Autisterna

Larsson, Stig

| 2014

Autisterna (1979) markerade inledningen till det svenska åttiotalet, och blev ett riktmärke för såväl kritiker som yngre författare. Vi följer en man som rör sig i utkanterna av vad en gestalt kan vara. Det är en man utan moral och karaktär. Han befinner sig i olika europeiska stadslandskap, städer som alla liknar varandra. Han möter människor - skuggestalter som kommer och försvinner. Han rör sig i en suddig blåaktig värld helt utan mening. En värld i vilken han kan inta vilken position som helst. Stig Larsson föddes 1955 i Skellefteå. Sedan debuten med Autisterna har han blivit allt mer inflytelserik i den svenska litteraturen, med romaner som Nyår och diktsamlingar som Avklädda på ett fält. Han har också haft stora framgångar som dramatiker och filmregissör. Pressröster: »Varje sida i denna märkliga bok är fängslande, överraskande, ibland skrämmande... Naturligtvis...

Miguel Andersson

2022-07-11

Välskriven men upplevde den som svår att sätta sig in i, lite oklar handling men kände samtidigt att den ändå vidhöll mitt intresse boken ut. 2/5. Miguel.

Marianne Skoglund

2016-06-20

Orkade faktiskt inte läsa hela utan högg ett kapitel här och där. Då antagligen högintressant men idag inte lika aktuell.

Ronnie Kronblad

2013-10-16

Ibland blir man trött på det eviga grävandet i mannen. Samtidigt finns en flyktigt verklighetsnonchalans. Som jag gillar.

Anneli Gustavsson

2013-04-25

Svår och tungläst. Ingen "jag vill-känsla" alls när jag läser denna

Max Skoglund

2012-10-23

Ukgsjhhfsh

Kenneth Olausson

2010-11-29

I sexton korta kapitel beskriver Stig Larsson ... ja, vad? Men sättet han gör det på är imponerande.