Avslappningssagor : Sagor som hjälper ditt barn att koppla av

Hjälp ditt barn till en lugn och skön stund med rogivande avslappningssagor! Idag lever många barn ett stundtals stressigt liv med långa dagar, många aktiviteter och ett stort informationsflöde. Vila och återhämtning är ett måste för att orka med och må bra. Här kommer en bok med allt du behöver veta för att skapa en avkopplande vilostund med hjälp av lugna sagor inspirerade av mindfulness. Du får också konkreta tips för att hjälpa aktiva barn att gå ner i varv och flera avslappningsövningar som ni kan göra hela familjen tillsammans. Boken passar lika bra att använda hemma som på vakenvilan i förskolan. Helena Kubicek Boye är psykolog, mindfulnessinstruktör och sömnexpert. Hon har tidigare bland annat skrivit de uppskattade böckerna med sömnsagor för barn, samt en rad böcker om sömn för vuxna. Hon är flitigt anlitad föreläsare och medverkar ofta i media som sömnexpert. Bokens vackra och...

Gustav 11 år:
Jag läste några av sagorna i Avslappningssagor för mamma och Philip. Det var faktiskt lite kul. Man fick instruktioner så man visste hur man skulle läsa. Ibland skulle man ta en paus. Sagorna är olika långa också beroende på hur mycket tid man har. Vissa är en kvart och någon är 25 minuter. Jag tror att denna bok passar bra på förskolan eller hemma. Längst fram i boken står det hur man ska använda boken men det struntade jag i. Mamma fick läsa det.

Bilderna är fina och jag tycker om färgerna i boken.

Philip 9 år:
Det var ganska kul att lyssna på sagorna Gustav läste. Jag vill också läsa någon av sagorna så det ska jag göra för mamma. Det var mysigt.

När man lyssnade på sagan skulle man ligga ner men man kan sitta också. Jag testade att blunda och det blir nästan som att ligga på golvet. Man skulle tänka mycket på sin andning. Det är bra. Den tänker man inte på så ofta.

Jag tror att boken är för lite yngre barn men jag tyckte om den iaf.

AC (mamma):
Personligen gillar jag sättet Laura Di Fransesco illustrerar. De mjuka formerna och de fina valen av färgpaletter. Ljuvligt att få titta på hennes illustrationer under läsning. Dessutom lockar de till läsning. Hela boken utstrålar lugn samtidigt som det är liv i den. Man blir nyfiken.

Det är ett pedagogiskt upplägg på boken och i början får man lära sig om vikten av vila och lugn och ro. Att det är bra för hjärnan, att det minskar stress och att det skapar medveten om vad man själv klarar av. Samt skapa bra förutsättningar och bara genom det minska stress.

Helena Kubicek Boye som skrivit boken är legitimerad psykolog, mindfulnessinstruktör och talare om sömn. Hon anser att vilan borde vara lika viktig som att borsta tänderna och det kan jag tänka mig. Att vilan heller aldrig ska vara en bestraffning stas upp och att man som vuxen inte ska känna stress. Visst har ni också upplevt att de gånger man verkligen önskat att ens barn ska sova så sover de aldrig… Konstigt va?!

I boken finns det andningsövningar och detta var nyttigt för oss att känna och prata om då vissa av oss andas med bröstkorgen och inte med magen. Gustav gillade att det fanns olika sätt att vila på också. Att det var ok att ligga med fötterna och benen upp mot väggen. Han tyckte att boken var modern.

Att Gustav läste några av avslappningssagorna tyckte jag var mysigt. Det kändes lite högtidligt på något sätt men ändå inte och jag hoppas att vi kan få till att göra det igen.

Detta är en bok som är skapad för det yngre barnet men kan anpassas efter mottagarens ålder. Man kan improvisera och längst bak i boken får vi förslag i hur vi kan skapa egna avslappningssagor. En bok som passar i förskolan, hemma och i skolans miljö. Boken kan läsas fristående och jag tycker inte att den delar ut pekpinnar.