Hur stoppar man en naturkraft så brutal att den inte bara hotar jorden, utan allt liv i hela universum?Inte ens jag, det artonåriga underbarnet Veronica Harrington, kan svara på det. Däremot vet jag att år 2179 kan bli det sista i mänsklighetens historia. Våldsamma stormar skakar Mars med förödande konsekvenser, även på jorden. Hela solsystemet drabbas av oförklarliga naturkatastrofer. Inte oförklarliga för mig och mitt team, men för resten av världen, och när California Space Centers vidriga direktör vägrar ta hotet på allvar tvingas vi kämpa mot både honom och klockan. Dessutom smyger sig den årliga höstbalen allt närmare, men jag vill inte gå dit. Hur ska jag kunna glädjas när världen rasar samman, både bokstavligen och för mig känslomässigt. Min pojkvän har ju bara ögon för en annan tjej. En före detta supermodell från Mars.Av stjärnstoft är vi komna är en direkt fortsättning...
De våldsamma stormar som skakar Mars och den stora vulkanen Olympus Mons som verkar vara grunden till allt, påverkar även Jorden och resten av solsystemet. Däremot verkar inte alla ta det på allvar utan Veronica Harrington och resten av Kapten Porters besättning är de enda som aktivt försöker hitta en lösning. Problemet är bara att de motarbetas och att Veronica, oavsett sin underbarnsstatus, börjar få stora relationsproblem som grumlar hennes tankeverksamhet.
Av stjärnstoft är vi komna är en direkt fortsättning i serien om Veronica Harrington där första boken heter Universums mörka hemlighet. Och jag rekommenderar att man läser böckerna i ordning, även om jag nog tycker att den här kan läsas fristående. Men man får så mycket mer med sig genom att ha läst första boken.
Persongalleriet är lagom stort och även om det finns en hel del personer med, är de viktigaste de som finns runt Veronica Harrington. Jag tycker om att det är hon som får vara huvudperson och att hon, även om hon är ett underbarn, verkligen visar att hon inte är mindre osäker och naiv än många andra. Ibland (okej, ganska ofta faktiskt) vill jag ta tag i och skaka om henne för att få henne att vakna till sans lite grann. Det gäller förresten i stort sett alla av bokens karaktärer förutom Auriga som är så otroligt positiv att pessimisten i mig nästan skäms.
Det är en lättläst science fiction-roman som flyter på bra i språk och handling. Jag tycker om att de alla stöter på mer eller mindre vardagliga problem även om det handlar om personer från alla delar av solsystemet. Om man inte är särskilt van vid sci-fi kan den här serien vara ett väldigt bra sätt att introducera sig till det. Själv brukar jag inte läsa särskilt mycket av den här genren men den här fungerar för mig. Antagligen för att jag inte tycker att Olsson krånglar till det så förbaskat när det gäller system, ny teknik och att berätta allt om varför just den här tidsrymden i rymden är så förbaskat speciell och ändå får vi ta del av allt med rymdresor och hur världen (universum) ser ut på ett bra sätt.
Språket är bra och flyter på fint. Slutet är så spännande att det helt enkelt inte gick att lägga ifrån sig och det ska bli väldigt spännande att se vart vi ska ta vägen när det är dags att läsa bok tre i serien, I rättvisans skugga.
2020-11-30
Denna bok fullkomligt älskade jag! Vips så hade jag läst mer än hälften. Som läsare kom jag snabbt in i handlingen då den tog vid där den förra boken slutade. Den var spännande och handlingen förde historien hela tiden framåt. Jag kunde relatera och jag fastnade för karaktärerna nu när jag fick känna dem mer på djupet. Jag är svag för bra kärlekshistorier på sidan om ett riktigt äventyr och denna innehöll det. Jag tycker Malin V. Olssons språk utvecklades enormt till denna och jag riktigt älskade det. Den hade allt och jag ser fram emot bok nummer tre i denna serie.
2020-11-21
Du har gjort det igen Malin. Vill ju ha mer! Inte trodde jag att rymdäventyr med actionlöften skulle fascinera mig så som Av stjärnstoft är vi komna gjort.
Vill inte med hänsyn till dem som ännu ej läst föregångaren; Universums mörka hemlighet, samt ovan nämnda spoila handlingen och dess händelseförlopp. Därför håller jag tyst - men vilket flyt!!
