Babian

Aidt, Naja Marie

| 2009

Flag from sv

124


Novellerna i Naja Marie Aidts kritikerhyllade och prisbelönta samling Babian är mörka och samtidigt klarsynta skildringar av hur moderna, urbana människor plötsligt förlorar fotfästet i sina relationer och sin materiellt sett privilegierade tillvaro. Med smått kuslig precision och en oerhörd omsorg om orden blottlägger Naja Marie Aidt de tomrum som finns under den välpolerade ytan men också de primitiva krafter som hela tiden hotar att slå sönder allt det välordnade och civiliserade i våra liv. Berättelserna i Babian är fyllda av grymhet men också av skönhet och ömhet. Skönhet i språket, och ömhet i beskrivningarna av dessa vilsna människor som nog i grunden bara vill väl men handlar så fel och gör varandra så illa. När Nordiska rådet i februari 2008 gav Naja Marie Aidt sitt litteraturpris, stod det i motiveringen att dessa femton noveller var skrivna "med en vacker och illavarslande...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Ulla Englund

2017-10-06

Betyg

Bokcirkeln september 2017

Birgitta B

2010-04-02

Betyg

Den handlar ju mycket om vår tids grymhet och hemskheter mellan människor som skapar ett illamående att läsa därmed inte sagt att den är dålig. Formen känns tung, ämnena som inte lyfter ur sin begränsning.Sensations skapande prosa utan färger.

Lotta Berling

2009-10-11

Betyg

Jag tycker väldigt illa om den här novellsamlingen. Så tänker jag i alla fall när jag läst några av de första novellerna. Det känns som om händelser stoppats in i berättelserna på ett klumpigt, störande och effektsökande sätt "för att då blir det en intressant novell": en man som under en förvriden sexakt slår sin frus rygg blodig med ett bälte, en yngling som utövar tidelag med ett får, en mamma som misshandlar sitt barn. Jag blir irriterad. Men sedan vänder det och jag erkänner motvilligt för mig själv att jag faktiskt tycker att några av novellerna är riktigt bra. Den nästsista novellen, Sår, tycker jag varken är bra eller dålig, utan den lämnar mig bara otillfredsställd med för många spännande frågor utan svar. Grovt indelat får första halvan av boken en tvåa, andra halvan en fyra.