Axel von Fersen

Lindqvist, Herman

| 1991

Flag from sv

174


Axel von Fersen var vackrare, rikare, modigare, intelligentare och mer begåvad än de flesta. Han talade sex språk, han var en duktig tecknare och han spelade både tvärflöjt och klaver. Han blev den franska drottningen Marie-Antoinettes och säkert hundra andra kvinnors älskare. Han deltog i alla sin tids stora krig, inklusive det Nordamerikanska frihetskriget. Han mötte Voltaire, Beethoven, Goethe och Napoleon. Hans livs stora kärlek, den franska drottningen, giljotinerades. Själv drabbades han, då han stod på höjden av sin makt och glans av den stockholmska pöbelns raseri. Oskyldigt anklagad för kronprinsens död, slets han ur sin riksmarskalksvagn och lynchades till döds i Gamla stan inför ögonen av polis och militär.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Intressant!

Engelska Väninnan

2010-05-01

Betyg

Den var så intressant och välskriven. Jag noterade också hans internationella utbildning. Det fanns en slags Europautbildning för de välbärgade. Den här ska läsas om.

Niklas Hall

2010-03-30

Betyg

Vem kan låta bli att fascineras av fenomenet Axel von Fersen. Lindqvist är kanske ingen historiker i vetenskaplig mening men han är en riktigt bra historieberättare.

Victoria G

2010-02-12

Betyg

Ett fantastiskt spännande och intressant levnadsöde. Jag saknar en mer ingående redogörelse för Fersens barn- och ungdom. Vad påverkade och inspirerade honom? Vissa delar blir också alltför spekulativa utan att underbyggas tillräckligt. Men när det gäller ett spekulativt område av Fersens liv tycker jag att Lindqvist lyckas bra, förhållandet till Marie Antoinette. Författarens version känns trovärdig och väl underbygd. Och det är också i kärleksförklaringarna till den franska drottningen som personen Fersen kan anas mer än någon annan stans i boken.