Inte tråkigt eller segt en stund. Dramatik, fakta, miljöskildringar, kärleksbetygelser och problemlösningar om vartannat tillsammans med berikande relationsfördjupningar karaktärerna emellan. Jag är djupt imponerad och greps personligen inte minst känslomässigt, både i sorgen och frustationen men också i de humoristiska stunderna. En härlig krydda - eller kanske jag ska benämna det som stjärnglans - med alla träffsäkra och fyndiga metaforer.
Jag ser med otålig förväntan fram emot fortsättningen.
Av stjärnstoft är vi komna, får självklart fem stjärnor av fem möjliga samt en raket för önskan till filmatisering.
2020-07-15
Wow, det är allt jag kan säga. Wow. Vilken fantastisk bok jag just läst. Spännande, fylld med kärlek, vänskap, fantastiska karaktärer och ett universum i fara. Vad mer kan man egentligen begära?
Jag fångades av första boken och hade otroligt höga förväntningar på den här. Ändå lyckades Malin V Olsson överstiga dem.
Jag kan knappt vänta på att läsa fortsättningen.
Av stjärnstoft är vi komna är andra delen i serien om gänget som räddar universum, och oj så bra denna boken är. Jag började läsa och helt plötsligt hade jag kommit genom halva boken? Jag tyckte verkligen om Universums mörka hemlighet, men jag gillar denna ännu mer – just för att den innehåller lite med kärlek och drama (som ni vet att jag älskar!). Dessutom kan jag inte få nog av Veronicas personlighet, hon är något pinsam men alla hennes egenskaper binds samman och skapar en underbar karaktär.
Återigen har Malin V. Olsson tagit mig med storm, boken bjuder på ett fantastiskt äventyr som jag inte kunde få nog av. Jag längtar redan till nästa del och till alla underbara relationer som böckerna innehåller. Så om ni inte har läst serien ännu, kan jag varmt rekommendera den! Detta är en charmig berättelse om hur man ska följa sitt hjärta – och såklart rädda universum på vägen.
Spänning, älskvärda karaktärer och härliga miljöer!
Jag har verkligen längtat efter Av stjärnstoft är vi komna, fortsättningen på Universums mörka hemlighet. En blänkande pärla i ett pärlhalsband. Med tårar i ögonen avlutar jag de sista raderna och längtar redan efter del tre. Av stjärnstoft är vi komna börjar med en rivstart. Redan på sidan 8 är jag fast. En fantasirik värld är skapad genomtänkt och genialt med miljöbeskrivningar som slungar ut mig i rymden. Visar mig vägen genom hela berättelsens gång. Jag kan tydligt se sultanens trädgård på palatset i Venus och hur stor solen är när man ser ut genom det frostiga fönstret från det ståtliga residenset i den nerkylda staden Ishtar Terra. Veronica Harrington informerar mig genom hennes fortsatta händelser i sina minnen som hon bär med sig från del ett och jag fascineras över hur smidigt och verklighetstroget det hela blir gestaltat för mig. Jag minns plötsligt solklart vad som hände i föregångaren. Språket är inte bara vassare, berättelsen är rappare och gör det omöjligt att slita sig från raderna. Meningarna är eleganta, ja till och med klädda i ett poetiskt skimmer. Malin kan konsten att speeda upp handlingen, spänna ut bågen, till bristningsgränsen och få läsaren att spänt inandas berättelsens vibrerande händelser så att man måste framåt i läsandet för att få veta upplösningen. Jag känner Veronikas rädslor, hennes hopp och får ta del av hennes innersta drömmar. Det är lätt att slungas med i hela spektrat av Veronicas öppna sinnen. Ett starkt plus för trovärdiga karaktärer som man får starka band till.
Jag har en svaghet för annorlunda meningar och har noterat att både jämförelser och meningar som beskriver och gestaltar känslor är stiliga, udda och bär upp Veronicas karaktär.
”Kylan i hans röst tycktes få rummet att krympa.”
”Tankarna virvlade runt tillsammans med vinden, överallt och ingenstans.
Malin bygger upp spänningsmoment efter spänningsmoment och jag bara älskar det. Fem Rymdskepp av fem.
