Avblattefieringsprocessen

Becevic, Zulmir

| 2014

Zulmir Becevic r tillbaka med en dystopisk men nd humoristisk berttelse om att inte ha en plats i ett Sverige dr ett frmlingsfientligt parti r i majoritet. En bok som behvs - ls och diskutera under valhsten 2014. Avblattefieringsprocessen r en berttelse som stter fingret p det absurda i den nationalistiska strvan efter att antingen hra till eller vara frmmande. Fr vad innebr det egentligen att vara svensk? Alen har alltid tnkt att han r svensk. Han r fdd i Sverige, r svensk medborgare, pratar bara svenska. Okej, hans pappa flydde frn det forna Jugoslavien en gng fr lnge sedan, s visst har han blatteblod i sig, men inte trodde han att det skulle f sna hr konsekvenser. Men sedan Partiet tog makten r det inte s ltt fr sna som Alen. Partiet har infrt nya regler och restriktioner, nya tankar har tagit fste. Hur ska blattarna lra sig att bli...

Anna Hedenstedt

2014-10-31

Idn r bra och viktig! Hade dock vntat mig mer spnning.

Lotta Berling

2014-09-12

S bra bok!
Varm, rolig, hemsk, obehaglig, fin, klok och viktig. Och tyvrr stndigt lika skrmmande aktuell.
Denna alldeles nyutkomna bok utspelas i ett Sverige dr ett frmlingsfientligt parti har ftt egen majoritet.
Nya lagar infrs. De med icke-svenskt utseende mste sitta lngst bak i bussen.
Alen r fdd i Sverige, men enligt Partiet r han inte svensk nog. Nr han fyller femton tvingas han in i processen, avblattefieringsprocessen.
Det r en berttelse som engagerar, och som lyckas vara bde underhllande och djupt allvarlig. Sprket r vlskrivet och lttlst, och dessutom ofta vackert.
Det blir hgsta betyg.
Br lsas och diskuteras i alla klassrum!
Och alla med rstrtt borde lsa den innan sndag.