Av skam

Tredje del i den kritikerroste Ulvö-serien Det er sensommer, og etterforsker Sofia Hjortén må avbryte foreldrepermisjonen sin da to ungdommer finner en menneskehånd blant steinene i den nedlagte malmgruven ved Marviksgrunnan på Ulvön i Örnsköldsvik-skjærgården. Politiet mottar raskt et tips om at funnet kanskje kan knyttes til en kvinne som forsvant i 1959. Da en eldre mann som skal avhøres i saken blir funnet brutalt drept, strammer det seg til for Sofia og kollegaene. Privat sliter Sofia med å kombinere rollene som alenemor og etterforsker, samtidig som forholdet til Fredrik Fröding er mer komplisert enn noensinne. «Av skam» er en medrivende krim om en 60 år gammel forsvinning, og en gripende skildring av hvordan gruvedriften på Ulvön en gang hadde makt til å forandre menneskers liv.

Ewa H

2025-02-02

Lite rörigt med många namn, långdraget och med ett halvdant avslut.

Maria Jacobsson

2023-08-23

Tredje boken av Lina Areklew och nu har jag fastnat för karaktärerna Sofia och Fredrik. De utvecklas i böckerna och blir till en handling som går som en röd tråd genom de tre böckerna. Boken är lättläst och spännande med ett avslutat fall där det startar med att några unga killar, som ska placera ut en geocache, hittar en kroppsdel i en grotta på en ö. Men får följa Sofias kamp mellan jobb och den nya föräldrarollen. Hoppas att Lina skriver fler böcker i serien!

Boktanten

2023-07-29

Spännande och oförutsägbar!
Det är något speciellt med Norrlandsspänning, de ofta lite karga miljöerna, hemlighetsfulla och traditionsbundna människorna och vemodet som ligger som en blöt yllefilt över allt. Ja, jag vet att det låter fördomsfullt och att det är så på många andra platser också, men det är ofta så Norrland framställs i böcker och filmer.

Men jag kan inte påstå att allt det känns igen i "Av skam". Speciellt inte när det gäller miljöerna, de framställs som allt annat än karga. Tvärtom är de väldigt inbjudande och vackert beskrivna. Men när vi pratar om karaktärerna så har såväl Sofia som Fredrik stora hemligheter, liksom en del övriga karaktärer, vilket påverkar intrigen samtidigt som det driver den framåt. Just karaktärerna är väl tecknade och har en bredd som saknas i många böcker.

Boken är välskriven och lättläst och den har ett lite långsammare tempo som gör att man hinner reflektera över de saker som händer. En del tycker säkert att det blir lite tråkigt men jag uppskattar att det ger mig tid att tänka efter. Lina Areklew har skrivit en spännande historia där hon på ett skickligt sätt väver ihop 1950-talet med nutid och lyckas även få till en riktigt oväntad twist på slutet. Med det sagt ser jag mycket fram emot att läsa nästa del i Ulvö-serien.
- Visa kortare text

Monica Bäckelin

2023-05-06

Ulvöserien är bra
Spännande, välskriven och intressanta karaktärer. En bladvändare, hoppas på fortsättning.

Britt-Marie Kullin

2023-04-21

Betyg: 4 av 5 - 📚 - Den här boken, Av skam, är den tredje delen i bokserien Ulvöserien, av författaren Lina Areklew. Dom två första böckerna heter Ur askan och I mörkret. Jag har läst båda dom två böckerna tidigare, och tyckt om dom båda två. Och jag tyckte precis lika mycket om den här tredje boken. Den var välskriven och spännande, och absolut inte förutsägbar. Och jag tycker om dom huvudpersonerna som man får följa i böckerna. Kan absolut rekommendera bokserien, och jag kommer definitivt att följa böckerna framöver. Jag lyssnade på boken, och den var bra inläst av Mirja Turestedt.

emmakicki

2023-04-08

Tycker det är kul med deckare som utspelar sig i Övik och den här serien tar sig mer och mer.