2020-04-13
I boken av "Av stjärnstoft är vi komna" 🌟 av Malin V. Olsson får vi följa med på en spännande resa in i framtiden. Det är andra boken av tre och man ska ha läst ettan för att få ut bästa möjliga av denna bok. Del ett var väldigt bra och denna bok är ännu bättre. Nu känner man igen karaktärerna och fast boken är en sciencefictionbok känns allt väldigt verklighetstroget och fint detaljerat beskrivet så man skulle vilja resa till framtiden för att se om allt som Malin beskriver har skett. Utvecklingen har med andra ord gått framåt både på jorden och i universum och nu kämpar de mot en katastrof som håller på att utplåna allt dessutom är det mycket känslor inblandade i boken.
~
En mycket spännande och fint detaljerad samt verklighetstrogen sciencefictionbok med mycket känslor och härliga karaktärer i. Jag hoppas att del tre kommer snabbt.🤗
Boken får helt klart 💖💖💖💖💖/5 och kan varmt rekommenderas till alla som vill följa med på ett äventyr in i framtiden. Tack Malin @malin.v.olsson för att jag fått tagit del av denna underbara bok! ❤
#avstjärnstoftärvikomna #malinvolsson #recension #boktips #lästips #visto #vistoförlag #fantasy #sciencefiction #äventyr #äventyrsbok #spänning #rymdäventyr #kärlek #universum #ungdomsbok #ungdomslitteratur
Tack Malin V. Olsson för recex!
Av stjärnstoft är vi komna är andra delen i Olsson feelgood i rymden. Den bjuder på ett rafflande och spännande äventyr som är svårt att släppa, men ändå som har karaktärsutveckling, känslor och vänskap.
Jag såg väldigt mycket fram emot att läsa den här boken, just för att jag tyckte att första delen hade en bra potential till att utvecklas till något fantastiskt. Det jag hade svårt för i första boken var instalove-biten som utvecklades, och det är verkligen en personlig preferens. I Av stjärnstoft får vi komma får vi följa samma gäng igen och det är en fröjd att få vara med dem igen. Jag tycker att Olsson är fantastisk på att få in känslan av samhörighet, tvister, konflikter och vänskap på ett otroligt fint sätt. Det jag tycker saknas i boken är viss miljöbeskrivning, jag kom på mig själv med att faktiskt inte riktigt kunna ta till mig hur scenerna såg ut i vissa fall. Vilket gjorde det svårt att förstå fullt ut hur vissa scener såg ut.
Jag var orolig en bit in i boken över att ett uppbrott skulle behandlas fel och att personen som blev dumpad skulle känna av hela skulden och därmed trycka ner sig själv, men det utvecklades till en stark karaktär som verkligen stod upp för sig själv och sa att det som hänt var fel, och att det inte var den som blev lämnads fel. Det är så viktigt när man skriver för yngre personer att de ska bli den typ av diskussion så att människor kan förstå att det är inte alltid okej hur personer beter sig mot dig och att det då är viktigt att faktiskt våga säga ifrån.
Den här boken var ett äventyr rakt igenom och jag gillade hur Olsson byggt upp spänningen tillsammans med utvecklingen av karaktärerna. Jag kände att jag verkligen brydde mig om de flesta och önskade mer och mer att det var en bok som hade fler perspektiv, så jag verkligen kunde få allting ur karaktärerna - alla känslor, alla snedsteg, alla bakgrundshistorier.
Rekommenderar serien till dig som är sugen på att testa Sci-Fi och vill läsa om ett härligt och udda gäng!
2020-04-09
Rykande hett boktips: Malin V Olssons ”Av stjärnstoft är vi komna” är uppföljaren till ”Universums mörka hemlighet”, vilken jag tyckte mycket om. Förväntningarna var alltså skyhöga när jag äntligen fick öppna pärmarna till denna vackra skapelse. Inte för att jag behövde vara orolig, tvärtom, Malin överträffar allt med sitt underbara språk och sin känsla för spänning och romantik i perfekt harmoni. Jag älskar att se hur Veronica utvecklas och ställs inför nya utmaningar (både på det personliga och det professionella planet) tillsammans med sitt brokiga, men härliga, team av människor och utomjordingar. Jag vill inte avslöja för mycket, men ... det är en hel del som står på spel för hela universums befolkning. Och Veronicas kärleksliv då? Jo, det händer saker även där ... Spännande och välskriven njutning från allra första sidan.
Det enda jag kan säga är: Läs boken! (Böckerna, om ni inte läst ”Universums mörka hemlighet” än.)