varit så nöjd som hon har trott? Och när hon nystar i varför hon anklagats, inser hon att inte allt är som det verkar på hennes jobb, och att hennes nyfikenhet har gjort att både hon och dem hon står nära är i fara.
Bed & Breakfast för lata brudpar är den första delen Rosnäs-serien, en feelgoodserie av Frida Gråsjö. Det är inte mitt första möte med Gråsjö, och jag vet att jag brukar uppskatta hennes böcker. Det här är inget undantag. Det är lättsam läsning med vissa jobbiga partier och jag tycker om att det får vara en liten brottsundersökning under tiden men att fokus ligger på att Bea får utvecklas som person och hitta den hon är.
Jag tycker om Bea som huvudkaraktär, även om jag har svårt för när det blir för mycket fokus på yta. Och är det något Bea fokuserar på, är det yta. Hon har väldigt bestämda åsikter när det kommer till hur hon själv ser ut, vad som inte funkar med henne och har också en målbild när det kommer till framtiden som kanske inte alltid är det hon själv mest önskar, men det som förväntas av henne. Det som gör det hela för mig, är att hon hela tiden utvecklas och även om hon fortsätter vara väldigt fokuserad på det yttre och på de skavanker hon ser med sig själv, så minskar de med läsningen. Det är också kul att läsa om hur mycket mer avslappnad hon blir i takt med att hon hittar sig själv och den plats hon borde vara på.
Persongalleriet är lagom stort och jag tycker om att det är en mix av människor. Att Bea har en tvilling, är kul för mig som också har tvillingar, och jag tycker om att de får vara egna människor med olikheter men också likheter och problem sinsemellan. Jag gillar också Markus, som är sig själv hela tiden och är en frisk fläkt i det här.
Språket är lättsamt och flyter på, och jag ser verkligen fram emot att läsa flera delar i den här serien.
2022-11-25
Ännu en mysig feelgood-bok av Frida Gråsjö som återigen handlar om familjen Blom - den här gången får vi följa Bea som råkar ut för både det ena och det andra i Rosnäs.
Ska jag jämföra den här boken med Argbiggornas antikvariat som jag läste för ett par veckor sedan så föredrar jag nog den andra boken. Bed & Breakfast för lata brudpar var underhållande och bjöd ännu en gång på en trevlig miljö, precis som tidigare, men handlingen var inte lika tilltalande. Jag kunde många gånger störa mig på hur Bea agerade i flera situationer och även det tankesätt som fanns kring vad hon stoppade i sig var frustrerande att läsa. Vikthetsen blev tröttsam även om jag förstår att det var en del av hennes hjärnspöken hon brottades med.
Generellt var även själva berättelsen om Göransson och Franko väldigt förutsägbar vilket inte gjorde det till en spännande handling. Jag tyckte den delen var ganska ointressant. Det bästa med boken var snarare Beas nya liv med Inger och kärleken till Markus. Det tyckte jag var väldigt trevligt och det förbättrade min upplevelse av boken.
Ser fram emot att läsa tredje boken i Rosnäs-serien även om jag kanske blev lite besviken på just den här boken.
2022-03-17
Bea har alltid gjort vad som förväntats av henne. Hon har en karriär som jurist men blir en dag oskyldigt anklagad på sitt arbete och tvingas ta en paus. Under tiden hennes ärende på arbetet ska tas upp och utredas så blir hon vigselförrättare och råkar av en slump snubbla över Bodins Bed & breakfast som anordnar bröllop. På Bodins känner hon sig hemma när hon hjälper till i trädgården, får hjälpa till att ordna bröllop och bröllopsfotografen Markus är mest irriterande i början där han går med sin kamera och fotar på allt….
Vilken pärla detta var, helt underbar feelgood bok som har alla de klassiska ingredienserna som kärlek, intriger, allvar, sorg, värme och en gnutta spänning. Jag fastnade verkligen - underbara miljöer och nu vill jag åka till Bodins och uppleva den vackra trädgården, ladan och alla underbara karaktärer. Det här den första boken jag läser av Frida, Varför undrar jag nu - det här gav mersmak. Det här var en bok i min smak - mysig, varm och charmig men som även har inslag av allvar, att hitta sig själv och våga vara den man är. Det här var den första delen i Rosnäs-serien ser fram emot att läsa de övriga böckerna. Missa inte att läsa boken om ni inte redan gjort det!
Detta är första boken jag läser skriven av Frida Gråsjö och jag blev positivt överraskad! Hon skriver på ett mysigt, familjärt och igenkännande sätt som fick mig att skratta, le och bli nervös över allt som hände under bokens gång. Bed & Breakfast för lata brudpar är en somrig och trevlig feelgood som passar fint till när man vill läsa en lättsam och snabbläst bok.
Karaktärerna är välgjorda och trovärdiga, och jag tyckte om den lilla delen kärlek som boken innehåller samtidigt som den spännande delen också gav mycket till handlingens helhet. Dock kändes handlingen för enkel att förutspå, och jag hade velat se ännu mer utveckling runt verksamheten Bed & Breakfast för lata brudpar. Men detta är första delen i en serie om familjen Blom, och enligt mig börjar serien på ett underbart sätt med fina karaktärer och härliga miljöer.
Bed & Breakfast för lata brudpar är en familjär och mysig feelgood som jag starkt kan rekommendera. Frida Gråsjö kommer jag dessutom läsa mer av, för hennes skrivsätt var helt i min smak; lite humor, mycket glädje och målande miljöbeskrivningar. Varmt tips till sommarens mysiga läsning!
idasrecensioner.se