
Han blev känd som Serieskytten, mördaren Peter Mangs. I sju år sköt han och dödade människor i Malmö. Alltid i bakhåll. Under de sista kaotiska månaderna innan han greps höll han staden i skräck. I självvald ensamhet byggde Mangs upp en egen idévärld där han var hämnaren och revolutionären. Filosofin är slarvigare ihopsatt än Anders Behring Breiviks, men parallellerna mellan de två är tydliga. Mangs idol var ”Lasermannen” John Ausonius. Båda hade samma måltavlor: svarthåriga människor, invandrare. Och Mangs dödade fler än Ausonius. Men när skotten föll i Malmö kom inte statsministern på besök. När människor dog i ”Sveriges Chicago” höjdes inte lika många ögonbryn som när Ausonius sköt i Stockholm. Det slumpmässiga i brotten gjorde att det tog många år innan polisen kom honom på spåren, trots att han använde legala vapen som han hade licens för. I brist...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Bokens handling är ju enkel att förstå, boken handlar ju såklart om serieskytten/seriemördaren Peter Mangs som härjade i Malmö under flera år. Han satte skräck i majoriteten av de personer som bodde i Malmö och förbluffade poliserna i flera år innan han genom ett anonymt tips blev anhållen och senare dömd till livstid.
Jag har ju såklart läst en del om Peter Mangs, dock inte så mycket som om andra mördare men jag visste grunderna till hans brott och motiv. Men jag såg fram emot att dyka ner i djupet och läsa mer om Mangs barndom och väg fram genom kriminaliteten och kanske hans tankar kring morden och hans gärningar.
Joakim Palmqvist har på ett bra sätt lyckats få ihop en bra och detaljerad återberättelse över Peter Mangs barndom och ungdom, hur han växte upp och flyttade till USA en tid i sitt liv för att sedan komma tillbaka till Sverige igen och kämpa för att passa in i Svenssonlivet. Jag fick en väldigt bra överblick över de mord och skottlossningar som Mangs begick, både från gärningsmannens vinkel och från offret och polisens vinkel. Det var även intressant att ta del av en del bitar från polisens utredning och förundersökning, det är en riktigt bra detalj.
Däremot blev boken en besvikelse för mig. Trots att jag tyckte återspeglingen av Peter Mangs och hans liv gjordes på ett väldigt bra sätt så upplevde jag att boken var alldeles för lång och hade alltför många onödiga kapitel. Det var många saker som för mig var helt irrelevanta för historien om Peter Mangs, en del bitar i boken kände som att de inte hörde till i Mangs liv och att de hade passat bättre i en annan bok.
En del bitar förstår jag att de behövde vara med i boken, det var smart av Palmqvist att ta upp problematiken kring skottlossningarna och gängkriminaliteten i Malmö under den tiden som Peter Mangs härjade, dock hade jag nog velat se lite kortare kapitel om just dessa delar. Det kändes som att bakgrunden till gängkriminaliteten tog över lite och lämnade för lite plats till berättelsen om Peter Mangs. Nu förstår jag att boken var tvungen att handla om gängkriminaliteten och skottlossningarna för att man skulle få en helhetsbild av Malmö och Peter Mangs gärningar under denna tid men jag upplevde ändå att det tog överhand och gjorde att boken blev längre än vad den hade behövt vara.
Äventyr i Svenssonland: seriemördaren Peter Mangs av Joakim Palmqvist är en lagom spännande bok som handlar om en väldigt udda och psykiskt störd person. Återspeglingen av Peter Mangs liv är detaljerat och välskrivet, jag uppskattar att man även får ta del av en del brev och dagboksanteckningar från Mangs. Det var intressant att få läsa från hans perspektiv och se lite hur han tänkte och kände.
En del delar i boken kändes lite off och var längre än de egentligen hade behövt vara men i överlag var boken intressant och bra. Jag skulle dock inte rekommendera denna bok om ni vill läsa om endast Peter Mangs då boken till största del handlar om gängkriminalitet i Malmö.
Betyg
Ett gediget reportage om ett av svensk kriminalhistorias mest uppmärksammade och längst pågående fall... såväl gärningsman som offer beskrivs och fördjupas ordentligt. Trots att man försöker få en bild av Mangs (och den här boken gör definitivt sitt bästa för att beskriva honom) är han fortfarande en gåta, kanske även för författaren?
Betyg
Jag tror att Palmkvist med ödmjukhet försöker balansera det svåra i att skildra ansvaret inför offren, ett envetet utforskande av en mördares drivkrafter kontra ett samhälle i kris. men jag kommer aldrig ändå att förstå vad som driver en människa att ta sig rätten att släcka andras liv.