Avblattefieringsprocessen

Becevic, Zulmir

| 2014

Zulmir Becevic är tillbaka med en dystopisk men ändå humoristisk berättelse om att inte ha en plats i ett Sverige där ett främlingsfientligt parti är i majoritet. En bok som behövs - läs och diskutera under valhösten 2014. Avblattefieringsprocessen är en berättelse som sätter fingret på det absurda i den nationalistiska strävan efter att antingen höra till eller vara främmande. För vad innebär det egentligen att vara svensk? Alen har alltid tänkt att han är svensk. Han är född i Sverige, är svensk medborgare, pratar bara svenska. Okej, hans pappa flydde från det forna Jugoslavien en gång för länge sedan, så visst har han blatteblod i sig, men inte trodde han att det skulle få såna här konsekvenser. Men sedan Partiet tog makten är det inte så lätt för såna som Alen. Partiet har infört nya regler och restriktioner, nya tankar har tagit fäste. Hur ska blattarna lära sig att bli...

Anna Hedenstedt

2014-10-31

Idén är bra och viktig! Hade dock väntat mig mer spänning.

Lotta Berling

2014-09-12

Så bra bok!
Varm, rolig, hemsk, obehaglig, fin, klok och viktig. Och tyvärr ständigt lika skrämmande aktuell.
Denna alldeles nyutkomna bok utspelas i ett Sverige där ett främlingsfientligt parti har fått egen majoritet.
Nya lagar införs. De med icke-svenskt utseende måste sitta längst bak i bussen.
Alen är född i Sverige, men enligt Partiet är han inte svensk nog. När han fyller femton tvingas han in i processen, avblattefieringsprocessen.
Det är en berättelse som engagerar, och som lyckas vara både underhållande och djupt allvarlig. Språket är välskrivet och lättläst, och dessutom ofta vackert.
Det blir högsta betyg.
Bör läsas och diskuteras i alla klassrum!
Och alla med rösträtt borde läsa den innan söndag.