Barfota Änglar

Willén, Linnéa

| 2010

Flag from sv

48


En sann historia om två svenska tonårstjejers flykt och jakten på spänning och ett bättre liv i Asien. Barfota Änglar av Linnéa Willén är en sann historia som inte kommer att lämna någon läsare oberörd. I berättelsens centrum står två unga svenska tjejer Linnéa och Emma som rymmer för att söka spänning och ett bättre liv som klubbvärdinnor i Tokyo. Men verkligheten visar sig vara en helt annan och sakta men säkert förvärras situationen för de två tjejerna. Barfota Änglar är en närmast poetiskt skriven, sann berättelse. Det är en engagerande och spännande skildring av krossade drömmar, systerskap under svåra omständigheter och sökandet efter den egna identiteten. Den som läst 14 år till salu kommer att känna igen livsfrågorna. Och föräldrar till ungdomar har all anledning att läsa och reflektera över innehållet. - För oss är det här en ytterst angelägen roman att publicera, konstaterar...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Helena Nilsson

2018-06-29

Betyg

Den här var inget för mig. Hemsk historia, visst, men så tråkigt berättad.

Emma Hortlund

2012-05-28

Betyg

Jag kan inte sluta läsa. Jag vill inte sluta läsa. Jag läser den här boken ”i ett svep”. Det är en tunn bok, bara lite drygt 100 sidor, men ändå med mycket innehåll. Det är en sann historia om sexuellt utnyttjade Linnea som åker till Japan med sin kompis för att fly verkligheten och jobba som värdinnor på nattklubbar. Man skulle kunna tycka att det är en tung historia, men jag tycker på något märkligt vis att den är uppfriskande. Tänk att bara sticka iväg sådär, lämna allt bakom sig, inte bry sig, sluta försöka anpassa sig, reagera.

Linnea skriver väldigt bra. Hon skriver att hon skriver boken för att hon lovat sin kompis att berätta deras historia. Sådana böcker brukar inte sällan sluta i en litterär katastrof. Bara för att man har en historia att berätta så betyder det inte att man klarar av att berätta den. Men Linnea har språket på sin sida. Det bara flyter på när jag läser. Jag sugs in i historien. Tiden innan Japan, Japan och tiden efter Japan.

Jag imponeras av Linneas sätt att verkligen kunna sätta ord på situationer i relationer. Och på något obehagligt sätt tycker jag många gånger att jag kan känna igen mig. Jag förstår precis vad hon menar, precis så är det.

Per Englund

2011-10-24

Betyg

En väldigt dålig bok!!! Det är svårt att säga allt som är dåligt med denna bok, det räcker med att säga att det är en hel del.

L

Linda Joona

2011-07-28

Betyg

Trots den verklighetsbaserade upplevelsen känns inte boken trovärdig. Språket och utformningen på boken känns svår att ta till sig.

Sara Eriksson

2011-07-24

Betyg

Att historien är sann gör den bra på så sätt att det är skrämmande att läsa vad föräldrar och människor kan göra mot andra samt sig själva. Jag gav den dock en trea för att jag tycker att det var lite jobbigt att läsa om dåtid, framtid, nuet så fram och tillbaka. Jag tror dock inte att det framgick så tydligt om Japan så som baksidan kanske antyder. Det var mer flyktiga blickar in i en värld man aldrig riktigt fick greppet om.

Kristina Simar

2010-11-18

Betyg

Recension av Linnea Willéns bok Barfota änglar

Boken är utgiven på Kalla Kulor förlag och innehåller 116 sidor.

Linnea Willén är född 1982 i ett naturreservat i södra Sverige. Hon bor idag med sin familj på västkusten. Barfota änglar är hennes debutroman.

Handling: Barfota änglar är Linneas sanna historia om två unga tjejers sökande efter sig själva och någonting bättre i främmande miljöer. Ett fåtal namn har dock ändras av privata skäl.
20-åriga Linnea och 18-åriga Emma har tröttnat på livet i Sverige och de bestämmer sig för att hitta en bättre tillvaro i ett annat land. De lämnar en lapp i lägenheten i Tomelilla där de har skrivit att de åkt frivilligt och att de inte vill att någon letar efter dem. De tar sina sista pengar och beger sig till Tokyo. Någon har berättat för dem att värdinnejobb på klubbar i Tokyo är både välbetalda och spännande.

Nu är inte verkligheten som de tänkt sig. De tjänar inga stora pengar och de blir utnyttjade som prostituerade. Droger blir en del av deras vardag, och ingenting blir som de tänkt sig från början. Men de har varandra och tillsammans kämpar de för att överleva.

När de tröttnat på Tokyo ger de sig iväg till Thailand, men där finns också mycket droger och de blir även här utnyttjade av män. De träffar på andra tjejer som arbetar som de gör och ofta får de dela rum med de andra tjejerna. Rummen är mycket trånga och smutsiga utrymmen. Linnea och Emma vet inte heller vem de ska lita på, förutom på varandra.

Till slut bestämmer de sig för att återvända till Sverige igen. Deras familjer ser till att de kommer med flyplanet hem igen. Väl hemma börjar det vanliga livet igen och Linnea upptäcker att Emma och hennes vänskap inte är så stark som Linnea trott. Nu får läsarna även veta vad som hänt Linnea under hennes uppväxt och att det är förmodligen det som påverkat henne att fly till Tokyo.

En mycket sorglig bok om en sargad tjej – Linnea. Sakta men säkert får man som läsare fakta om vad som hänt henne under hennes uppväxt och man förstår varför hon flydde från Sverige. Förmodligen kommer hennes ärr efter händelserna alltid att finnas kvar. Detta är en bok som går igenom hjärtat och den är mycket tragisk. Det finns inte mycket glädje i Linneas berättelse. Boken är annorlunda skriven och innehåller inga kapitel. Den är indelad i: före Japan, efter Japan och i Japan. Detta gör att jag tycker att boken blir något svårläst. Hade den varit skriven i kapitelform hade den fått full pott. Nu blir det 4 av 5.

Betyg 4/5 Kristina Simar

Tarja Ahlgrén

2010-10-23

Betyg

Sanna historier bär alltid en tyngd som känns igenom även i den tristaste av texter. Och Linneas historia om den totalt huvudlösa resan till Tokyo känns, jag känner med henne, jag känner kylan på storstadens gator, jag känner hennes vilsenhet. Även om den starkaste känslan blir den vuxnes förnuftiga tankar, vad i all världen tänkte du! Men Linnea var varken vuxen eller förnuftig. Idag har hon vuxit till och tycks också ha bättre kontroll över de demoner som styrt hennes liv.