Avgrunden

Jörnmark, Jan

| 2011

Flag from sv

8


Hur sätter kapitalismen spår i geografin? Jörnmark och von Hausswolff har genomfört en expedition i kapitalets fotspår som uppmärksammats stort. Genom USA, Östasien och Kroatien, via IT-branschens och bostadssektorns bubblor, spåras globaliseringens rötter: arbetskraften och kapitalet. Boken Avgrunden är en undersökning i efterdyningarna av kollaps, skenande statsskulder och ödeplatser. Boken tilldelades Sveriges Arkitekters kritikerpris 2012, för att ha visat på de svindlande sambanden mellan stadsplanering, arkitektur och den globala ekonomin. Juryns motivering: "Bokens kraftfält skapas i spänningen mellan de utsökta och närmast skrämmande fotografierna av industrisamhällets ruiner och de initierade och fascinerande analyserna av världsekonomins förstörande (och uppbyggande) kraft. Boken sätter in arkitektur och planering i ett brinnande aktuellt sammanhang, och visar hur oupplösligt...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Malin Jansson

2015-01-02

Betyg

Fantastisk! En av de mest intressanta böcker jag läst. Lärorik! Vilka processer som pågår. Men samtidigt oerhört skrämmande.

G

Göran Claesson

2014-03-03

Betyg


George Orwell skrev en gång "Att se det som är mitt framför näsan kräver en ständig kamp". Stora förändringar sker i världen just nu, mitt framför näsan, när den starka ekonomiska tillväxten i Östasien flyttar makt och inflytande dit medan många länder i västvärlden rutschar utför - många inser inte hur snabbt denna utveckling sker.


Avgrunden av Jan Jörnmark fungerar då som en utmärkt ögonöppnare. På ett lättfattligt sätt förklarar han de kriser som uppstått och den ekonomiska utvecklingen sedan 50-talet, då halvledartekniken revolutionerade industrin och det japanska försprånget under några decennier gav en makalös tillväxt.
Han börjar i Detroit, en gång välmående genom stor bilindustri - nu en övergiven spökstad i centrum. Texten är så välskriven och fascinerande att jag snabbt bläddrar förbi fotona för att läsa vidare. Det är först när jag läst färdigt boken jag tar mig tid att kolla de skrämmande bilderna på övergivna platser runt om i världen


Boken ger svar på frågor som: Hur kunde en bubbla med subprimelån i USA orsaka en global finanskrasch? Varför har den japanska ekonomin inte återhämtat sig efter kraschen i slutet av 80-talet? Vad är hemligheten bakom Kinas ekonomiska tillväxt?


Förändringar i ekonomin sker nu så oerhört snabbt och det är en kamp på liv och död mellan företag och länder/regioner. En av förlorarna ur svenskt perspektiv blev Facit, en gång en svensk världskoncern . Toppåret 1970 hade det 14.000 anställda och fanns i 140 länder, 1972 var det konkursmässigt. Det fanns inte längre någon avsättning för mekaniska räknesnurror.
Jörnmark läser företagets årsredovisning när konkursen står för dörren; ledningen har inte förstått någonting av vad som händer mitt framför näsan på dem.