Bära mistel

Lidman, Sara

| 2006

Flag from sv

98


Bära mistel är en roadmovie med mestadels norrbottnisk fond; Nattajaure, Sitarangi, Nattsprånget och ett nästan Felliniskt persongalleri. Det är berättelsen om den omöjliga, aldrig förverkligade, smärtsamma kärleken mellan dragspelsdrottningen Linda Ståhl och den homosexuelle Björn Ceder. Människorna är heta, exalterade, storslagna. De drivs av sexualitet, skuld, smärta. Bära mistel är en av de vackraste kärleksromaner som skrivits på svenska. Sara Lidman (1923-2004) föddes i Missenträsk, Jörn i Västerbotten. Hon debuterade 1953 med romanen Tjärdalen och fick ett omedelbart genombrott. Bära mistel (1960) var hennes fjärde roman. Pressröster: »Det räcker gott att säga att det möjligen är Sara Lidmans främsta roman. Åtminstone det verk av henne, som jag flest gånger återvänt till för att ständigt förundras.« Eva Ström, Sydsvenskan »Bära mistel stannar kvar för...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Victoire Marcel

2016-05-15

Betyg

Först kände jag mig inte särskilt engagerad, men sedan hände någonting och jag fastnade totalt. Den är intressant skriven och jag fascineras av och känner för både Linda och Björn. Jag tycker om deras käftande och käbbel och jag känner mig ofta illa till mods över riktningarna deras liv tar. Jag måste erkänna att jag var lite orolig för att det skulle vara "buhu, en kvinna är kär i en man hon inte kan få, hur vågar han vara ointresserad?" men tack och lov.

Liza Bolin

2012-07-31

Betyg

intressant i sin unikhet. olycklig kärlek, att förtryckas av en man som inte vill ha henne, that's all old news, men mannen är inte bara stockholmare och musiker, han är homosexuell. han förför unga pojkar i varenda by i hela norrland, och dominerar Linda Ståhl utan att tänka på det, och mår psykiskt väldigt dåligt. mycket elände, mycket norrländskt (antar jag), mycket tänkvärt kring livets roller.

Betyg

kanske det allra sorgligaste, vackraste och mest gripande. livet som en fotboja och kärlek som ett straff