
Det är juni i början av 1890-talet när poeten Andreas Öman anländer till den sörmländska kurorten Augustenbad. Det står tidigt klart att han inte åkt dit enbart av egen vilja. Motvilligt kliver Andreas in på den omtalade doktor Liljedahls kontor och informeras om "en kronisk förgiftningssjukdom som förgiftar hjärnan", vilken bäst botas genom dagliga sittbad i sexgradigt vatten och att till punkt och pricka följa doktorns häfte med de nittionio reglorna. Andreas är inte imponerad och ger sig snabbt i kast med att avslöja vad han anser är rent kvacksalveri. Under sina försök möter han den skygga rättsrådinnan Amanda Eggerts och den unga glansstrykerskan med den vakna blicken. Han skriver regelbundet brev till sin hustru Aline hemma i Stockholm, där han inte kan undgå att beklaga sig över den omilda behandlingen och det strikta regelverket. När Andreas av doktorn får en överraskande förfrågan...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Jag var väldigt glad i den första halvan av boken, sedan dalade den en del, och flera saker mot slutet kändes rentav billiga. Trots detta var helhetsintrycket gott (fast perspektivbytena var aningen förvirrande i början, och jag kan inte säga att jag bryr mig ett dugg om Maria) - atmosfären var riktigt bra, jag såg allt väldigt tydligt framför mig, och jag tyckte om huvudkaraktären - vilken retsticka. Ibland var han relaterbar - hade jag anlänt till en kurort mot min vilja hade jag nog trotsbjäbbat på samma vis.
2014-04-09
Betyg
Läsvärd och intressant skildring om hur det kan gått till när man drack "brunn" förr i tiden.
Betyg
Det här är andra boken som jag läser av författaren och det ska bli fler. Romanen som hon skrev om Ellen Key och hennes kärlek till en gift man och brevväxlingen mellan paret var otroligt bra.
"Augustenbad en sommar" beskriver kurortslivet i Sverige i slutet av 1800-talet. Då trodde man att mineralrikt vatten kunde bota det mesta.
Anneli Jordahl är en väldigt intressant författare. Jag hade den stora äran att lyssna på henne i Göteborg på bokmässan. Hon som själv har gjort en klassresa är väldigt intresserad av hur klasskillnaderna påverkar oss och skildrar det i sina texter.
Betyg
Oh, detta var en helt underbar roman om hur vissa läkare trodde att man kunde bli botad från vissa sjukdomstillstånd, som till exempel alkoholism i slutet av seklet. Romanen var väldigt välskriven, underhållande språk och vackert gestaltat. Jag blir inte förvånad om denna roman kommer att bli nominerad till Augustpriset 2011. Tyvärr har jag inte läst något av författaren förut, men det ska det bli ändring på. Nu ska jag hålla ett öga på vad hon kommer ut med i framtiden, och även läsa de böcker hon redan skrivit. Jag tyckte mycket Anneli Jordahls sätt att uttrycka sig. När jag läste boken kändes det som om den var skriven i slutet av 1800-talet och det anser jag vara ett konststycke för en författare på 2000-talet.
http://blogg.passagen.se/krisim