En livsfarlig psykopat - och en förälders värsta mardröm Alan Banks är på semester när en kvinna söker honom hemma på polisstationen. Hon är mycket upprörd och för Banks kollega Annie Cabbot berättar hon att ett vapen har hittats i dotterns rum, ett vapen som kan ha kopplingar till den undre världen. En polisstyrka skickas till huset för att undersöka saken. Men situationen utvecklas snabbt i fel riktning, och innan man vet ordet av har en person dödats. När massmedia får nys om saken blir det stora rubriker. Så inleds en utredning som snabbt går i helt oväntad riktning. Det framkommer att Alan Banks dotter Tracy är inblandad, och att hon just nu svävar i oerhörd fara. Vapnet som man fann hos väninnan tillhör Tracys nya pojkvän Jaffa, en ung man med farlig charm. Medan Banks är på semester har Tracy och Jaffa dragit sig tillbaka i faderns stuga. Vad Tracy inte vet är att hon snarare är...
2021-11-08
Engelsk deckare när det är som bäst. Robinson gör mig aldrig riktigt besviken. 3,5
2013-11-29
Har lyssnat på Peter Robinsons deckare när jag kört till och från jobbet hela hösten. Banks förmedlad av Tomas Bolme är lysande avkoppling.
Jag gillar hela paketet med Peter Robinsons ljudböcker, uppläsaren, storyn och Alan Banks själv. Tyvärr var inte Banks med lika mycket i denna boken och den var också snäppet sämre än hans övriga. Lite förutsägbar och inte världens bästa slut. Men ändå för mig är det 15 timmars underhållning, ett säkert kort.
Alan banks är på semester
när en kvinna kommer in till stationen
och söker just honom,
hon har hittat en pistol i sin dotters rum
och vill att Alan Banks ska ta hand om det
förmodligen lite inofficiellt.
Men Alan Banks är inte där
så det bestäms att regelverken måste följas
med hela insatsstyrkan på plats.
Och saker och ting går inte riktigt som planerat.
Under tiden som utredningen fortlöper
har Alan Banks dotter hamnat i en gisslansituation
och fallet visar sig vara mer komplicerat än man först trott.
Jag tyckte inte att den här boken var något vidare alls,
knappt så att den kommer upp till en normal deckarhöjd.
Gisslandramat blev mest fånigt och inte alls så spännande
som man annars tycker att det borde vara upplagt för att vara.
Slutet är dessutom väldigt segt
och man får läsa samma saker om och om igen
från alla medverkandes personers synvinkel,
när de berättar för andra karaktärer i boken.
Upplösningen är dessutom den även för enkel.
Utan att avslöja för mycket så kan jag nämna
att det är bland det enklaste tricket för att avsluta en historia,
nej jag saknade jakten och spänningen eller ett oväntat slut.
En klar besvikelse. Lite styltig stilistiskt. Har skrivandet blivit slentrian för Robinson nu? Kom på mig själv med att hoppa i texten för att komma framåt (tabu?!). Har tidigare bara lyssnat på Robinsons böcker via Bolmes uppläsningar som är suveräna. Kanske är det delvis Bolmes röst som fattas. Jag märker nu att huvudkaraktären Alan Banks saknar gestalt. Jag har ingen aning om hur han ser ut eller är egentligen. Däremot får man ofta ingående beskrivningar av hur kvinnor ser ut....(Ett tröttande inslag i de flesta deckare.) Beskrivningarna av musik känns pretentiösa och tillför ingenting ("överträffas" dock med råge av Åke Edwardssons genompretentiösa deckare med "poetiska" musikbeskrivningar). (Man hör inte Mozarts musik genom att skriva att Mozarts musik hörs.) Dialogerna känns också lite långtråkigt pratiga. Ingen finess alls. Personerna är ointressanta. Ingen man riktigt sympatiserar med (möjligtvis Annie). En ovanligt blodig våldsscen fick mig också att tappa hoppet om Robinson. Eller är jag helt enkelt mätt på deckare?
Blev lite besviken eftersom Robinson varit min favoritförfattare. Jag har inte fått uppfattningen om att Tracy skulle ha varit en snäll nästan primitiv tjej förut och att hon nu förändrats, jag vet inte, men känns som om författaren skrivit lite för många böcker om Alan Banks och att han nu börjar glömma vad han skrivit.
En ganska traditionell bok i serien och i genren (den tionde på svenska, men det finns ytterligare nio än ej översatta romaner om Banks), inte en av de bästa men inte heller bland de sämre. Lite mer explicit i sina våldsskildringar än tidigare (eller är det bara jag som blivit gammal?), men inte så det stör.
Peter Robinson levererar som vanligt. Detta är en klassisk deckare med en hel del spänning och jagandes av ledtrådar och skurkar.
Bad boy är inte Peter Robinsons bästa bok men definitivt inte den sämsta. Boken är spännande och den tar många vändningar utan att det känns utdraget. Inga stora överraskningar utan som läsare får man helt enkelt precis det man väntar sig.
I Bad Boy ärPeter Robinson lite mer brutal i sina skildringar än vanligt men inte så att det stör mig på något vis. Det är ändå inget gottande i våldsdetaljer. Något som jag har rätt svårt för.
Jag tro att man har mer behållning av att läsa boken om man läst några av de tidigare böckerna eftersom boken delvis bygger på att man har en känsla för huvudkaraktärerna. Men det är givetvis inte nödvändigt att ha läst alla nitton .
På www.bokbrus.se finns fler ljudboksrecensioner.
/Pia
2010-10-21
Denna bok var riktigt bra, jag hade börjat tvivla på Robinsons framtid efter "Mörkrets alla färger" men här levererar han en förstklassig kriminalroman igen.
Första halvan av boken kändes seg och stillastående och jag började fundera på att sluta. Men Peter Robinson...det måste ju bli bättre. Efter ett par hundra sidor tog det sig och det flöt på som det skulle....Jag undrar hur han kommer att utveckla förhållandet mellan Banks och Annie. Det finns en trötthet hos Banks och jag undrar om Peter Robinson har börjat planera ett avslut ?